Un accident… canin – The Art of Racing in the Rain

2 August 2020

Cum arată viața unei familii greu încercate, prin prisma unui devotat patruped ? Prezența unui câine care gândește și se exprimă, prin vocea lui Kevin Costner, face din The Art of Racing in the Rain o agreabilă peliculă (devenită o veritabilă lecție de viață). Mai pretențios decât A Dog’s Way Home sau A Dog’s Journey, filmul realizat de Simon Curtis după cel mai bine vândut roman al lui Garth Stein (tradus în română „Povestea incredibilă a lui Enzo”) prezintă micro-universul unei familii americane prin – uneori –  imperfecta înțelegere a unui devotat câine. Pelicula este o emoționantă relatare a unui cățel (un adorabil exemplar de Golden Retriever) inteligent  și spiritual (dublat de faimosul actor Kevin Costner). Scenariul lui Mark Bomback, inspirat din romanul lui Garth Stein, respectă structura din Marley and Me: urmărește viața unei familii în timpul vieții câinelui lor, care oferă (în voice-over) monologul îndrăgitului animal cu blană, în stilul mai noilor A Dog’s Purpose și A Dog’s Journey.

Mark Bomback menține tonul popular al cărții, bazându-se mai mult pe narațiunea lui Enzo decât pe dramaturgia convențională pentru conferi un suflu viu poveștii de pe ecran, căci regăsim reîncarnare, psihologie sportivă, probleme de custodie și cancer de creier. Așadar, Enzo nu este un câine ca oricare altul, ci unul profund, filosof  în adâncurile sale. El îndrăgește lecțiile de viață ale stăpânului său, Denny Swift, un pilot de curse, privind înregistrările de la concursurile la care acesta participase. Enzo adoră să privească curse de mașini, atât acasă, în fața micului ecran, cât și alături de pista care-l alimentează cu energie. Grație strânsei legături cu stăpânul său (întrupat cu mult farmec de  Milo Ventimiglia), talentatul șofer de curse de Formula 1, Enzo dezvoltă  o extraordinară viziune asupra condiției umane și înțelege că tehnicile necesare pe pista de curse pot fi, de asemenea, folosite pentru a naviga cu succes în «lunga călătorie prin viaţă».

Cățelușul cu numele Enzo, amintind de Enzo Ferrari/fondoatorul celebrei companii de automobile, este adoptat de către Denny (Milo Ventimiglia) și rămâne cel mai loial însoțitor al său, în vreme ce gospodăria sa se extinde pentru a le include și pe Eve și fiica lor Zoe (Ryan Kiera Armstrong). Trecând peste inevitabila gelozie, Enzo ajunge să o îndrăgească și pe firava blondină, atât de mult iubită de stăpânul său. Drama pe care o va taversa stăpânul lui Enzo îl va lega și mai mult de acesta. Bunăoară, grozăvia începe în momentul în care soția lui Denny, fragila Eve (întruchipată de suava Amanda Seyfried) cade în ghearele cumplitei maladii (cancer). Deși răzbise cu greu în această relație de dragoste profundă, tenacele șofer de curse, se lupta cu prejudecățile unei mezalinațe, socrii săi acceptând cu greu ca fiica și nepoata lor să trăiască alături de acest umil „truditor de cursă”. Enzo nu este doau un martor la stresul familiei, ci ajută la înlăturarea pericolelor: este primul care adulmecă perfida boală («Big C»), latră pentru a aduce persoane care să-i acorde primul ajutor lui Eve și se răzbună în stilul său (canin) atunci când bunicii vor încerca să o separe pe micuța Zoe de tatăl ei.

Atractivitatea acestui gen de peliculă este evidentă. Nu putem să nu ne lăsăm seduși de aceste fidele creaturi, care observă cele mai intime detalii ale vieții noastre, care ne mângâie atât de compătimitor, care ne iubesc necondiționat și par să nu aibă alt scop decât acela de a fi însoțitorii noștri. Simplitatea și înțelegerea dau profunzime acestor adorabile vietăți. Probabil că este adevărat și faptul că iubirea, dar și dăruirea, reprezintă scopul lor. Oricine prețuiește un câine va fi iremediabil sedus de povestea cinematografică, până și cei mai puțini reticenți ar putea fi sensibilizați de fidelitatea acestui câine devotat.  Narațiunea este cu atât mai nuanțat cu cât vocea lui Kevin Costner modulează fiecare emoție a bietului câine. Povestea se bazează pe emoțiile pe care le resimt toți iubitorii de animale de companie, de detaliile încorporate pentru a reda luptele și pierderile lui Denny. Aspectul atrăgător al acestui reușit Golden Retriever permite publicului să proiecteze orice aspirație pe animalul cu chipul blajin, în timp ce vocea lui Costner îi oferă din personalitatea lui: seriozitate, loialitate, pe scurt, un «suflet frumos» în trupul unui cățeluș. Regăsim, din plin în Enzo, un amestec de tristețe și de mândrie, de tristețe că nu își poate avertiza stăpânii cu privire la tragedia care îi pândește, cu toate că se bucură că le oferă bucurie în cele mai grele momente. Mereu este loial familiei Swift și ar face orice ca să-i protejeze, însă foarte rar încalcă limitele și le arată cât de conștient este de problemele lor. Cu excepția unor mici și nevinovate secvențe ce cuprind pierderi ale controlui (vezicii urinare) sau dezmățul cu jucăriile („demonica zebră” din pluș) din camera lui Zoe, Enzo se comportă relativ bine, așa cum sunt aproape toate personajele dintr-un film ce rezumă complexitatea unei reclame auto (branding pentru o cunoscută companie italiană de mașini de lux).

Nostalgia este necesară pentru a surprnde fragilitatea vieții în ansamblul ei. Luptele, adesea nedrepte, îl întăresc pe Denny, iar Enzo devine liantul dintre personaje, fiind cu adevărat „sufletul” acestei familii („All I know is I was meant to be his dog.”/ „Tot ceea ce știu este că trebuia să fiu câinele său.”). Legătura e profundă între eroii de pe ecran. Observându-l mereu pe Denny, Enzo învață că și cursele îl pot învăța despre combaterea adversității, iar  exersarea răbdării e necesară «în cazul în care veți conduce, pe ploaie».Viața trăită frumos și cu dârzenie, chiar și în momentele de profundă tristețe, întregesc metafora sugerată chiar din titlu.

Regia: Simon Curtis

Scenariul: Mark Bomback după volumul The Art of Racing in the Rain de Garth Stein

Imaginea: Ross Emery

Montajul: Adam Recht

Muzica: Dustin O’Halloran și Volker Bertelmann

Distribuția:

Kevin Costner – vocea lui Enzo

Milo Ventimiglia – Denny

Amanda Seyfried – Eve

Kathy Baker – (bunica ) Trish

Martin Donovan – (bunicul) Maxwell

Ryan Kiera Armstrong – Zoe

Durata: 109 min

Pe Mădălina o puteți găsi și aiciAcest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro