Fiindcă desigur pui ce ai, chiar şi pui…
Iată câteva feluri de mâncare care se fac cel mai bine împreună, de post sau nu, a căror gătire începe în aceeaşi oală:
Ingrediente principale:
- 5-6 cartofi
- 3-4 morcovi
- 1 ţelină mărişoară
- 1 gulie mică
- 1 conopidă mică / broccoli
- 1 ardei gras mediu
- 300 g fasole fiartă/ năut fiert / linte fiartă anterior sau de la borcan
- 2-3 cepe medii
- 2 căpăţâni de usturoi românesc
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de mărar
Mirodenii: sare, piper, foi de dafin, 1 ram de tarhon, un ram de cimbru+ ceva cimbru măcinat, oregano, (chimen), chilli.
Ingrediente opţionale 1:
- 1/8 varză tocată fin
- 1 sfeclă roşie mică
- 3-4 ciuperci tocate cubuleţe mici
- seminţe de susan
Ingrediente opţionale 2 – câte unul, la alegere:
- 100 g carne slabă tocată
- 100 g peşte afumat – tocat cuburi sau o conservă de peşte în ulei bine scurs
- 1 cutie de brânză de casă sau de regim
Puneţi într-o oală ceva mai mărişoară vreo 2 l de apă la fiert fără sare, cu foile de dafin, boabe de piper, ramul de tarhon şi cel de cimbru. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i bucăţi mari – se adaugă în apă. Ţelina se curăţă şi se taie în sferturi. Se pun la fiert trei dintre ele. Gulia, dacă e mică şi fragedă, o spălaţi bine şi îndepărtaţi partea exterioară. Păstraţi miezul iar ”cojile” le adăugaţi în apă. Conopida/ broccoli se spală bine de tot, se rup bucheţelele şi se pun la fiert, şi ele şi cotorul. Se toacă o ceapă şi se pune la fiert. Se curăţă un morcov şi se pune la fiert întreg. Adăugaţi şi o mână de varză tocată sau cotorul.
După ce aţi pus primele legume la fiert, pasaţi grosier fasolea/ lintea/ năutul. Tocaţi mărunt ceapa rămasă. Radeţi morcovii, sfertul de ţelină, miezul de gulie (sfecla roşie/ ciupercile) şi o căpăţână de usturoi, tocaţi pătrunjelul şi ardeiul gras (şi ciupercile). Puneţi toate acestea şi restul de varză tocată peste fasole/ linte/ năut.
Dacă s-au fiert legumele, se scot cartofii şi ţelina într-un vas şi cât sunt încă fierbinţi se pasează.
Cam două linguri din amestecul de cartofi şi ţelină se adaugă peste amestecul de legume crude. Se potriveşte de sare, piper, se adaugă oregano, (chimen) şi chilli pulbere. Se omogenizează bine de tot. Se unge cu ulei/unt o tavă termo-rezistentă. Cu mâna unsă de ulei, se formează bile din amestecul de legume, care se pun în tavă. Se dau la copt până se rumenesc.
Restul de cartofi şi ţelină se pasează în continuare, se adaugă fie un pic de supă, fie un cub de unt, fie o ceaşcă de lapte, obţinându-se un pure excelent.
Se scot din supă conopida/broccoli şi se blenduiesc cu o ceaşcă de ulei. Se adaugă cealaltă căpăţână de usturoi bine pisată, o legătură de pătrunjel (sau ½ pătrunjel + ½ mărar), o ceapă mică, sau un fir de ceapă verde, o lingură de seminţe de susan/ nuci uşor coapte şi opţional o roşie tăiată cuburi. (Puteţi pune de-o parte de la chiftele o ceaşcă de morcov+gulie+ţelină pe care să o adăugaţi la guacamolele de conopidă /broccoli).
Pont: dacă aveţi un vas de fiert la abur, buchetele de conopidă/ broccoli vor avea un gust mult mai bun fierte în aburii supei.
Morcovul, cotorul de conopidă/ broccoli şi cojile de gulie se scot din supă şi se toacă bob de orez. Adăugaţi şi câteva picături de ulei sau de iaurt/smântână, dregeţi cu pătrunjel+ mărar şi eventual un praf de chilli.
Dacă nu doriţi ca aceste chiftele să fie exclusiv din legume, puteţi pune fie puţin peşte afumat tocat mic, sau o conservă de peşte în ulei, bine scursă, sau carne tocată sau o cutiuţă de brânză de casă dulce.
Citiţi şi
Domnule ministru, vă voi spune pentru ce voi face eu grevă!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.