1. Suntem țara în care mortalitatea femeilor din cauza cancerului de col uterin este cea mai ridicată în UE. De ce? Pentru că femeile, mai ales cele din mediile defavorizate, nu își fac preventiv minime analize medicale anual.
2. Suntem țara în care accesul la servicii de sănătate de calitate între rural și urban e la o diferența de cel puțin 50 de ani de civilizație între cele două medii. La fel se pune problema și în învățământ. Ruralul a rămas la nivelul anilor ’50.
3. Suntem țara UE care, la 26 ani de la revoluție, nu a reușit să construiască o autostradă care să lege UE de Marea Neagră.
4. Suntem țara în care exodul medicilor nu se mai termină.
5. Suntem țara în care copiii romi sunt excluși din start, în opțiunile pentru adopție, din cauza etniei, pe motive 100% rasiste.
6. Suntem țara în care numai teoretic învățământul ți se promite a fi gratuit, practic, ți se cer bani la școala și pentru perdeaua din clasa copiilor. Nu mai vorbesc despre calitatea actului profesoral.
7. Suntem țara în care în mediul rural, dar și-n orașe nu există niciun fel de servicii paliative, pentru bolnavii cu boli terminale, iar calitatea ultimei părți a vieții lor este îngrozitoare. În România se moare în cele mai urâte chinuri. Nu există empatie pentru cei la capăt de drum.
8. Suntem țara cu una dintre cele mai ridicate cifre în privința abandonului școlar. (Scriu din memorie, aleatoriu, pentru că despre majoritatea m-am documentat personal, pentru articole de presă, dar lista e luungă rău cu recordurile noastre negative.)
Și, totuși, cea mai stridentă problemă a țării noastre, în campania asta electorală, pentru TOATE partidele, rămâne referendumul pentru schimbarea Constituției pentru definirea familiei într-un mod tradițional. De ce? Pentru că temele care se nasc din convingeri religioase sunt cel mai ușor combustibil pentru a merge la vot. Asta era prioritatea noastră ca țară!
Câtă nesimțire!
Pe Sidonia o puteți urmări și aici.
Citiţi şi
Alegem Europa sau ieșim din civilizație
Unde ne sunt oamenii sănătoși la cap și la inimă?
De obicei, 1 decembrie e despre România
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.