Cu sau fără chiloți?

22 March 2018

Așa cum unele femei nu pun gura pe băutură sau o fac atât de rar încât, dacă ar depinde de ele, ar provoca falimentul industriei, altele, sigur altele, mă gândesc, nu poartă… chiloți. Poate există o legătură între cele două alegeri, poate nu. Poate sunt femei care beau și poartă chiloți, poate există femei care nu beau și nu poartă chiloți. Să abandonăm, însă, această pistă înșelătoare și să vedem dacă are vreo logică, vreo explicație, vreo ceva, acest obicei care contrariază atunci când ajunge cunoscut.

helmut newton, go commando girl

©Helmut Newton

marilyn 1954

Marilyn Monroe, 1954, foarte îmbrăcată chiar pe dedesubt (Povestea fotografiei, aici.)

Dar cum poate ajunge el cunoscut?

Păi, între prietene, e simplu. Când află purtătoarea de chiloți de obiceiul prietenei nepurtătoare, e posibil să întrebe dar nu ți-e frig/frică/orice?, evident convinsă că ea n-ar putea, nici măcar n-ar încerca, să umble așa. Nepurtătoarea trece peste orice, zice nu și gata. Rămâne numai un subiect de glume înțelese doar de ele și atât. Poate, poate, zic, să “răsufle” acest amănunt picant, acuzator picant, în caz că prietenia se dizolvă din cauza unui bărbat. Atunci devine clar că acel amănunt a făcut diferența în sensul cel mai rău cu putință. Ce femeie serioasă umblă fără chiloți?… ar fi trebuit să știe…

Cu vedetele și ieșitul fără chiloți în lume e altceva. Cred. Pentru că nu e vorba numai despre oarece libertate, închipuită sau nu, pe care ți-ar putea-o aduce simpla renunțare la un articol de lenjerie, ci și despre un joc al seducției, un joc cu mintea admiratorilor, un joc. Regula hollywoodiană, altfel o normă a eleganței, zice că e de prost gust să ți se vadă “șanțul” săpat de chiloți sau de sutien. Corect. Numai că, dacă soluția permite accesul vizual, chiar și accidental, la muntele lui Venus, ea înseamnă despărțirea de eleganță. Nu știm dacă designerii propun rochiile mulate de-o transparență la fel de periculoasă precum șlițurile până aproape de talie (că acolo se termină picioarele unora, asta e), cert e că așa apar câteodată la diverse ocazii de covor roșu Beyonce, Jenifer Lopez, Kate Winslet, Lady Gaga, Britney Spears, Paris Hilton, Rihanna, Miranda Kerr, Heidi Klum, Gwyneth Paltrow, Eva Longoria, Christina Aguilera, Uma Thurman (mă opresc), dar și o pletoră de steluțe. Nu prea mai e loc de îndoială, dacă poartă sau nu poartă. Nu poartă.

basic instinct sharon stone

 Sharon Stone în Basic Instinct, 1992 (Citiți și Sharon Stone s-a întors. Din iad)

Totuși, cea mai lipsită de mister a fost Sharon Stone. Ea zice că a fost păcălită de regizorul Paul Verhoevem să renunțe la chiloți pentru scena interogatoriului. I s-au dat asigurări că nu se va vedea indecent de mult sau de clar sau de lung, că va fi doar o aluzie perversă. N-a fost așa, s-a văzut destul încât scena să facă istorie și să rămână în memoria colectivă asociată cu o provocare la limita pronoșagului, dar de aceea mult gustată. Sharon l-ar fi pălmuit, când a văzut filmul pe ecran, înainte de a ieși pe piață, dar a admis că, dacă ar fi fost regizor, și ea ar fi păstrat scena.

În fine, revenind la vedete, nu știm dacă nu poartă, de felul lor, chiloți sau, cum spuneam mai sus, e doar un joc. Pentru prima ipoteză ar pleda și faptul că unele dintre ele continuă să nu-i poarte în public și mult după ce perfecțiunea întruchipată care erau odată se mai ofilește.

Dar să vă mai povestesc ceva. Am asistat, cu ani în urmă, la următorul dialog între două femei foarte elegante în restroom-ul unui restaurant (la noi, îi zice, simplu, toaletă): – still going commando? întreabă una, nu contează care, amândouă erau splendide – always! răspunde celalaltă și cu un gest scurt, și-a ridicat rochia de-a lungul coapsei dincolo de linia unde ar fi trebuit să se afle o cât de mică dovadă – un șnuruleț, o ațișoară, un ineluș – , că poartă ceva pe dedesubt. Atunci am auzit prima dată expresia “going commando“. Am căutat să văd de unde vine, pentru că sensul era limpede și, ca de obicei, în engleză suna mai bine decât în română. Și am găsit că ar avea legătură fie cu războiul din Vietnam, când soldații americani evitau astfel supraîncălzirea și excesul de umezeală, fie cu Picadilly Commandos, prostituatele “gata de acțiune” din London’s West End în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De folosit, astăzi, e folosit doar pentru a nu spune direct “fără chiloți”.

O femeie controversată la vremea ei, din pricina iubiților mai tineri, dar recunoscută ca simbol al eleganței și cunoscătoare a gramaticii șicului, Mitza Bricard, muza designerului Christian Dior și o vreme directoarea de creație a Casei, a fost una dintre femeile care au ales să nu se interpună nimic între mătasea unei rochii și piele.

Mitza Bricard, 1947, colecția de debut a designerului Christian Dior, New Look.

TU. Dacă ești o “going commando woman”, e în ordine. Poate ești doar o rebelă fără cauză și e numai o etapă, poate așa te simți mai liberă, poate e doar totala complicitate cu corpul tău și ăsta e secretul vostru, poate știi că măcar în timpul nopții e foarte sănătos să lași zona să respire, poate te ajută să ai încredere mai multă în tine. A umbla goală prin casă, a dormi goală, nu e pervers, anormal, nici măcar ciudat, e doar felul tău de a fi, neimpus de vreo modă sau dorință a altcuiva. Oricare ar fi motivul pentru care ai ales să nu porți nimic pe dedesubt, e treaba ta! Doar să ai grijă, cumva, să nu devină și treaba altora, într-o zi de vară, când o pală de vânt îți pune dintr-odată pe față poala rochiei largi și vaporoase. Tu n-ai să vezi pentru câteva secunde, dar restul lumii va avea ochii cât cepele…Citiţi şi

Revigorează-ți garderoba de primăvară – descoperă cele mai recente tendințe în lenjeria intimă pentru femei

Bărbații care nu fug la greu – ce specie minunată!

Dantela – cel mai dulce sunet de lenjerie intimă sexy! De ce să o alegem și cum o purtăm?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro