Amanta tatălui meu a fost mama mea

28 May 2015

Ramona SandrinaPovestea aceasta este de departe una adevărată. Nu este îmbrobodită, nu este împachetată în staniol, este exact așa, ca viața. Cum este. În afara numelor. Dar nu cred că asta vă va deranja.

Radu era un arhitect foarte cunoscut, căutat, și care iubea din tot sufletul ceea ce făcea. Pe lângă asta, era un tată perfect și un soț implicat. Făcea cumpărăturile împreună cu soția sa, mergea la toate ședințele cu părinții, citea foarte mult în biroul său, iar seara le citea copiilor povestea de seară. Mereu el.

Ioanei nu îi plăcea să le citească. Era mereu nervoasă. Era mereu supărată. Chiar dacă nu avea de ce, ea țesea mereu în mintea ei scenarii în care Radu o înșela. În care Radu zâmbea unei străine pe stradă. În care Radu se îndrăgostea de noua secretară de la birou. În care Radu și când dormea alături de ea, visa la alta.  Ioana nu devenise așa. Ioana a fost așa dintotdeauna, iar Radu încercase ani de zile să o liniștească. Să îi spună că nu există nicio altă femeie. O scotea pe Ioana în parc, îi cumpăra flori, o lua la dans din senin și niciodată nu uita de ziua lor de căsătorie sau de ziua ei.

Pe Ioana o cunoscuse în ultimul an de liceu. Era cu doi ani mai mică și făcuse orele în clasa alăturată. I-a plăcut de ea pentru că era veselă și spontană. Pentru că amesteca culorile în hainele ei, într-un haos rar. Dar el iubea haosul acela. Și pe ea. Poate, totuși, nu așa cum ar fi trebuit, dar o iubea.

S-au căsătorit în timpul facultății. La scurt timp, s-a născut prietena mea. Deci acum știți de unde știu eu povestea :). Era cea mai mare. O blondină creață cu ochii verzi, mereu veselă, plină de viață și năzbâtioasă. Apoi, s-a născut un băiat și încă o fetiță. Radu îi iubea ca pe ochii din cap. Când venea de la serviciu, îi lua pe toți în brațe. Deodată! Și mânca cu ei în brațe. Îi ținea pe picioare. Cum putea. Ioana țipa mereu la el. Și la ei. În rest, era o soție perfectă. Le făcea pe toate câte trebuie să le facă o soție. Dar uitase demult. Uitase să fie fata aceea veselă și spontană. Uitase să fie prietena lui Radu și iubita lui. Deși el îi tot amintea, cu calm și răbdare.

Dar nu uita niciodată să îi răscolească prin lucruri. Să caute în telefon. Să caute în buzunare. Să facă isterii de gelozie sau supărare. Să îl scoată la orice oră din zi și din noapte afară din casă cu tot felul de pretexte. El accepta întotdeauna cu tristețea în gât. Pentru copii. Stătea pe scările blocului sau se plimba pe străzi, trăgând din țigară și întrebându-se cum au ajuns ei acolo. Ce s-a întâmplat cu Ioana, cu fata aia veselă, deoarece el niciodată nu i-a oferit vreun motiv de gelozie sau supărare. El a sprijinit-o în tot și toate, dar ea nu îi permitea nimic. Nici măcar să aibă vreun prieten cu care să iasă la o cafea. Că de bere nu se punea problema. Dar, noaptea trecea, el revenea acasă, Ioana se mai îndulcea și viața trecea. Așa se trezise la 47 de ani.

Într-o zi, mergând spre serviciu, Radu se ciocni cu o femeie. Ea citea o carte și lingea dintr-o înghețată, iar el tocmai se ridica grăbit, deoarece scăpase un plan pe jos. Evident, o lovi puternic în mână, îi azvârli cartea cât colo, și înghețata i se întinse pe nas și obraji. Dar ea, râdea. Râdea cu poftă și lingea de pe deget înghețata. Radu a început și el să râdă. Și să se îndrăgostească. Spontan. Atunci a înțeles că el nu se îndrăgostise niciodată. Nu a fost nimic plănuit. Nu a dorit el să se întâmple. Nici ea. O chema Miruna. Era minionă, brunetă, cu ochi verzi și copilăroasă. Era învățătoare și iubea viața la nebunie. După câva timp, Radu i-a spus Ioanei despre Miruna. I-a mulțumit pentru tot ce a fost între ei și și-a cerut iertare pentru ce nu a fost el în anii aceia. Evident, Ioana a început să facă isterii, să îl lovească, să scoată copiii la înaintare și să ridice în slăvi soția perfectă care a fost ea. Evident, ea nu a avut nicio vină. El era singurul vinovat, pentru că era un afemeiat, un nemernic, un tată de cea mai joasă speță, un… da. Era răul suprem!

wife and mistress
Apoi, a spus un lucru:

“- Îmi doresc să moară într-o zi femeia asta și să te întorci acasă! Nu o să te mai primesc, să știi!”.

A fost pentru prima oară când Radu i-a dat Ioanei o palmă. Când a ripostat. În toți acești 23 de ani de căsnicie. A ridicat tonul și, privind-o în ochi, a întrebat:

”- Care acasă, Ioana? Niciodată, dar niciodată să nu mai îndrăznești să dorești moartea cuiva! Avem trei copii, Ioano!”.

Și a plecat. În urletele, isteriile și plânsetele Ioanei. După câțiva pași, s-a simțit eliberat. Singura lui durere erau copiii. Știa că Ioana îi va întoarce împotriva Mirunei și a sa. Așa a și fost. Au urmat câteva luni de groază și coșmar. Îl suna, îl amenința și punea copiii să îi vorbească urât despre el și despre Miruna. Iar ei, o ascultau, deoarece ea a avut grijă să le spună cât a suferit ea, cât de rău soț a fost el și cum i-a umilit prin plecarea lui. Adevărul este că ei o ascultau, deoarece erau copii încă. Copii a căror mamă, în loc să se ocupe de sufletul lor, de liniștea lor și de echilibrul lor interior, se ocupa de planurile ei diabolice de răzbunare și de revărsarea veninului asupa unui om, care i-a oferit atâția ani tot ce a avut el mai bun și mai frumos: pe el!

Într-o zi însă, prietena mea a mers la Radu. Pur și simplu a fugit de la școală și a sunat la el, la ușă. A deschis Miruna. Liniștită și zâmbitoare. Calmă. Cum era ea. A invitat-o în casă. Numai că, prietena mea a început să urle la ea. A răbufnit tot timpul acela, în care a adunat frustrările mamei ei. Miruna a ascultat-o tăcută, iar după ce prietena mea a terminat, a invitat-o din nou în casă. Nu a intrat. A revenit însă a doua zi. Miruna a deschis ușa și a tras în prag o măsuță mică de cafea și un scăunel. A spus:

”- Dacă îți este urât de mine, să intri în casa noastră, atunci poate vei accepta astfel!”. I-a pus pe masă căpșuni, prăjitură și limonadă.

Prietena mea a întrebat-o de ce. Miruna i-a spus exact cum s-a întâmplat. Pentru că așa a fost să fie. Nimic plănuit. Ca viața, ca moartea, ca orice lucru bun sau rău lăsat de Dumnezeu a se întâmpla. Au mai luat masa astfel, o perioadă. Apoi, prietena mea găsea pe ușa Mirunei câte un bilețel, în care Miruna îi vorbea câte în lună și în stele. Despre copilăria ei. Despre surioara ei care murise când erau mici. Despre soțul ei care o părăsise. Despre Radu. Despre ei trei. Într-o zi, a intrat în casă. A mai intrat apoi de câteva ori și într-o zi de vară, a venit cu toate bagajele. La ceva vreme, au venit și sora, și fratele ei. Ioana rămăsese singură! Singură în veninul și răutatea ei. În scenariile pe care le-a țesut o viață întreagă și care nu au lăsat-o să trăiască fericită până la adânci bătrâneți. S-a îmbolnăvit apoi, într-o zi. Miruna i-a dus mâncare la spital și a spălat-o. Ioana o blestema, Miruna o spăla. Într-o zi însă, Miruna a aflat că are cancer. A trăit câțiva ani cu asta, apoi a murit. La câteva zile a murit și Radu. Ioana trăiește! Copiii sunt toți la casele lor. Au albume întregi de clipe fericite alături de Radu și Miruna.

Când ne-am întâlnit ultima dată, prietena mea mi-a spus:

”- Am fost privilegiată să am o astfel de mamă! Fără ea, nu aș fi învățat să trăiesc atât de frumos! Cât de ciudat, Ramona… amanta tatălui meu a fost adevărata mea mamă! Și îmi este atât de dor… Știi cum i-am pus numele fetiței mele Ramo? Miruna!”.

Am scris asta, deoarece foarte multe femei se pot regăsi în Ioana. Sau în Miruna. Sau chiar în prietena mea. Multe femei fac aceeași greșeală. Să uite! Să uite că într-o căsnicie nu contează să rămâi sau să fii mereu soția perfectă. Nimeni nu are nevoie de asta! Putem greși. Putem fi noi însene. Cel de lângă noi, pentru asta ne-a ales. Pentru că suntem noi! Pentru ce am fost noi la un momentdat, iar el regăsește în noi, în fiecare clipă sau zi, sau doar atunci când el are nevoie să găsească acel ceva!

Eu sunt Miruna. Și în viața mea există o Ioana. Și două fetițe, precum prietena mea. Și încă una a mea. Găsesc în mine puterea de a le depăși pe toate, deoarece știu că iubirea învinge tot. Chiar și durerea și frustrarea. Știu că iubirea este cheia tuturor răspunsurilor din Univers, și nimeni nu mă poate convinge de contrariu! Și mai știu că iubesc ireal de mult omul de lângă mine cu tot ce este el și tot ce a înseamnat viața lui! Cu trecutul, greșelile și părțile lui bune. Chiar și cu Ioana. Mai ales cu Ioana. Asta, deoarece, în tot timpul acela, iubitul meu nu a fost singur. Chiar dacă nu perfect, cineva a fost acolo, lângă el, iar eu îi mulțumesc!

Nu a fost nimic plănuit… a fost doar… viața, așa cum este ea!Citiţi şi

Nu cred așa ceva!

Pentru că de atâtea ori m-am dus la muncă cu sufletul frânt

Poate și tu ai nevoie de tratament cu pastile de „Nu-mi pasă” de 1000 mg

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Raluca / 26 January 2020 10:10

  In orice rol ne-am situa trebuie sa fim responsabile pentru noi si viata noastra..putem fi sotii, mame, amante, important e sa traim cu demnitate. Viata e frumoasa, e schimbătoare, nimic nu vine cu garantie, nimic nu e pentru totdeauna – si asta e minunat..ceva care parea o tragedie poate fi de fapt sansa vietii tale.

  Reply
 2. Yvy / 1 May 2017 17:21

  Stati calme fetelor, ca din alt articol mai recent al Ramonei Sandrina reiese ca amantul ei s-a intors la Ioana, pardon, sotia lui. Predictibil. End of story

  Reply
  • Rara / 16 December 2017 22:10

   Si pt ce l-a primit inapoi? Sa fie si mai vipera și sa ii reproșeze non stop? Mai bine separați decât să fie doar ura si resentimente. E problema Ioanei daca n-a știut să fie femeie pana atunci si sa aprecieze ce a avut.

   Like 2
   Dislike 1
   Reply
 3. Marian / 11 June 2016 9:13

  Vrem poze, să vedem cum arată și nevastă și amantă. Apoi ne dăm și noi cu părerea. Nu e bine ca ipokimenul era fumător, bă mai si fumează în preajma copiilor. 3 copii?? Înseamnă că erau de la Martorii lui Iehova, ăștia mai fac azi trei copii.

  Reply
 4. eu / 14 November 2015 0:49

  Eu amanta unui sot……….din pacate nu a sotului meu…..al alteia.

  Reply
 5. Dani / 13 November 2015 13:47

  Frumos scris.

  Reply
 6. Georgiana / 29 October 2015 10:04

  Auzi tu Ramona ,cand vei fi o Ioana care sterge la fund 3 copii,care se trezeste cativa ani la rand NOAPTE de Noapte,ca se le dea sa suga,nu la 1,ci la 3,cand trebuie sa-si imparta cele 2 maini la 3 omuleti care vor lucruri diferite,care se lasa pe ea pentru binele copiilor,abia atunci sa zici ca amanta e mai buna decat mama!
  Deocamdata amanta care n-a facut nimic din ce-am scris eu mai sus,e si normal sa fie calma si zambitoare,doar n-are nici o grija de impartit cu amantul,decat cele din pat…restul : copii,facturi,taxe,rate,chitante,datorii…le are sotia!
  Asa ca nu mai faceti pe mironositele si cautati-va barbati singuri si disponibili…ca nu se stie cand va va strica si voua casa vreo fufa fara griji!!!

  Like 12
  Dislike 2
  Reply
 7. Simona / 16 October 2015 23:07

  Sper ca in viata fiecarei Mirune pe langa o Ioana sa mai apara inca o Miruna! Atunci sa vedem dragoste!
  Eu as vrea sa fiu Miruna Mirunei.

  Like 4
  Dislike 1
  Reply
 8. Maria / 29 May 2015 10:16

  Articolul este mai degraba povestea de viata vazuta prin ochii Mirunei. Ce ar fi sa ascultam si varianta Ioanei? Atunci cu siguranta concluzia ar fi alta. Da, poate intr-adevar Miruna ar fi o persoana minunata, o persoana cu suflet mare. Nu contest. Poate ca Ioana ar fi avut frustrarile ei. Dar nu o judec, pt ca probail a trecut prin momente dureroase.
  In plus, niciodata nu poti spune “amanta tatalui meu a fost mama mea”. Mama este unica, oricat de mult ar gresi! Mama nu poate fi inlocuita niciodata! Poate sintagma “amanta tatalui meu mi-a fost cea mai buna prietena” ar suna mai plauzibil.

  Like 7
  Dislike 1
  Reply
  • Ramona-Sandrina / 24 June 2015 19:38

   Nu, stimată domană :). Știu că majoritatea femeilor așa și-ar dori să creadă…că mamele sunt mereu perfecte, că amantele sunt niște femei fără scrupule și suflet. Cunosc însă foarte multe persoane care au fost crescute de alte femei decât propria mamă. Povestea nu este scrisă prin ochii sau sufletul Mirunei ci ai prietenei mele. Atât. Eu cred că fiecare parte merită șansa de a fi luată exact așa cum este. Pe Ioana o cunosc de mică. Nu am nici cel mai mic semn de respect pentru ea decât faptul că a dat naștere acestor copii minunați. Dar, asta din păcate, nu te face și mamă. Eu nu am etichetat și nu am vrut să generalizez. Nu toate soțiile sunt așa, nu toate femeile sunt așa, dar tocmai asta ne diferențiază între noi și ne face interesante, frumoase și deosebite.

   Mulțumesc!

   Like 3
   Dislike 1
   Reply
 9. Cristi R. / 28 May 2015 19:12

  O poveste atat de des intalnita si tot atat de des neanteleasa de multa lume.
  De ce oare e atat de la indemana ura si atat de complicata dragostea.
  Sa fie vina mandriei prostesti? Oare asta a fost boala Ioanei?
  Sau totul a plecat de la faptul ca Ioanei nu îi plăcea să le citească ?

  Like 4
  Dislike 1
  Reply
  • Ramona-Sandrina / 28 May 2015 22:09

   Poveștile acestea au fost mereu, Cristi, dar ele sunt povești de pus sub preș. Sunt subiecte tabu și sunt așa, deoarece societatea în care trăim încă nu a ajuns să înțeleagă că iubirea nu se poate băga pe gât, nu apare când en dorim noi ci pur și simplu se întâmplă, iar când se întâmplă, oamenii ar trebui să accepte deciziile celor care le-au luat, deoarece fiecare își cunoaște problemele. Societatea noastră încă nu înțelege că iubirea este au ba! Nu există cale de mijloc. Calea de mijloc sunt compromisurile, dar și ele, făcute prea mult și prea des, ne duc oriunde, numai în direcția bună nu. Am scris într-un articol că: “Căsnicia sau iubirea, din punctul meu de vedere, nu înseamnă dependență, nu trebuie să fie un câmp de luptă unde se nasc eroi și ridicăm poduri sau încercăm să ne convingem că speranțele se împlinesc, că oamenii se schimbă.”, dar multe femei nu înțeleg asta și țin de căsniciile lor cu dinții și în ultima vreme chiar cu pumnii și amenințările. Iar asta…asta nu mai este nici iubire, nici relație, nici căsnicie!

   Poate totul a pornit de la faptul că Ioana nu a știut niciodată ce este iubirea…și i-a fost foarte teamă să o descopere, chiar și în sufletul propriilor copii :(.

   Like 4
   Dislike 1
   Reply
   • Andrei / 29 May 2015 15:14

    @@ Ramona- Sandrina, unde aveti acest articol despre care amintiti in comentariu, despre casnici ? puteti sa dati un link aici ? multumesc
    Felicitari pentru articol, Excelent. Ce bine ar fi sa-l vada cat mai multe femei, pentru ca m-am saturat de infierarea barbatilor, de genearlizari, e o gura de aer, chiar daca mai degraba o picatura sa mai citesti si asa .

   • Ramona-Sandrina / 24 June 2015 19:41

    Nu știu dacă se cuvine, dar poate îmi lași o adresă de mail și îți voi trimite linkul. Sau dă un search pe google “Dacă iubești, învață să mergi mai departe!”. Mulțumesc!

   • Cristi R. / 3 June 2015 0:22

    Ramona-Sandrina, nu cred că Ioana nu a știut niciodată ce este iubirea.
    Cred ca nu a stiut niciodata cat de importanta este sinceritatea.
    Referitor la faptul ca societatea în care trăim încă nu a ajuns să înțeleagă că iubirea nu se poate băga pe gât si nu apare când ne dorim noi ci pur și simplu se întâmplă, pot spune ca in opinia mea nu este o problema legata de capacitatea de a intelege cat mai degraba o problema legata de arta noastra de a ne simtii cei mai grozavi si a ne imbata cu apa rece. Altfel spus de a ne mintii pe noi insine hranindu-ne cu iluzii intr-u satisfacerea orgoliului propriu.

  • Andrei / 29 May 2015 15:09

   @ Cristi R ” mandria prosteasca” putin spus, desi este valabila si asta ! dar bine punctat pe faza cu cititul si nu doar cea care se refera la cititul copiilor, aia e absolut necesara si spune multe despre o mama, dar mi-a placut diferentierea itre cele doua femei, deci amanta a fost vazuta cu o carte in mana, mi-a placut ca s-a spus asta, lasand la o parte ca cititul spune multe despre o femeie, si e practicat prea putin, dar nevestele uita cu totul de carte, cand isi vad boii in caruta, sunt autosuficiente, nu deschid nici macar o revista , un ziar, pentru ca le stiu pe toate din moment ce-au reusit marea realizare, nu primesc sfaturi de la soti, de la bunici, de la soacre, iar in discutiile cu prietenele sunt doar laude, mancatul si k* copiilor, nu se uita la tv, habar n-au pe ce lume traiesc de aici si absenta comunicarii, despre ce sa vorbesti, mai sunt si alte lucruri pe lumea asta decat plata intretinerii, creditul, fomica, pisalica, si cand porcu de barbat vede o femeie ca de cicaleala si acreala ta s-a saturat, ce nu te-a mai vazut de ani zambind, nevasta ia foc pe proprietate. Mai puneti mana pe carte nevestelor, mai deschideti un ziar, mai vedeti un film, mai zambiti sotului, mai radeti cu copiii, ca nu va sparge nimeni casele sa va fure ” proprietatea”. Bine ar fi sa va sparga cineva mentalitatile de babe la coltu strazii, ca v-a furat alta barbatu, ce daca nu-l bagati in seama de spe ani. Exceptional articol, intre atatea jelanii ale zanelor, divelor si mumelor sacrificate pe altarele cazniciei, desigur obligate si sa se marite si faca copii, care citesc doar carti motivationale care le incurajeaza ca sunt cele mai mari si mai tari si sa persiste in prostia lor si ego, ca nu mai exista alte femei pe lume.

   Reply
   • Ola / 17 December 2017 10:17

    Si eu sunt o Miruna. Andrei, atat de bine ai descris-o pe Ioana din viata mea, atat ca a mea e plina de o rautate nativa.. s-a văzut cu sacii-n căruță după ce a facut si un copil. Dar genul asta de femei isi merita soarta! Ar fi cazul sa se trezească la realitate.

    Like 1
    Dislike 2
 10. Elyia / 28 May 2015 19:08

  Si eu sunt Miruna. Si în viata mea există o Ioana…

  Like 1
  Dislike 2
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro