Les Exclusifs de Chanel – Sycomore, Coromandel și Beige

28 January 2019

Despre colecția Les Exclusifs de Chanel, scriam aici: …”vine vremea când, știutoare, o femeie ajunge să încredințeze parfumurilor pe care le îmbracă o parte din comunicarea cu lumea din jurul ei. Atât de importante vor ajunge parfumurile în viața ei. Și pe unele le va lua, fidelă, peste praguri de timp, pentru că în fiecare femeie rămâne ceva imposibil de schimbat de oameni sau de vreme, iar pe altele le va înlocui la momentul revelației cu noi parfumuri-poveste, mai rafinate, mai subtile, mai bune ambasadoare ale schimbărilor. Pentru că parfumurile unei femei sunt bornele devenirii ei. Iar memoria olfactivă e de-o fidelitate inegalabilă: nu există uitare, dacă există aceste minunate depozitare ale amintirilor despre cine-a fost.”

les exclusifs de chanel

Iar mie, atunci când iubesc un parfum, nimic nu mi se pare prea mult: îl vreau și în săpun, și în gelul de duș, și în crema de corp. Ba chiar și în deodorant, și în spray-ul pentru păr (da, există și așa ceva, o nebunie!), și în uleiul pentru corp, în perioada de apogeu a obsesiei. Nu vă gândiți că trăsnesc de la o poștă și că lumea tușește în jurul meu. Efectul e altul: practic, acel parfum nu mă părăsește niciodată orice-aș face. Rămâne discret ancorat de pielea și părul meu, menținând efectul pentru care îl iubesc. Așa încât m-am bucurat nespus când Chanel a lansat pentru sărbătorile de iarnă 2018 o ediție limitată din gama Les Exclusifs de Chanel constând în cutii-cadou ce conțineau pe lângă apa de parfum de 75 ml și Fresh Body Cream (150 g) – o cremă de corp hidratantă cu textură bogată, miros floral delicat și proaspăt, atins discret de o adiere de mosc, în perfectă armonie cu fiecare fragranță.

Ediția a fost una limitată și pentru că din toate parfumurile gamei, 16 la număr, fiecare având semnificația și importanța ei în viața lui Coco Chanel, au fost alese trei dintre cele mai vândute:   Sycomore, Coromandel și Beige, disponibile în Chanel Espace Beauté din Băneasa Shopping City.

1. Sycomore

Oficial prezentat ca feminin, mai precis pentru femei cărora nu le plac compozițiile florale, Sycomore este un foarte reușit și echilibrat androgin, de o delicioasă ambiguitate. Unul dintre mirosurile pe care le asociezi inevitabil cu bogăția a ceea ce înseamnă “clasa” unei femei sau a unui bărbat. Perfect de împărțit cu iubitul/iubita. Sycomore Chanel

 

2008 vs 1930

1930. Coco Chanel, 47 de ani, femeia care aflase destule, dacă nu totul, despre bărbați, visează la parfumul care să-i vină mănușă bărbatului perfect – cu cea mai minunată aromă lemnoasă, baroc, dar nu înzorzonat. Rezultatul? Sycomore. Partener, parfumierul rus Ernest Beaux. Dar ce-a ieșit n-a prea avut succes și curând a dispărut.

2008. După aproape opt decenii, Jacques Polge, parfumierul Casei Chanel, și Christopher Sheldrake, un alt nas faimos din industrie, reiau în lucru Sycomore. Versiuna nouă, construită pe vetiver, chiparos, ienupăr, piper roz și “fum de la foc de lemne din pădure” nu mai are nimic în comun cu versiunea vintage, ce miroasea distinct a tabac și violete, a lemn balsamic și câteva aldehide blânde. Dar în multe feluri este diferit Sycomore și de celelate parfumuri din gama Les Exclusifs. Nu materiile prime scumpe care alcătuiesc pedigree-ul gamei și îi garantează succesul reprezintă și atuul acestui aristocrat cu origini umile. Ci starea de spirit pe care o naște. Un pic de grapefruit subtil răcoritor în deschidere, un pic de lăcrămioară pe lângă vetiverul haitian, aproape în același timp cu o ușoară impresie de ace de brad și rădăcini cu pământ pe ele, te opresc din goana zilei pentru o reflecție, pentru un acord fin cu viața ta, pentru o absolut necesară contemplare a vieții și a mortalității noastre. “Suntem ceea ce facem în mod repetat” devine peremptoriu.

Un review model, pe blogul Elenei Vosnaki. (Citiți și comentariile.)

***

2. Coromandel (favoritul Catchy)

coco chanel apartment Ritz, the coromandel screens

“Am iubit paravanele chinezești de la 18 ani, aproape am leșinat de bucurie când am văzut primul Coromandel într-un magazin chinezesc…” Coco Chanel

apartamentul chanel azi

Paris, Rue Cambon, 31, apartamentul de la etajul doi, deasupra magazinului Chanel.

Apartment-Coco-Chanel-Coromandel-Screens-Desktop-2x

Care a rămas așa cum era, în mare parte, și este folosit ocazional pentru evenimente speciale sau ședințe foto.

1937

În apartamentul de la hotelul Ritz din Paris, aflat în Place Vendôme, peste drum de Casa CHANEL (magazinul, atelierul de modă, apartamentul și biroul). Aici a locuit 34 de ani. 

Coco Chanel

În spațiul de lucru de la etajul trei, clădirea Chanel

1937 foto Lipnitzki-Coco Chanel Coromandel

1937, fotografiată de fotograful rus Boris Lipnitzki

coco Lipnitzki 1937 în rue Cambon, 31

Tot 1937, în opulentul apartament din rue Cambon, 31, tot Lipnitzki, tot cu paravanele cu păuni și flori.

Coco n-a călătorit vreodată în Asia, dar fascinația a purtat-o în locurile îndepărtate, exotice, de unde veneau paravanele încărcate de povești. Pentru un artist înnăscut, fiecare era o invitație la visare, la deslușire și interpretare. Știm doar că i-au plăcut atât de mult încât își decorase apartamentul din Rue Cambon, 31, cu panourile provenite din opt paravane lăcuite chinezești Coromandel. (numite astfel de la calea maritimă pe care ajungeau în Europa – Coromandel se află pe coasta de sud este a Indiei) și că ar fi colecționat de-a lungul vieții 32 de paravane pliante. O astfel de pasiune nu avea cum să lipsească din galeria celor 16 omagii parfumate… Așadar, campionul Coromandel!

Coromandel Chanel

În 2007, este prezentat lumii ca parte a colecției Les Exclusifs alături de alte cinci parfumuri, creație a parfumierului Casei, Jacques Polge, și a unui alt la fel de celebru “nas”, Christopher Sheldrake. Misteriosul și vechiul Orient este acolo, de la prima la ultima notă. Se perindă citrice, iasomie, trandafir, patchouli, rădăcină de iris, tămâie, benzoină, note lemnoase, mosc și vanilie tahitiană. Unii au simțit chiar note de ciocolată cu lapte sau poate de ceai cu lapte… Dezbaterile asupra acestui foarte vânut parfum sunt dacă prevalează tămâia sau patchouli. Indiferent ce crede fiecare că domină, Coromandel pentru mine a fost o bucurie cum rar am trăit doar dându-mă cu un parfum… Te călătorește prin atâtea visuri, prin atâtea stări, se schimbă de atâtea ori… Pentru câteva secunde am simțit și un fin miros de violete, de la rădăcina de iris, cred. Unele femei îi spun prea masculin, din cauza notelor lemnoase, “afumate”, dar nu, e perfect pentru ambele sexe. Perfect. Când l-am purtat, am intrigat. A trebuit să fac și pasul următor. A fost inevitabil. 🙂

Bonus 🙂

N-am putut încheia această călătorie olfactivă în universul poetic Coromandel fără să vă spun câte ceva și despre alte creații inspirate de această artă a lăcuirii lemnului născută spre sfârșitul dinastiei Ming (1368-1644) în provincia Hunan din inima Chinei, și temele majore care îi dădeau fascinanta dimensiune spirituală.

2018

A fost lansată colecția de Haute Joaillerie “Coromandel”. 59 de piese (favorite sunt florile – camelia, pietrele, păsările) care îți taie răsuflarea, dintre care 24 sunt unice. Las doar două mărturii vizuale cu promisiunea că voi reveni cu un material despre aceste strașnice lucrări ieșite din mâinile artizanilor bijutieri ai Casei Chanel.

Chanel Coromandel bijuterii

Colierul “Horizon Lontain” – aur galben, platină, diamante, sidef

Chanel Coromandel High Jewelry

2012

A fost lansată colecția “Mademoiselle Privé” de șase ceasuri – piese de colecționat și de lăsat moștenire – realizate în sute de ore de muncă manuală. Fie prin tehnica sculptării în aur…

mademoiselle_prive_coromandel_or_sculpte_oiseaux_vibrants_3_fb

…fie prin cea a sculpturii în pietre prețioase (gliptica),

ceasuri coromandel tehnica glyptic

legenda e impecabil servită. Despre asta este LUXUL. 

1958

Coco Chanel lansa o colecție de haine inspirată de aceleași panouri chinezești.

1958 colecția de haine Coromandel

Timpul a trecut, moda s-a schimbat, chiar destinul ei a fost s-o schimbe, dar panourile coromandel au fost mereu acolo… Ca o legătură imposibil de rup cu iubitul Boy Capel, cel alături de care le-a descoperit și îndrăgit.

coromandel paravan

***

3. Beige

Statornicia bejului de ceramică, nisip și pământ.

Liniștea bejului în care îi plăcea Domnișoarei Chanel să se înfășoare, să se refugieze din calea haosului lumii, a vieții.

Sofisticarea și simplitatea bejului, puterea de a pune în evidență, generozitatea de a nu știrbi strălucirea ori lumina.

coco

1936 (Getty Images)

coco chanel 1954

1954

Beige, Bej. Coco Chanel et Romy Schneider - 1971

Coco Chanel și actrița Romy Schneider, 1971

Una dintre cele patru culori preferate de Coco Chanel – alb, negru, bej și roșu. Era imposibil să nu-i fie căutat mirosul…

Dar cum miroase o culoare? Cum miroase bejul Chanel? Un voluptuos buchet de păducel, frezie și frangipani (plumeria) potențat subtil de note de miere. Un Rai în care să te pierzi ca să te găsești… Dacă vă spun că e printre cele mai vândute din gama Exclusifs, că are puteri din viitor – teleportează, și că nu știe ce înseamnă “neutru”, îl încercați? … Cu plăcere! 🙂

Beige Chanel

 Casetele-cadou se găsesc în Chanel Espace Beauté
din Băneasa Shopping City. Preț – 1450 leiCitiţi şi

Juliette Binoche – Coco Chanel în “The New Look”

Coco Chanel despre Christian Dior, răutăcisme de altădată

Fiecare bărbat are nevoie de o amantă!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro