Acest general pensat care vorbește și gândește ca un șef de CAP

9 July 2015

Andrei CrăciunMi-e rușine. Mi-e rușine că trăiesc într-o țară în care prim-ministru, chiar și interimar, a putut fi gen.dr. Gabriel Oprea. Pentru că gen. dr. Gabriel Oprea nu este nici general, și nu este nici doctor, în înțelesul originar al acestor două mari și chiar nobile îndeletniciri.

Întâi, Armata. Prin ce fapte de arme sau măcar de pace s-a remarcat Gabriel Oprea? Răspunsul este acesta: printr-o excelentă rețea de complicități. Înainte de a deveni secretar general al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu fusese un deceniu șef la cadre. Știa dosare, asigurase promovări, avea oameni la mână, existau mulți tovarăși care îi datorau carierele, deci totul.

Gabriel Oprea de acolo vine, din universul acelei mentalități – asigură mărirea scandaloasă a unor privilegii, are tovarăși fidelizați, asigură promovări, n-a dovedit nici cuvânt, nici onoare, nici principii, și toate aceste goluri sunt mascate în spatele acestui clișeu totalitar – “interesul național”.

Și-a trădat toți partenerii, și mereu totul a putut fi justificat cu acel clișeu, foarte românește, de altfel. A fost evaluat și re-evaluat. A dovedit rezistență în politica românească, iar asta deja ar trebui să ne pună pe gânduri, politica românească fiind populată, în prezent, la vârf, după cum dovedesc toate rechizitoriile și toate evidențele, de borfași , de analfabeți, de parveniți, de nulități, de infractori care se organizează în partide politice și țin captive resursele unui popor întreg. În acest mediu a excelat Gabriel Oprea.

militari

Apoi, performanțele academice. L-ați auzit vorbind? Pare alfabetizat în pripă, la popotă, la apelul bocancilor, seara, la număratul izmenelor. E ridicol să crezi că un astfel de om are o consistență academică, că poate – ei bine! – conduce doctorate (l-a condus inclusiv pe cel al lui Florian Coldea, de la SRI!). Cum? Cum să conduci doctorate și să te exprimi ca Tata Puiu Iordănescu, nimerind, arareori, aparent din întâmplare, acordul subiectului cu predicatul? Ce geniu în chestiunea securității naționale poți fi când nu ai viziunea unei fraze în care să se închege mai mult de zece cuvinte? Serios, e penibilă ipoteza. Apoi, i-ați citit odele care i se închină în ziarele militare? Dumnezeule mare! Pare coborât direct din Epoca de Aur.

Și chiar mă uit la Gabriel Oprea și văd un alt doctor în științe din istoria noastră națională. Pe tovarășa academician Elena Ceaușescu. Mă uit la Gabriel Oprea și văd un tovarăș de la cadre care cunoaște multe schelete din multe dulapuri, care s-a înălțat pe un munte de slăbiciuni. Cum să guverneze România acest general cu patru stele care n-a participat în niciun alt război decât eterna luptă cu indispensabilii?

Interesul național ar fi – dimpotrivă – ca oamenii ca Gabriel Oprea să fie păstrați în aria lor de competență (care o fi aceea), interesul național ar fi ca mafia din politică să fie destructurată și să înfunde pușcăriile, interesul național ar fi să nu se mai împartă privilegii ca la alba-neagra, mai ales acum când Europa întreagă joacă hora dezastrului financiar, cu Grecia în avangardă! Interesul național ar fi un sistem de educație în care nu poți conduce doctorate dacă ai învățat limba română la fără frecvență și o arăți zilnic.

Sincer, cred că dacă i s-ar da o dictare de clasa a II-a, în direct, la Televiziunea Națională, gen. dr. Gabriel Oprea ar avea mari probleme în a obține o notă de trecere.

Și, la acest sfârșit de epocă istorică, iată că noi ne prezentăm cu acest general pensat care vorbește și gândește ca un șef de CAP de prin 1962, de la Falaștoaca, județul Giurgiu. Ăsta e interesul național? Al cui? Al cărei națiuni?

Mi-e rușine. Și scârbă.Citiţi şi

Jurnal de Arizona: Dragă mamă

Din doi ca tine aş scoate unul bun. Poate ăla stă

Jurnal de Arizona: Draga mea Menopauză

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. catalin / 17 July 2015 20:27

  MESTERE ,nu mai afirma tu asa raspicat , ca nu mai esti in armata aici , exact tipul asta de oameni i-am intalnit in armata , niste frustati , cam toti cu oarece probleme emotionale si de comportament , in fond ,nici nu cred ca e vina ta , cat despre frazele sforaitoare , cum ca, in armata devii barbat , las-o mai moale , in armata eventual devii , mai bou , mai spalat pe creier si cam atat , prin logica ta , inseamna ca toti cei care nu au facut armata , sunt mai putini barbati , ceea ce e o prostie .Cat despre instructia facuta de mine , iti repet , am facut armata intr-o unitate de elita , am mancat pe paine armata , cum se zice , dar atat , nu mi-a placut , nu mi-a schimbat caracterul si consider ca e o mare pierdere de timp , iar prietenii durabile s-au legat si in lagare , sa stii , asta nu inseamna ca i-ar fi placut cuiva acolo . Sincer , imi pare rau pentru tine ca esti singur si nefericit , dar cu astfel de caracter…….

  P.S . Nu te obosi sa-mi replici ceva , ca nu mai citesc , pentru mine a fost destul , sa fii sanatos tu si cu parerile tale .Hai liberareeeeeeeeeeee!!!

  Reply
 2. catalin / 9 July 2015 21:29

  Da, domnule , eu am aceiasi impresie , o mai mare prostie nu mi-a fost dat sa vad decat in armata , exact, o adunatura de dobitoci , despre ce rahat de strategie militara vorbiti , a participat cumva la vreun razboi , ce spirit organizatoric ? mie nu mi s-a parut absolut deloc ca in armata ar fi ordine si organizare si am facut armata , intr-o unitate de elita , o bataie de joc , ce ofiteri de doi bani , ce jigodii , cand imi aduc aminte .

  Reply
  • Ramona / 12 July 2015 13:21

   Nene mester, corect te destainuiai mai demult, tot pe catchy, ca esti psihopat. N-are voie nimeni sa aiba o parere contrara tie, ca imediat il faci albie de porci. Asa ceva mai rar !

   Reply
 3. C(l)inic / 9 July 2015 13:31

  Andrei, felicitari… mi-a mers la suflet!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro