Cum stăm cu sexismul NY Times, BBC, Associated Press?

23 March 2014

Când ești iubita unui bărbat foarte cunoscut, se pare că orice-ai fi făcut cu viața ta până ți-ai luat-o și-ai plecat, umbra lui se întinde chiar și asupra morții tale: tu, la capătul puterilor, te sinucizi și în marile publicații și agenții de presă americane și britanice devii personajul secundar al tragediei tale. Nici nume nu mai ai. Știrea morții tale este despre el – s-a sinucis “iubita lui Mick Jagger”, nu designerul L’Wren Scott.

L'Wren Scott

Pe 17 martie, L’Wren Scott, 49 de ani, este găsită spânzurată în apartamentul ei din Manhattan. Model timp de 11 ani (a defilat pentru Karl Lagerfeld și Thierry Mugler) și un designer la fel de talentat pe cât era de înaltă, care ajunge foarte cunoscut  în 18 ani, Laura a fost și iubita lui Mick Jagger în ultimii 13. Ce a cântărit cel mai greu din toată viața acestei femei în ochii presei? Faptul că fusese iubita unui star rock. Care, “complet șocat și devastat”, și-a amânat seria de concerte din Australia din cadrul turneul mondial al trupei The Rolling Stones. Nefiresc ar fi fost să n-o amâne și abia atunci ar fi putut fi un subiect de… tabloid. Altfel, această confiscare postumă a identității Laurei este un afront la care ea nu mai poate răspunde.

laura

Într-un interviu recent Laura declarase “Nicio viață nu este perfectă. Nici a mea nu e.” Iar semne că nu i-ar fi mers bine nici în love affair și nici în afaceri au fostCu Mick și-ar fi dorit să se căsătorească, de mai multă vreme, dar el “nu era făcut pentru căsătorie”. În februarie a anunțat că nu mai participă la London Fashion Week. Casa de modă LS Fashion LTD avea datorii de aproape 6 milioane de dolari (la care se adăugau și cele personale de alte 7,4 milioane) și urma să facă anunţul în cursul acestei săptămâni. L-a făcut. Dar în alt fel. Și după moartea ei s-a aflat că ar mai fi existat o încercare de suicid în urmă cu câteva săptămâni, dar care nu a ajuns în presă. Acum a ajuns știrea despre reușita celei de-a doua încercări. Pe primele pagini, cu titluri în care primul nume era al lui Mick Jagger. Presa, și nu cea de scandal, atenție!, l-a ales pe cel mai faimos: “Mick Jagger’s Girlfriend Found Dead, Official Says” (New York Times), “Jagger’s Girlfriend Found Dead in NYC” (The Associated Press), “Mick Jagger’s girlfriend L’Wren Scott found dead” (BBC).

madonna

Dar L’Wren Scott a făcut costumele pentru Sharon Stone în Diabolique, a fost consultant pentru garderoba actriței Nicole Kidman în Eyes Wide Shut, a făcut costumele pentru filmul Mercy și a fost desemnată stilistul Oscarurilor din 2000, toate acestea înainte de-al cunoaște pe Mick Jagger în 2001. În 2006, și-a lansat prima colecție de designer “The Little Black Dress” a cărei vedetă – rochia The Headmistress – o vor purta Madonna și Nicole Kidman. Și în timp, printre cele care i-au purtat creațiile la Oscaruri vor fi Sarah Jessica Parker, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Penélope Cruz și Amy Adams, sau, în alte ocazii, Michelle Obama, Carla Bruni-Sarkozy, Naomi Campbell, Reese Witherspoon, Christina Hendricks, Jennifer Lopez, Sandra Bullock și Uma Thurman. În 2007, face costumele pentru Ellen Barkin în Ocean’s Thirteen și în 2008 pentru Shine a Light, un documentar de Martin Scorsese despre Rolling Stones. În 2010 este primită în Council of Fashion Designers of America, iar în 2011, 2012 și 2013, Scott a fost în The Hollywood Reporter’s 25 Most Powerful Stylists. Cum s-ar spune, succesul poate fi liniștit trecut în contul talentului Laurei, că nu mi le pot imagina pe toate aceste femei celebre și bogate purtându-i rochiile de dragul lui Mick.

Felul în care presa de calitate a ales că “vândă” știrea morții Laurei Scott a fost lipsit de respect, misogin și sexist. De tabloid. Laura declarase în 2013 pentru revista londoneză Times “Sunt designer de modă, nu vreau să fiu definită ca iubita cuiva”. O dovadă nefericită că de ce ți-e frică nu scapi. Mai ales când e vorba de presă, mai ales dacă ești femeie.Citiţi şi

CLOSE, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film internațional, acum în cinematografele din România

Trei mame despre doliul în urma sinuciderii unui copil

A murit Tatjana Patitz, supermodel al anilor ’90

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. razvan / 30 March 2014 19:15

  Daca iubitul lui Jennifer Lopez ar fi facut un asemenea gest, la fel ar fi fost, el in umbra ei. Depinde de cât de celebru esti. In cupulul Aston Kutcher- Mila Kunis de exemplu amandoi sunt la fel de celebri, sunt vazuti independenti unul de altul.

  Reply
 2. Ana-Maria / 30 March 2014 18:07

  Problema e ca a fost mai mult femeie decat designer.
  Iar femeile au o dependenta innascuta care le face sa isi raporteze toata viata la un barbat.
  Daca ar fi fost cat de cat cerebrala, nu ar fi stat 13 ani cu un om (si batran si urat pe deasupra) care nu avea nici cea mai mica intentie sa o ia in serios.
  Si nu ma refer numai la casatorie (desi asta ar fi fost suficient) ci si la faptul ca avea probleme iar cel care iti era “alaturi” nu a miscat un deget sa o sustina.

  Reply
 3. MIRELA BARON / 26 March 2014 9:10

  IUBIREA NE URCA EA NE COBOARA. RELATIILE TOXICE ADUC DE MULTE ORI INSUCCESE MATERIALE :(.

  Reply
 4. Mihai / 24 March 2014 8:32

  Nu e vorba de faptul ca a fost femeie, ci ca a fost designer.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro