Cele mai mari epidemii din istorie

11 March 2020

Lista cu cele mai mari epidemii din istorie nu este foarte lungă, însă, atunci când acestea au apărut, dezastrul a fost de neîmpiedicat. Cele mai mari epidemii din istorie s-au soldat cu milioane de morți, iar unele dintre acele boli fac încă mii de victime în fiecare zi. Cu toată dezvoltarea pe care a cunoscut-o medicina, aceste epidemii reprezintă modul prin care natura ne amintește că în ciuda celor mai mari eforturi ale noastre, ea a fost și va rămâne în postul de control.

Cele mai mari epidemii din istorie: Poliomielita

Unde: Statele Unite ale Americii

Când: A început în anul 1916 și a atins punctul culminant în 1952

Mulți oameni de știință cred că virusul poliomielitei dădea târcoale de mii de ani, însă, în America începutului de secol XX această boală a creat o epidemie care a condus la panică în întreaga țară. Prima apariție s-a înregistrat în 1916, însă vârful epidemiei a fost atins în 1952, când s-au raportat peste 58 de mii de decese. Boala a afectat mii de oameni de-a lungul deceniilor, ducând la instaurarea panicii și a situațiilor de carantină prelungite. După 1952, boala a omorât aproximativ 6000 de oameni și a lăsat mult mai mulți paralizați. Odată contractat, virusul nu avea leac, însă în 1950 Dr. Jonas Salk a inventat vaccinul împotriva poliomielitei. Mulțumită acestei invenții și altor vaccinuri eficiente, America nu a mai înregistrat cazuri de poliomielită din 1979.

Primele metode de diagnostic pentru poliomielită

Epidemia de variolă

Unde: Americile colonizate

Când: în anii 1600

Imediat ce Lumea Nouă a fost descoperită de exploratorii europeni, mulți dintre nativii americani au fost osândiți. Coloniștii europeni au adus cu ei și boli la care ei dobândiseră imunitate, dar la care nativii americani nu fuseseră niciodată expuși. Fără o imunitate naturală, acești nativi au fost vulnerabili în fața bolilor străine, în special a variolei. Odată pătrunsă în rândul populației native, variola s-a răspândit foarte repede pe continent și a contaminat nenumărate triburi locale. Se estimează că au murit în jur de 90 de milioane de nativi americani din cauza acestei epidemii. Un vaccin împotriva variolei a fost în 1796, însă și azi mai sunt izbucniri ale acestui virus.

Campanie de vaccinare a oamenilor săraci împotriva variolei

Citiți mai departe despre ciuma bubonică, ciuma lui Justinian, tifos, febra galbenă, holeră, gripă spaniolă, SARS și Ebola, aici.Citiţi şi

LOCKDOWN ITALIA văzut de Presa Străină – expoziție fotografică

Yuval Noah Harari: Lecții după un an de Covid

Raiul n-are nevoie de asfalt


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro