La Stockholm, într-un frig care ridică reverele, o dată cu umerii zgribuliți, au fost câteva săptămâni de zarvă, cu un Haloween anticipat cu bostani și vrăjitoare, businessmen în costume impecabile care pregătesc cea mai mare mai mare conferință pe teme tehnologice din nordul Europei și un record impresionant marcat de cel mai popular roller-coaster european, Gröna Lund, care a atras anul acesta aproape un million şi jumătate de turiști. Veți înțelege, însă, de ce, dincolo de mândrii naționaliste, ne-am oprit mai degrabă la un eveniment găzduit de cocheta ambasadă a României de pe Östermalmsgatan, 36.
Casa Ellis, din Arad a sărbătorit cei 20 de ani de existență printr-o recepție organizată de Răduța Matache, ambasadorul României la Stockholm, care a abandonat pentru o seară dezbaterile legate de provocările la adresa securității mondiale sau discuțiile privind rolul României în asigurarea securității regionale în favoarea unor subiecte mai… pe trend. Un alt fel de mesaj, poate la fel de puternic, căuta un public la fel de avizat.
Creatoarea Elena Lăslean miza pe vizibilitatea Bucureștiului într-o vreme în care afacerile, în special cele care țin de imagine, mergeau doar dublate cu povești. O strategie de marketing inventată în vest, care-și șlefuiește mesajul, în măsura în care o breaslă care-și sărbătorea cândva superficialitatea dorește acum să vorbească doar despre valori veritabile. În moda românească apele par să se fi limpezit, unii păstrează doar biletul de intrare într-o lume nebună, alții sunt teoreticieni sau artiști care țintesc performanțe de podium și mai sunt cei care au dorit și au reușit să crească și să echilibreze o afacere.
Casa arădeană Ellis se numără printre cele care au capitalizat poveștile spuse cândva în Capitală, pentru a-și orienta apoi eforturile către consolidarea propriei valori. Expoziția cu rochiile de colecție semnate Elena Lăslean, găzduită de Ambasada României din Stockholm, a atras românii din diaspora și personalități din mediile de afaceri suedeze. Un pian explorând lumea lui Haydn sau Couperin, cupe cu șampanie și câțiva invitați cu istorie: designerii Casei Regale Suedeze, printre care și Goran Alfredsson (cel care, printre altele, îi crează în fiecare an rochia “de Nobel” a prințesei Victoria!), și-au prezentat omagiile, arătându-se generoși cu laudele și deschiși către proiecte în colaborare.
“Lars Wallin, un alt nume de referință pentru moda suedeză, a cărui casă de modă a sărbătorit anul acesta tot 20 de ani de activitate, sau veterana Gunilla Ponten au fost atât de interesați de moda românească încât și-au propus o vizită la București. Sau la Arad…”, spune Elena Lăslean.
Printre cei care au onorat invitația Ambasadei s-a numărat cel puțin un nume de legendă, genul acela de personaj pe care ai vrea să-l întâlnești în carne și oase, în încercarea de a descoperi, într-un gest sau într-o privire, particularitățile celui care a cunoscut, într-un anume fel, gloria. Vă amintiți celebrele costume strălucitoare, lucioase, colorate care stabileau standardele modei europene în anii ’70, când trupa ABBA, probabil cel mai notoriu produs de export al Suediei din toate timpurile (chiar mai notoriu decât Ikea!), făcea legile pe ringurile de dans?
Pantalonii evazați, combinezoanele albastru electric cu paiete, cizmele lungi argintii și celebrele rochii albe foarte scurte, toate acestea au fost părți importante ale unei mărci pe care o știm atât de bine și astăzi, și toate au fost gândite de un creator, astăzi veteran, Owe Sandrom. Iar Owe Sandrom a felicitat, la rândul său, casa Ellis.
Citiţi şi
Cele 26 de orașe cu cea mai înaltă calitate a vieții din lume
Eli Lăslean şi Lars Wallin – haute couture româno-suedez
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.