Zuzana Čaputová – luptătoarea anti-corupție care a ajuns Președintele Slovaciei!

2 April 2019

Zuzana Čaputová, 45 de ani, avocat, cunoscută activistă anti-corupție şi politician fără prea mare experienţă, a câştigat confortabil în turul doi alegerile prezidenţiale din Slovacia şi va fi primul preşedinte femeie din istoria acestei ţări.

Sursa foto: actuality.sk

Zuzana Čaputová a intrat în politică şi a crescut în sondaje în ultimul an pe baza discuţiilor privitoare la problema corupţiei din Slovacia, care a stârnit revolte în ţara central-europeană, mai ales după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia. Zuzana a anchetat mai multe cazuri de fraude în care erau implicaţi politicieni, oameni de afaceri şi membri ai lumii interlope.

Citiți și Efectul Vasilica, Olguța, Gabriela & co.

Cine este Zuzana Čaputová

Născută la Bratislava, în 1973, într-o familie de muncitori, Zuzana Čaputová a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Comenius, după care şi-a completat studiile până în 1999 cu cursuri de Management General şi de Mediere. Ea a fost apoi implicată în mai multe campanii de ajutorare a copiilor cu probleme, dar şi în activităţi ecologice, alături de celebra organizaţie Greenpeace.

Cariera politică

În Decembrie 2017, Čaputová şi-a anunţat intrarea în politică în nou-înfiinţatul partid Slovacia Progresistă, al cărui vicepreşedinte a fost aleasă la Primul Congres al formaţiunii, din ianuarie 2018. Ea şi-a asumat misiunea de a oferi o alternativă social-liberală la status quo-ul predominant conservator din Slovacia.

Deşi partidul acesteia era nereprezentat în Parlament, Čaputová a ocupat totuşi un scaun de deputat până în luna martie a acestui an, când a demisionat pentru a candida la prezidenţiale, alegeri pe care le-a şi câştigat, deşi nu primea foarte multe şanse înainte de desfăşurarea celor două tururi de scrutin.

Ascensiunea

Zuzana Čaputová nu a intenţionat niciodată să îşi depună candidatura pentru a deveni primul preşedinte femeie din istoria Slovaciei, până la momentul asasinării jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia. Politiciana s-a alăturat imediat după acel moment demonstraţiilor de stradă care au durat timp de câteva săptămâni după tragicul eveniment, cele mai mari de la Revoluţia de Catifea, care a consfinţit ieşirea Cehiei şi Slovaciei de sub regimul comunist.

Sursa foto: radiochisinau.md

Ulterior, Zuzana a luat decizia de a se înscrie în Partidul Slovacia Progresistă, pentru a susţine câteva idei simple: civilitatea în viaţa publică şi transparenţa în guvernare. De asemenea, ea a anunţat încă de la început că va renunţa la statutul de membru al partidului din care face parte, pentru a le transmite votanţilor că nu doreşte să fie locomotiva unei noi maşinării politice.

Atitudinea sa fresh i-a impresionat pe jurnaliştii slovaci, care au fost uluiţi de francheţea şi modul diferit de abordare al Zuzanei Čaputová. “Nu îmi amintesc ultima oară când politicieni cu experienţă s-au confruntat cu cineva care vorbeşte atât de deschis, de direct şi de normal ca Zuzana Čaputová. Aceasta este o eroare a sistemului, o schimbare pe care nu am mai văzut-o de 30 de ani”, a scris Matus Kostolny, redactor-şef al cotidianului Dennik N.

Zuzana Čaputová, care este divorţată şi mamă a două adolescente, locuieşte în Pezinok, un mic orăşel din apropiere de Bratislava. Cu mult înainte de a se implica în politică, ea a devenit celebră pentru lupta pe care a dus-o împotriva responsabililor de poluarea zonelor din apropierea localităţii. A câştigat bătălia după nu mai puţin de 14 ani, performanţă care i-a adus supranumele de Erin Brockovich a Slovaciei.

Tocmai acest caz se pare că i-ar fi oferit insight-urile necesare pentru a lupta împotriva abuzurilor din instituţii. De asemenea, a pregătit-o şi pentru atacurile pe care le-ar fi suferit pe durata campaniei electorale. “Sunt o optimistă. Cineva care crede şi speră că schimbarea este posibilă. Cazul Pezinok a fost o dovadă de curaj. O experienţă în care au fost implicate aroganţa şi vulgaritatea puterilor politice şi economice. A fost o experienţă împotriva răului”, spunea ea în 2016, în timpul primirii premiului Goldman Environmental, la San Francisco, pentru activism ecologic.

Acelaşi mesaj s-a regăsit, de altfel, şi în platforma sa electorală pentru prezidenţialele recent încheiate: “Să luptăm împreună împotriva răului!”. Iar ca mesajul său să fie şi mai clar, a apărut într-un clip de campanie, în care un bărbat intimidant vine şi îi propune ceva. “Ne-am înţeles?”, este replica acestuia, la care Čaputová răspunde cu un “Nu” răspicat. “Dar nu îţi este frică?”, replică personajul masculin, la care răspunsul femeii a fost un alt “Nu” hotărât, care insinua totodată că nu este singură în luptă.

Reclama electorală a avut un impact cu atât mai puternic cu cât bărbatul semăna izbitor cu Marian Kocner, un afacerist acuzat că ar fi comandat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, precum şi alte infracţiuni economice. Acesta ar fi avut, de asemenea, legături cu cazul poluării din jurl localităţii Pezinok.

În ciuda revoltei, Zuzana Čaputová a reuşit să îşi exprime argumentele cu calm, făcând un apel la transparenţă, decenţă şi corectitudine în politicile publice. În schimb, adversarii săi au mers pe discuţii deja populare într-o societate tot mai acaparată de extremismul de dreapta, cum ar fi acuzarea comunităţilor gay, a celor de imigranţi sau a ocultei evreieşti.

Rezultatul ultimelor alegeri prezienţiale din Slovacia pot sugera că poporul este dornic să vadă un alt tip de politică, însă cele 25 de procente adunate de contracandidaţi extremişti precum Martin Kotleba, cunoscut proto-fascist, şi Stefan Harabin, un judecător al Curţii Supreme care s-a declarat împotriva NATO, rămân un avertisment că ţara este în continuare destul de divizată.

Chiar şi aşa, Čaputová nu s-a ferit să îşi promoveze viziunile liberale pe durata campaniei, arătându-şi suportul faţă de comunităţile gay, chiar dacă asta ar fi putut să o coste câştigarea alegerilor. Însă, tocmai felul în care a obţinut acest succes îi face pe slovaci să spere că lucrurile se vor schimba fundamental în ţara lor.

Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.



Citiţi şi

Mein Trump. De unde vine fascismul portocaliu

Toamna gargaragiului. Cazul Crin Antonescu

Întoarcere în trecut? NO WAY!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro