Străina

12 January 2024

O mare autoare contemporană scrie despre o mare prozatoare interbelică un volum biografic. Ana Maria Sandu despre Hortensia Papadat-Bengescu.

Citesc cu admirație fiecare rând, căci le prețuiesc pe amândouă. Pe Hortensia Papadat-Bengescu am scos-o din programa de bacalaureat chiar și de la clasele de filologie, era prea sofisticat-psihologică. Să nu deranjăm cumva amatorismul, ipocrizia și superficialitatea în care se scaldă învățământul românesc, nu-i așa? 😔 Pur și simplu, inteligenta și pariziana Hortensia Papadat-Bengescu a devenit prea sofisticată pentru mediocritatea generalizată pe care o acceptăm fără crâcnire. Ana Maria Sandu îi face un enorm serviciu acestei prozatoare interbelice atipice, profunde, complexe. Sper să o redescoperiți.

Ca să înțelegeți mai bine:

Hortensia Papadat-Bengescu alături de scrobitul ei soț, magistrat.

Hortensia şi-a dorit în tinereţe să-şi continue studiile la Paris. Dar visul a avut două mari piedici: dragostea excesivă a mamei și prejudecăţile epocii. astfel că, în loc să devină studentă, Hortensia a ajuns mireasă la 20 de ani.
Dominanta în viaţa Hortensiei era frustrarea că trebuia să îşi aşeze preocupările intelectuale mereu pe locul doi, după rolul de soţie.

Pe Nicolae Papadat îl indignau preocupările de intelectuală ale soţiei, aşa că în niciun caz nu încercase să pună cărţile în prim-planul vieţii de familie, sau să îi ofere condiţiile de studiu pe care aceasta şi le-ar fi dorit: „…la noi în casă ne reuneam în familie, se vorbea, se juca loton, aşa ne petreceam timpul, dar să citeşti cărţi, phe!“. Viaţa ei a fost distrusă „de egoismul felurit al omului ce a fost şi îţi este soţ, dar sensul de soţ, de tovăraş, de protector, nu există“.

Hortensia a debutat abia la 43 de ani! O îmbrățișare peste ani acestei femei minunate!Citiţi şi

O femeie poate fi stăpâna vieții ei

10 motive pentru care eu nu-i spun “mamă” soacrei mele

Premiile Gopo 2019

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro