Trei doamne și o menajeră

16 May 2016

Maria BertoldoPartea a doua (continuare de aici)

Jenica își frânge mâinile, nu știe ce să facă, pe cine să sune?

Domnu’ s-a simțit rău, ea a chemat salvarea care a venit în câteva minute. Acum Domnu’ e la spital, în afara oricărui pericol, zic medicii. Dar Jenica nu e liniștită, a văzut ea la televizor ce se întâmplă în spitale, mai ales în cele din provincie.

„Nu puteți să-l trimiteți la București, doamna doctor, saru’ mâna?” a întrebat-o ea pe doctorița de gardă. Dar doamna doctor i-a aruncat o privire superioară și nici nu s-a obosit să-i răspundă. Exact ca pe vremea când venea în vizită la Domnu’ și nu-i convenea nimic. Ba că supa e prea grasă, ba că deodorantele de cameră sunt toxice, ba că cine i-a suflecat mânecile de la halatul ei preferat… Ce ghinion pe Domnu’ să nimerească exact la doctorița asta ranchiunoasă. Nu mai vorbește cu el de când a venit odată, pe neanunțate, și a văzut atârnat pe perete, într-o ramă frumoasă, aurie, fotografia nevestei lui răposate. A zis că acolo trebuia să fie portretul ei, nu al moartei. Și a plecat, trântind ușa.

victorian

Își ia inima în dinți și o sună pe Doamna nr.1. E inspector, are relații, sigur poate să-l ajute pe Domnu’. Îi spune cum stă situația, mai pune un pic și de la ea, doar doar o impresionează. Dar doamna numărul 1 i-o retează scurt:

„Hai, dragă, fii serioasă. Dacă ar fi grav, l-ar trimite ei la București, că au și-așa destule belele. Ia, te rog, să nu mă mai deranjezi cu toate prostiile tale.”

„Sorpia, tot scorpie”, își spune Jenica, apoi decide s-o sune pe Doamna numărul 2. Ea e bună, nu țipă niciodată.

Când a auzit că Domnu’ e la spital, Doamna numărul 2. s-a pus pe plâns:

„Vai, sărăcuțul de el, ce greu i-o fi! Și doar i-am spus să mănânce mai puțin și să nu mai bea! Și acum ce-o să te faci tu, Jenica dragă? Cum o să te descurci tu acum și cu casa, și cu spitalul? Eu nu pot să vin, fetiță, că știi că îl am și eu pe tata bolnav, ai tu grijă, te rog. Nu, nu cunosc pe nimeni la spital, n-am cum să-l aduc la București, dar lasă că sunt medici buni și acolo…”.

Jenica oftează, da, știa, că Doamna numărul 2 are probleme cu tatăl ei, n-ar fi trebuit să o sune.

Pe Doamna numărul 3, care de fapt, nici nu e doamnă, n-are niciun sens să o sune, cum ar putea ea să-l ajute? O sună, totuși, măcar să știe să nu vină în vizită, să facă drumul degeaba.

Spre surprinderea ei, domnișoara are o idee:

„Jeni, eu nu suport spitalele, nici nu mă gândesc să-l vizitez. Dar sună tu la numărul asta de telefon pe care ți-l dau eu acum. E al directorului spitalului. Spune-i că tu ești prietena mea, că Tati e unchiul tău și că-l rog eu să se ocupe de el. Ai înțeles? Și salutări lui Tati! Spune-i să o lase mai moale, dacă vrea să fie sănătos, de-acum are și el o vârstă.”.

Fără mari speranțe, Jenica îl sună pe directorul spitalului. Ce om cumsecade! Nu l-a trimis pe Domnu’ la București, a zis că nu e așa grav, dar l-a internat într-o rezervă curată și se va ocupa personal de pacient. Unde mai pui că o și lasă pe Jenica să-i stea aproape, să-l ajute când e cazul, că infirmierele nu-și văd capul de treburi.

Acum, Jenica e liniștită și optimistă. Ca să nu se plictisească în timp ce Domnu’ doarme sau se uită la televizor, și-a adus de lucru în spital. Un goblen frumos, dar tare migălos, reprezentând un chip rotund de femeie, cu un zâmbet abia schițat și o broboadă țărănească pe cap. „Îți place Grigorescu, așa-i, Jenico?”, o întreabă domnu’ doctor, care a prins drag de ea. Ea habar n-ar cine-i Grigorescu, dar spune că da, ca să nu-l supere pe domnu’ doctor, că tare bun la suflet este.

Coase încet, încruntând-se un pic de câte ori trebuie să mai bage ață în ac. Apoi își imaginează cum va arăta gobenul ei înrămat frumos, pe peretele pe care în momentul ăsta atârnă un nud nerușinat. Și un zâmbet nemaivăzut i se așterne pe toată fața.Citiţi şi

Cum să nu iubești o astfel de femeie?

E a doua sau a treia primăvară în care îți scriu

Idei pentru o zi luminoasă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro