Rasism cu Porsche

4 February 2020

“Pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile scumpe și Porsche parcat în fața casei, e deranj mare: de ceva vreme aici s-au cazat 22 de srilankezi, prilej de scandal între vecini, care l-au hărțuit pe angajator, au semnat o petiție și au asmuțit cam toate instituțiile.” (sursa)

Citesc cu amărăciune despre alți muncitori din Sri Lanka, de data aceasta dintr-o zonă bogată din Cluj, muncitori reclamați de vecini la poliție pentru două vinovății mari și late: „e o stradă bună, pe stradă sunt mașini scumpe și oamenii au pretenții de la vecinii lor”. Iar a două vină, desigur, aceeași ca la Ditrău: „problema principală e că sunt de culoare închisă și vin din altă zonă”.

Nu aflăm nimic nou de aici. Ce e nou este că niciunul din cei 15 semnatari ai petiției nu-și asumă nemulțumirile public.

Ura de străini, ura de unguri, de evrei, de arabi, de negri e adâncă și e tăcută. Ea colcăie în cotloanele minților celor săraci și celor bogați, celor cu diplome și celor săraci cu duhul. Diferă doar modul de a o exprima: pe liste închise de email, unde floarea intelectualității sau a serviciilor se informează periodic despre dușmanii care ne amenință și ne fură, sau prin conturi false pe facebook, unde totul se exprimă cel mult printr-o înjurătură.

Shashi (31 ani – foto stânga), ospătar. A mai lucrat în Singapore, Thailanda și Malaezia. Sisil (foto dreapta) are 47 de ani și e ajutor de bucătar, a lucrat și în Qatar și în Maldive.

Sursa foto: actualdecluj.ro

Toate puterile din România ar trebui să fie conștiente că exploatând interesat fisurile care îi antagonizează pe oameni creează falii și rupturi în mințile oamenilor, le induc frici și furii de necontrolat. Care se pot manifesta ridicol, ca la Ditrău, dar care pot lua și forme mai periculoase.

Pentru că exact așa trebuie să ne imaginăm suprafața societății: ca o întindere străbătută de crăpături, de făgașe, de șanțuri, de râpe, între care locuiesc tot felul de oameni, speriați de cei aflați de partea cealaltă a șanțului, văzând în cei de peste râpă un dușman. Acestea s-au format în timp, ca niște cicatrici în urma a tot felul de traume istorice, reale sau imaginare, dar nicicând rezolvate. O putere cinică, precum cea a lui Viktor Orban sau a PSD-ului din anii trecuți, va scobi cât mai adânc în aceste crăpături ca să-i despartă pe oameni. O putere inteligentă însă va avea curajul să astupe fisurile și să construiască poduri. Sună idealist și naiv? Probabil, dar asta până când țăranii din Ditrău sau bogătanii din Cluj (ori altcineva ca ei) nu se vor mulțumi cu o petiție, ci vor trece la acțiune. Pentru că dușmanul e negru, e murdar, e închis la culoare, vine din altă zonă, nu e ca noi pentru că… dar ce contează, orice dușman e bun atunci când ai nevoie de dușmani ca să te arați curajos între prieteni.

Ni s-a spus că la Ditrău rana inițială a fost provocată de un patron nemilos care exploata oameni săraci. Dar la Cluj care e problema socială? Aceeași, numai că invers: adică nu e cu putință ca niște săraci închiși la culoare să locuiască pe o stradă cu proprietari de Porsche. Le iese mai prost evaluarea la metrul pătrat la agențiile imobiliare, li se știrbește aura snobismului provincial. Rasismul social e tot rasism. Iar prostia omenească nu are limbă, nu are culoare, nu are religie, și nici cont în bancă. E universală și se adaptează ușor oricăror creiere, mai ales celor mici.

Pe Ciprian îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Care este explicația pentru care un bărbat apare-dispare

Ești prea naivă

Fabrica de halucinații și de extremism

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro