Război sau Pace cu Boala?

Camelia Păduraru  este certificată ca Master Practitioner în Programare Neuro-Lingvistică, Time Line Therapy™, Hipnoză şi Coaching de către ABNLP (American Board of Neuro Linguistic Programming), ABH (American Board of Hypnotherapy) and ITLTA (Time Line Therapy Association), specializându-se în prezent în meta-medicină. În articolele sale, ne va vorbi despre legătura trup-minte-suflet şi despre ce putem face pentru a atinge şi menţine echilibrul între cele trei, astfel încât să ne îmbunătăţim viaţa şi sănătatea.

Rivalitatea alopat/convenţional – alternativ/complementar/integrativ în confruntarea problemelor de sănătate nu mai consituie demult o noutate. O pleiadă nemărginită de studii clinice, teste şi probe ştiinţifice, soluţii naturale, medicamentoase, homeopate sau chirurgicale alcătuiesc un arsenal supraîncărcat de arme de luptă cu boala dincolo de care… ceva pare să ne scape cu desăvârşire. Pentru că nu o învingem nicicum. Pentru că uneori, parcă mai curând o înverşunăm. Pentru că printre paradoxurile vremurilor noastre, aşa cum remarcă Paler, se întâmplă să avem mai multe cunoştinţe, dar mai puţină judecată; mai multi experţi şi totuşi mai multe probleme; mai multă medicină, dar mai puţină sănătate. Şi niciun răspuns de validitate incontestabilă. Dacă, însă, căutăm în direcţia greşită? Şi dacă, în realitate, nu avem nicio luptă de purtat?

Noi suntem responsabili de boală

Din cele mai vechi timpuri, boala a fost pusă pe seama supranaturalului. Văzută ca eroare a naturii, poate ca o formă de pedeapsă trimisă de către zei muritorilor sau ca spirit malefic ostracizat şi redus la tăcere printr-o varietate de ritualuri, sacrificii şi remedii, avea provenienţă exterioară şi trebuia alungată pentru a nu altera bunăstarea comunităţii.

Treptat, cursul istoriei, dezvoltarea gândirii umane şi progresul ştiinţific au schimbat perspectiva şi au îmbogăţit metodele de luptă. Le-au diversificat, le-au şlefuit şi le-au dat susţinere factuală prin binefacerile evoluţiei tehnologice. Acum nu mai vorbim despre spirite şi răufăcători, ci despre simptomatologie care trebuie diagnosticată şi eradicată prin orice metodă. Nu mai vorbim despre exorcizarea demonilor, ci despre înlăturarea leziunilor, extirparea tumorilor, omorârea microbilor şi a celulelor dăunătoare, medicamente, intervenţii chirurgicale, totul pentru suprimarea durerii şi eliminarea stării nedorite.

Ceva esenţial, însă, rămâne neschimbat: boala este în continuare o greşeală a organismului sau a naturii tratată ca entitate străină şi inamică. O abatere de la cursul firesc al vieţii, de la starea de “normalitate”. Corpul a deraiat şi fară nico legătură cu noi, nu mai funcţionează corect. Iar soluţia este plasată în afara noastră. Mergem la medic, îi încredinţăm problema şi aşteptăm să ne-o rezolve. Luăm o pastilă şi aşteptăm să ne scape de durere. Complementar sau alternativ, căutăm un terapeut care să ne echilibreze fluxurile energetice în corp. Apelăm la reiki, meditaţii, homeopatie, masaj, acupunctură, hidroterapie, aromaterapie sau toate la un loc. Facem tratament oricât se impune şi uneori am merge până la capătul lumii numai să găsim soluţia care funcţionează. Rareori, însă, ne dăm seama că acest capăt al lumii este chiar în noi înşine

Dacă noi suntem cei care ne-am îmbolnăvit, cum anume ne aşteptăm ca altcineva sau altceva să ne facă bine?

Vindecarea – abordarea holistică

Această abordare ne îndeamnă la o schimbare de focus: de la organ, la întregul sistem şi dincolo de el; de la simptom, la cauza care l-a generat şi de la luptă, la integrare şi acceptare. Pentru că întregul este mai complex decât suma părţilor. Pentru că nu putem pretinde ca un medicament destinat unui anume organ cu o anumită afecţiune să acţioneze punctual, doar asupra lui. Pentru că nu suntem entităţi izolate în Univers, iar organismul nostru nu funcţionează independent de starea noastră emoţională, de modul în care gândim şi ceea ce ni se întâmplă zilnic în mediul în care trăim. Pentru că a acoperi simptomele nu înseamnă a vindeca. Şi pentru că lupta cu boala este de fapt luptă cu o parte din noi înşine care practic adaugă energie şi consistenţă răului, înteţindu-l.

Ce este de făcut

Dincolo de varii modele de intervenţie terapeutică, Meta-Medicina™ ne trimite la cauză. Ne îndeamnă la conştientizarea resorturilor din spatele semnelor vizibile ale bolii: reacţiile organismului şi percepţia subiectivă a evenimentelor cu încărcătură emoţională semnificativă ce ne afectează mintea, corpul, mediul şi echilibrul vieţii în mod simultan. Acestea creează un ciclu al îmbolnăvirii şi însănătoşirii marcat de o succesiune de faze, fie că este vorba de o simplă răceală sau alergie, fie de boli cronice sau aşa-numit, incurabile. Ele sunt văzute nu ca fenomene statice, ci reversibile, iar înţelegerea procesului, depistarea şi acceptarea cauzei generatoare iniţiază şi susţin procesul de vindecare pe toate planurile implicate.

Fiinţa umană este văzută ca întreg, prin urmare apariţia şi vindecarea bolii implică toate domeniile vieţii şi conexiunile cu exteriorul. Procese mentale, autosugestii, emoţii, comportament, corpul fizic cu toate organele şi sistemele, alimentaţia, nutrienţii, stilul de viaţă şi modul în care reacţionam la mediu, toate îşi au rolul şi sunt aduse acum în prim plan, sub lupa responsabilităţii personale, noi înşîne fiind singurii care putem avea acces şi impact în mod real asupra întregului.

Mai mult decât atât, atitudinea şi percepţia ne creează realitatea. Abordarea sănătăţii cu îngrijorare şi raportarea la boală ca la cel mai de temut inamic ne plasează pe un câmp de luptă perpetuu dominat de stres, frici şi stări de alertă consumatoare de resurse şi potenţatoare de risc (culmea, tot de îmbolnăvire!). Dacă, în schimb, în loc de nedreptate, ghinion, motiv de revoltă sau inamic de combătut, am trata boala ca mod al corpului de a ne comunica un mesaj sau de a trage un semnal de alarmă legat de aspecte ale vieţii aflate în neconcordanţă cu nevoile noastre reale?

Răspunsul în articolul următor. Până atunci, poate ne spuneţi dacă v-aţi gândit vreodată la boală altfel decât ca la un inamic.Citiţi şi

Măi, animatule!

Tehnologia în slujba frumuseții – Notino Beauty Electro Collection

Personalizarea este esențială atunci când vine vorba de nutriție

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Camelia / 10 May 2011 10:07

  Multumesc frumos si iti urez toata forta de care ai nevoie pentru a te face bine! Corpul tau este imprimat inca de la nastere cu modelul starii de sanatate completa, asa ca ai incredere in el! Cu tot ajutorul de care poate dispune de la tine si de la Dumnezeu, stie si se poate reface atunci cand i-ai inteles mesajul. Mult mult succes!!

  Reply
 2. Marilena / 9 May 2011 10:29

  Ma confrunt de 2 ani cu o forma destul de avansata de cancer.Cand am aflat diagnosticul am fost ingrozita. Am refacut analizele de mai multe ori. Nu puteam crede ca mi se intampla tocmai mie una ca asta. Am avut o viata echilibrata, fara carente mari de sanatate. Am nascut doi copii minunati si cand lucrurile pareau sa fie pe fagasul lor m-a lovit aceasta veste. In prima faza am crezut ca este o pedeapsa de la Dumnezeu, pentru pacatele mele sau ale predecesorilor mei… insa acum cred ca Dumnezeu a vrut sa-mi arate ce familie minunata am, cati oameni imi sunt alaturi si cat de puternica sunt eu prin ei.Cat despre bola, eu cred ca boala este si ea parte din ciclul vietii, uneori o poti combate, alteori nu, insa poti sa incerci.Lupta insa va fi cu tine!Astept cu interes articole urmatoare.Succes!

  Reply
 3. Camelia / 9 May 2011 0:59

  Multumesc mult! Apare curand 😀

  Reply
 4. Noemi / 8 May 2011 12:14

  Foarte interesant. Astept cu interes continuarea articolului.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro