Nu pricep viaţa. Când mi-o explică alţii.

12 November 2014

Mihnea RudoiuDacă nu vă număraţi printre cei care, întrebaţi fiind dacă au văzut “Forrest Gump”, răspund “Pe cine?”, cu siguranţă aţi auzit în discuţii colocviale sau aţi văzut pe facebook faimoasa replică a protagonistului: Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Toată lumea o repetă într-un delir şi nu pricep de ce. După mine, e una din cele mai imbecile replici branduite din ultimii 20 de ani.

Vă explic imediat şi motivul.

Pentru început, însă, hai să transcriem citatul în română, să fim siguri că nu ne scapă nimic. Sensul ar fi undeva p-aici: “Viaţa e ca o cutie de ciocolată. Niciodată nu ştii ce primeşti.” Corect?

Buuuun. Acum, recunoaşteţi că vă întrebaţi cu toţii: ce tâmpenie mai e şi asta?

Sau nu ?

Dacă nu, să derulăm înţelesul cu încetinitorul!

Să presupunem că primiţi o cutie cu bomboane. Kandia. Raffaello. Milka. Nu contează marca.

FORREST GUMP

Câţi se vor mira: “Vai, am primit o cutie cu bomboane! Sunt aşa emoţionat! Oare ce se ascunde în interiorul acestei cutii cu bomboane? O maşină de spălat? O bormaşină? Un laptop? Ultimul roman al lui Rudoiu? O veioză? O pisică birmaneză? O mobilă pentru sufragerie?”

Nuuuuu, toţi care vor primi cadou o cutie cu bomboane se vor aştepta să găsească înăuntrul ei bomboane şi asta fiindcă, în 99% din cazuri (excludem farsele), în interiorul unei cutii cu bomboane se află bomboane. Că sunt cu frişcă, alune, vişine, mentă, coniac… prea puţin contează.

Sunt bomboane.

Aşadar, de unde să provină acea surpriză uriaşă la primirea unei cutii de ciocolată încât să o compari cu misterul vieţii? Ce e aşa profund în această vorbă de duh ca să facă înconjorul planetei precum Superman când se ia la trântă cu Lex Luthor? Ce înţelesuri ascunse îmi scapă mie şi le intuiesc restul celor care simt nevoia să dea replay, în neştire, acestui citat neghiob?

Dacă Mîşkinul ăsta american, recte Gump Forrest, zicea: “Viaţa e ca o cutie. Niciodată nu ştii ce se află în ea”, aş fi fost de acord. În interiorul unei cutii, al unei cutii oarecare, de dimensiuni variabile, s-ar fi putut găsi orice, de la ciocolată până la o gagică-n paiete care să sară din ea şi să urle bezmetic “Happy Birthday!” Primind un asemenea cadou, adevărat, chiar nu ai fi ştiut la ce să te aştepţi şi, atunci, ar fi avut cât de cât noimă să traduci elementul de surpriză al imprevizibilităţii vieţii prin trimitere la o cutie. Însă fără a oferi indicii suplimentare despre cutie.

Fireşte, nu ar fi fost cea mai izbutită comparaţie – Tony Poptamaş îi dă clasă lui Forrest când vine vorba de surprins în cinci cuvinte care-i treaba cu viaţa –, dar, dacă luăm în calcul că tipu’ din filmul lui Zemeckis era retardat mintal, unei asemenea replici i-am putea acorda notă de trecere şi, eventual, la o întâlnire cu o domnişoară stilată, când ea ar accepta o invitaţie la teatru, ne-am putea arăta surprinderea evocând spiritual, ca nişte cinefili autentici, citatul în cauză:

-Sincer, Dolores, nu mă aşteptam să spui da! Dar, cum zicea Forrest Gump, “Life is like a box. You never know what you’re gonna get”.

Iar ea, ciripind ca o vrăbiuţă:

-Auzi, tu nu crezi că ar fi fost mai drăguţ dacă ar fi zis “a box of chocolates”?Citiţi şi

Tandrețe în fiecare zi

Mai sunt târgurile de Crăciun ce erau odată?

Plicul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Belle d”Imagination / 12 November 2014 13:31

  Referinţa e valabilă, contextul cultural e cel care îi oferă valabilitate.
  Şi unele ciocolate au umplutură/ în componenţă alune iar unii sunt alergici la alune, deci nu toate surprizele sunt plăcute. Iar unele sunt amare ca viaţa.

  Da, ciocolata e asociată cu bucuria. Însă unii oameni trăiesc într-o continuă bucurie a existenţei. Lecţia filmului fiind tocmai că omul trebuie să aleagă bucuria

  0
  0
  Reply
 2. M / 12 November 2014 7:46

  Pe mine altceva ma derajneaza la citatul cu pricina: bomboanele de ciocolata, indiferent cu ce sunt umplute, sunt bune (eu fiind mare fan ciocolata de ofice fel), deci surpriza nu poate fi decat placuta :). Ceea ce nu se poate spune intotdeauna despre surprizele pe care ni le rezerva viata…

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro