Salvador Dalí, ca parfum

30 January 2018

În lumea lui Salvador Dalí se poate intra prin multe porți, fiecare cu cheia ei. Fie te-a intrigat de prima dată când i-ai văzut picturile și te-ai întrebat ce minte a putut crea așa ceva, fie întâi ai auzit de povestea lui de dragoste cu Gala, fie ai citit despre excentricitățile la limita nebuniei și extravaganțele la limita frivolității, până la urmă ai înțeles că a fost un geniu. Și dacă cineva pe lumea asta s-a gândit să închidă frânturi din flamboianta personalitate și din ceea ce a simțit acest catalan dependent de glorie și aur în flacoane de parfum, la aventuroasă și grea treabă s-a înhămat.

Și înainte de-a intra pe poarta parfumurilor Dali (primul a fost creat în 1983, omagiu adus Galei, femeia vieții lui), mi-am împrospătat memoria răsfoind albumul scos de editura Taschen în anul în care aniversa 25 de ani de la înființare. Un preambul absolut necesar pentru a înțelege, un minim efort pentru a putea spune dacă aceste noi amestecuri alchimice reușesc să fie pe potriva măreției celui care socotea că “între cele cinci simțuri, mirosul e fără discuție cel care redă cel mai bine ideea de nemurire”. Și, cu mâna pe inimă, am fost impresionată! 🙂

Iată cele trei colecții de lux DALI HAUTE PARFUMERIE PARIS în care e povestit Dalí.

JEWELS 

În anii ’40, Dali experimentează cu entuziasm și fervoare. Pictează și vrea ca fanteziile suprarealiste să prindă viață, să devină bijuterii la fel de șocante, care chiar pot schimba femeia ce le poartă.

bijuterii dali

Dintre toate, maestrul parfumier Alberto Morillas alege ochiul, fluturele, pocalul, mâna și ceasul și începe aventura creării corespondenței stărilor. Așa apar parfumurile de înaltă clasă Regard Scintillant de Mille Beautés, Voyage Onirique du Papillon de Vie, Calice de la Séduction Eternelle, Mélodie du Cygne de la Main și Fluidité du Temps Imaginaire.

DALI HAUTE PARFUMERIE - Collection copy

FLUIDITE DU TEMPS IMAGINAIRE et Coffret copy

Pentru a le înțelege e musai să faceți drumul până la ele. Nu vă bazați pe descrieri – sunt sărace.

DALIGRAMME

În 1929,  Gala îl vizitează în Spania, împreună cu soțul ei, poetul francez suprarealist Paul Éluard, pe tânărul pictor suprarealist Salvador Dalí. Dalí era cu 10 ani mai tânăr și se speculează că încă nu cunoscuse femeia în sensul biblic. Deja îndrăgostit, cum altfel decât nebunește, o întreabă pe Gala care înțelegea perfect de unde-i venea tulburarea „Ce vrei de la mine ?”. Răspunsul ei e pe aceeași lungime de undă cu delirul lui: „Vreau să mă ucizi”. Așa a început una dintre cele mai captivante şi mai înduioșătoare poveşti de dragoste între un genial imberb și o rusoaică teribil de inteligentă… Până la moarte.

dali gala

Pentru ea, în 1970, inventează cinci caractere caligrafice: G pentru Gradiva-Gala, D de la Dali şi S de la Salvador, o coroană şi un crin, simboluri regale. Un cod al dragostei artistului pentru muza sa, o declaraţie artistică. Pe care, aproape jumătate de secol mai târziu, patru parfumiere, Mathilde Bijaoui, Amelie Burgeois, Alexandra Carlin și Veronique Nyberg, s-au încumetat să le traducă în fine acorduri olfactive. Așa au apărut cinci esențe, închise în superbe flacoane, ca niște mesaje de dincolo de lume și timp, firida de univers unde continuă marile iubiri de neînțeles și de necuprins în timpul unei vieți: Ma Muse, Ma Flamme, Ma Vie, Ma Reine, Ma Force. Un excelent ajutor pentru orice bărbat care iubește nepământean o femeie pe măsura nebuniei lui și vrea să-i mai spună încă o dată, dar cu alte două cuvinte.

Dali 2

MA MUSE and case copy

FABULOUS

gala dali

De legendă, peste orice închipuire, spune dicționarul. Iar noi facem uneori abuz de el pentru orice ni se pare ieșit din comun. Dar trebuie să intrați pe rând, cu pauze de ohihnă pentru sufletul ce va da năvală la fiecare adiere diferită, ca să înțelegeți pe îndelete pe unde umblă sufletul lui Dali.

Pentru că asta au încercat Michele Almairac si Raphael Haury – să cutreiere senzorial India și Grecia, spațiile care i-au înaripat muza picturii – Marudhaï, Korynthia, Srinagar, Mandawa, Bukhara. Le ghiciți după sonoritate și după forma sticlelor, vă puteți imagina culori, lumini, zeițe, îngeri, ape și mituri care învie cu un singur “puf”. Puteți alege starea și s-o luați acasă. Ca pe un leac de viață. Ați observat forma gurii de pe fiecare sticlă?… Sărutul e permis, promis. 🙂

Dali

FABULOUS SRINAGAR and case copy

Toate această lume e deschisă doar în magazinele Elysée:

Elysée Gallery, Calea Victoriei, 39

Elysée Marriott, Bulevardul 13 Septembrie nr. 90 (incinta Hotel Marriott).

Iar dacă știți sigur ce vreți, colecțiile sunt disponibile și pe elysee.eu.com.Citiţi şi

Pasiunea lui Damian Elwes

Salutări de la Praga de Aur

Love Story, versiunea 50+

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro