De ce sunt penibile mătuşicile când se îndrăgostesc de tine

20 January 2016

Mihnea RudoiuMotivul este evident, de aceea, în mod normal, aici ar trebui să închei articolul.

Dar cum zi de zi descopăr indicii că nu prea multe lucruri sunt normale în societatea în care trăiesc, am decis să şi explic.

Înainte de a mă lega de mătuşici, mă voi opri, spre o mai bună înţelegere, la bunicuţii care o iau pe arătură, săgetaţi de un Cupidon la fel de damblagit ca ei, şi care ajung astfel, în loc să-şi îngrijească reumatismul, să se comporte grotesc, fâlfâindu-şi aripile romantic în jurul vreunei nepoţele.

Unul din cazurile cele mai faimoase – şi, în consecinţă, mai necunoscute publicului larg – este al lui Goethe care, la 73 de ani, s-a îndrăgostit, în timp ce se afla la băi la Karlsbad, de o domnişoară ce abia împlinise vârsta majoratului, Ulrike von Levetzov. Ba, prin intermediul prinţului Karl August, o cere, un an mai târziu, şi-n căsătorie, spre consternarea apropiaţilor.

Domniţa Ulrike refuză politicos, cum era şi firesc, iar titanul nostru, disperat şi amărât – la urma urmei era Goethe, până şi fanii Corinei Ozon şi ai Irinei Binder au auzit de ilustrul matematician şi regizor Goethe –, s-apucă în drum spre casă să compună ultima lui mare capodoperă, Marienbader Elegie (Elegia din Marienbad). O poezie ce, altminteri, de-ar fi postată azi pe facebook, cu chiu cu vai ar strânge 5 like-uri zgribulite de la exigentul nostru public, un public select care, după fiecare oală cu murături aşezată în cămară, obişnuieşte să-şi dea cu părerea despre nestematele lirice ce zburdă ici şi colo pe wall-urile lui Zuckerberg.

Dar nu despre faptul că Goethe ar fi adunat aprecieri cât să nu-şi piardă self-esteem-u’ e vorba aici, ci despre detaliul că, după aproape trei sferturi de secol, când toată Europa civilizată era la picioarele lui, el a comis ghiduşia asta adolescentină, umplându-se de ridicol.

Ei, şi dacă exemplul anterior nu v-a mulţumit, referinţa fiind prea culturală, să ne oprim la un caz şi mai celebru, cel al fostului cuplu Iri & Moni. Erau ei ridicoli? Fireşte. Vă puteţi imagina persoane care să creadă în mod sincer că celor doi le stătea bine împreună, deşi îi separau 30 de ani şi 30 de centimetri?

Eu, da… şi aici am în vedere mătuşicile care se îndrăgostesc de tine. Tu fiind cu vreo zece ani mai mic decât ele. Ele sigur i-au înţeles, la vremea lor, pe Iri şi a lui consoartă…

Să fim bine-nţeleşi, mătuşicile sunt adorabile. În calitate de mătuşici. Sunt hazoase, unele o ard boem, cu limbaj semilicenţios şi provocator, li se-nvârte şi vârtelniţa, iar când aştern şi cinci cuvinte pe FB, publicul ţintă, care sare de la vârsta lor (eventual, cu cinci ani mai puţin) până spre vârsta la care-ncepi să te-ngrijeşti de cele veşnice, le percepe ca pe nişte staruri în plină ascensiune.

Deşi le repugnă această comparaţie, aduc întrucâtva cu Teo, în sensul că se scălâmbă-n scris cum o face Teo pe bune. Nu e problemă. Publicului îi plac scălâmbăielile. Îl fac să se simtă inteligent.

tina

Şi asemenea mătuşici, spuneam, o iau câteodată razna şi fac o pasiune pentru tine. Tu, care-ai stat cuminte-n banca ta, nici nu pricepi ce le-a aprins focul cu-atâta năduh. Când îţi scriu, răspunzi politicos şi le rogi în gând să stea cuminţi şi sexy în banca lor.

Şi ele stau, se potolesc.

Crezi chiar că le-a trecut, că flacăra nebunelii a murit de-nţelepciune. Însă pasiunea ce-o credeai stinsă mocnea-n adâncuri spre a răbufni ulterior şi mai intens. Mătuşica punea la cale, în garajul minţii ei gata să explodeze de la câtă dopamină a depozitat acolo, o nouă lovitură fulgerătoare: voia să explice lumii întregi, ca o tragediană, cum i s-au aprins călcâile după tine. Numai că, nefiind Goethe, nu iese o Elegie ca a lui. Deşi like-uri s-adună. Mii… Ai putea construi autostrada Bucureşti-Arad dac-ai converti like-urile-n kilometri. Şi cum, în online, ele sunt un barometru inestimabil de valorificare a talentului şi faimei, la o comparaţie uşoară, Goethe s-ar fi putut şterge la fund cu poezioara lui.

(Vă zic, să fi apucat secolul ăsta, Goethe ar fi fost umilit în asemenea hal, c-ar fi fost inexistent!)

Treaba e, însă, ce faci tu… ce faci când citeşti mărturia dragostei ce-a cuprins-o? Când mătuşica a compus pelteaua special pentru tine? Îi dai ori nu like? O nouă dilemă shakespereană… Te gândeşti, te învârteşti şi, vă zic, îi dai, socotind că apreciezi efortul literar…

Nu mesajul, ci creaţia în sine… capodopera facebookistă…

Căci ce altceva poţi face, hmm?

Între timp, primeşti mesaje de la terţi: băi, mătuşica e-n dungă după tine? Apoi, ding, încă un mesaj… cu-aceeaşi întrebare! Ding, şi-ncă unul! Şi-ncă unu’! Tu o dai cotită, alimentezi niznaiu’, încerci glumiţe de pension, îi contrazici sobru, respingi furios orice asociere, mai ai puţin şi te încaieri cu ei din pricina insinuărilor…

Pe de altă parte, simţi că tu însuţi o iei pe arătură. Te tot întrebi: cum de i-a căşunat pe mine? Sunt doar atâţia domni bine, săriţi de 50 de ani: Brad Pitt, Mel Gibson, Kevin Costner, Pierce Brosnan, Tony Blair…

De ce tu? De ce nu-i caută pe ei?

Şi întrucât, la un moment dat, oboseşti încercând să îţi dai seama, apelezi la public, instanţa supremă în chestiuni litigioase de acest gen: aşadar, dragi cititori & cititoare, de ce e ridicol ca o mătuşică să facă pasiune pentru unu’ mai tânăr?

Sunt curios dacă vă trece prin minte un motiv diferit de catralionul de argumente pe care l-am descoperit eu după ce am aflat de această poveste istorisită de un bun, foarte bun prieten de-al meu.

Mihnea există virtual doar AICICitiţi şi

Hemingway și Dietrich – o pasiune nesincronizată

Reversul Creației

Alimente cu rol nutritiv pentru piele și păr: Înțelegerea nutriției externe

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Nicoleta / 20 September 2016 4:30

  destul de penibil cât sa mi se-aplece…

  Reply
 2. lizzy t. / 19 May 2016 12:23

  deh, daca-i pica cu tronc matusica.. sa vezi ce-i mai savura pelteaua…..

  maybe next time. :)))))

  Reply
  • Liz / 19 May 2016 14:22

   de ce sa nu recunoastem…le sta bine impreuna, doar in conditiile in care se pot compara cu protagonistii din fotografie. :))

   Reply
 3. C.T. / 22 March 2016 15:09

  Aşa. Ar trebui să port basma, rochie lungă şi gura pungă. Sunt o mătuşică. Una care crede că penibile sunt toate pasiunile neîmpărtăşite. Pe băiatul ăsta, Rudoiu, îl hărţuieşte o doamnă în etate. Nu cred că dacă l-ar urmări o adolescentă obeză şi acneică ar trepida de fericire. Mai degrabă îmi închipui că, într-un articolaş plin de miez, i-ar recomanda subtil să se reorienteze sentimental către un IT-ist tocilar sau, optional, către un mâncător compulsiv de shaorma. Să-i luăm acum pe Moni şi Iri. Os bătrân râvneşte la frăgezica, frăgezica la conturile lui. Câtă vreme funcţionează, fiecare benefciază de ce şi-a dorit: el de nuri şi tehnici deprinse de fată în vremea dansatului pe bară, ea – de vilă, Vuittoane şi bănet. Nimic penibil aici. E împărtăşită treaba. Boon. Vine apoi domnu’ Goethe, cine-o mai fi şi ăla. Mă rog, un ghiuj care poftea şi el la o codană. Fără succes, deci, în opinia maestrului Rudoiu, penibil. Io cred că moşneguţul, de fapt, tânjea după nemurire. Nu se prinsese, până la vârsta aia, că poţi mata să răcneşti cât te ţin bojocii replica aia cu “Clipă, rămâi, eşti atât de frumoasă!”, că tot degeaba. Nesimţita, o piţipoancă uşuratică, o tunde imediat şi tu rămâi cu marfa-n soare sau cu izmenele în vine. Mai departe. Ce nu înţeleg io, ca o mătuşă înceată la minte, e care e treaba cu diferenţa de vârstă. Între Moni şi Iri erau vreo 30 de primăveri. Între hodorogul ăla tupeist de ceru de nevastă mieluşeaua de 18 ani şi aleasa inimii – fo 40 de toamne. Se deduce însă că între junele Mihnea şi stalkeriţa dumisale se lăbărţează un deceniu. Iar cotoroanţa, în loc să facă ochi dulci generaţiei 50 plus, se cocoaţă cu privirea tocmai către el. Şi e penibilă. La fel ca baba îndrăgostită din ilustraţia articolului, Tina Turner asta. Uite cum rânjeşte hoaşca lângă tinerelul ăla. O ridicolă, ce mai. Alooo, domnu’ Rudoiu, uită-te puţin şi la moaca tipului! Ţi se pare constipat, strâns de oo, nefericit? Că mie nu. Mai degrabă aş zice că îi place cucoana radioasă de lângă el. Da, spoita aia, boita aia care, fără pic de bun simţ, nu şi-a pus nici batic,nici abajur pe cap.Domnu Rudoiu, dacă te întrebi de ce am băgat comment, io-ţi explic. De plictiseală. O ard şi eu pe fb, în aşteptarea pensiei. Glumesc. Sunt încă în câmpul muncii. Te pupă mătuşa ta, haide pa!

  Reply
  • maya / 8 May 2016 19:22

   Tot respectul, stimata dna! Mi-ati facut ziua, ca tot e vreme mohorata afara. V-as invita la o cafea cat de draga imi sunteti prin cele scrise. Se simte pofta de viata, ironia, ascutimea mintii, tineretea…va felicit, si sper sa evoluez si eu in directia aceasta. Traim intr-o societate cu oameni care considera femeia batrana si inainte sa fi implinit 30 de ani. Dar ma bucur sa vad oameni deschisi, rationali si dispusi sa mearga impotriva prejudecatilor ieftine

   Reply
  • camelia / 20 September 2016 19:27

   Super tare d na matusica! Vaaai, au ajuns barbatii, saracii sa fie hartuiti de matusici! Problema este ca unele matusici arata mai bine decat multi, asa-zisi, tinerei, vezi-Doamne! Ce nu inteleg este, le place sau nu sa fie hartuiti de o matusica de- asta, a naibii de sexi si care arata cu vreo 20 ani mai tanara?? Eu zic ca, da! Mi se pare mie sau se intrevede o oarecare urma de gelozie? Daca nu i placea matusica, nu i dadea Like! Un barbat când nu vrea, nu vrea si pace, n ai ce i face! De acord, domnilor?

   Reply
 4. Adi / 21 January 2016 21:28

  Imi pare rau ca ai scris articolul asta, eu credeam ca doar demoazele sint obsedate sa-si caute parteneri doar FIX de virsta lor dar vad ca sint si specimene masculine care gindesc la fel, trist cind totul se traduce doar are/nu are virsta x, are/nu are bani, are/nu are frumusete, are/nu are familie buna, etc. Ar trebui sa ne cuplam toti doar dupa ce un computer care verifica dupa algoritmi compatibilitatea ne da okul.
  foarte trist

  Reply
 5. Alina / 21 January 2016 15:47

  Stati sa vedeti cum e cand omul e casatorit, cu acte, cu poze de la cununie si alte cele si ele (o turma intreaga 🙂 ), continua sa ii dau like-uri ostentativ si sa ii trimita pupici si poezioare…..asta chiar depaseste puterea mea de intelegere…..sau nu, dar ce-ar fi de zis? neputinta de a relationa firesc si la timpul potrivit ? disperarea decreptitudinii ? acuma ma intreb, sotia legitima in cauza sa le considere penibile si atat? 🙂

  Reply
 6. loana / 21 January 2016 15:21

  hahahha …. serios????
  iubitul meu e mai tanar cu 10 ani … ca sa vezi, si nu eu l-am abordat ci el, de cateva ori bune pana sa ma hotarasc sa il bag in seama … din aceeasi prejudecata stupida … dar ma bucur ca am facut-o, pt ca acum traim o foarte frumoasa poveste de dragoste 🙂 … poate “amicul” de care vorbesti in final ar trebui sa nu se mai simta asa de agresat … in fond ce mare lucru i-a facut? pffff …. ce domn pretios …

  Reply
 7. Maria / 21 January 2016 13:02

  Gresit!! Din ce in ce mai multi barbati dupa 35 de ani, vor femei mature chiar si cu 15 ani mai mari, daca arata bine. De ce? Pentru ca cele tinere sunt cam goale de continut. Un ambalaj frumos e doar un ambalaj, iar un barbat care a trecut de euforia tineretii si vrea o relatie bazata pe afinitari, stabilitate sufleteasca, intelect si cultura, se orienteaza spre una mai mare ca el. Personal am o vasta experienta deoarece profesional am tangenta cu plingerile barbatilor si evident cauta sfaturi.
  Din pacate nu e nici o fala pentru generatiile tinere de femei care si-au pierdut feminitatea, naturaletea, sunt materialiste, sufleteste incapabile de iubire si caldura si fara nici o cultura minima generala. Practic un barbat matur nu are subiecte de discutie comune cu o tinara, deoarece….nu o duce capul. Na, imi pare rau ca tinerele nu mai stiu sa aiba respect de sine si sa-si dea seama ca sunt mai mult decit o papusa gonflabila.

  Reply
 8. radu mares / 20 January 2016 23:33

  Hai ma! Esti rau.Si ele se mai indragostesc, ce naiba!

  Reply
 9. Miha / 20 January 2016 20:06

  Dana, care e treaba cu sufrageria?

  Reply
 10. Gabi / 20 January 2016 15:18

  Sa fim seriosi! 10 ani nici nu este atat de mult… In familia mea, timp de vreo 3-4 generatii, a fost diferenta standard dintre sot si sotie. Este adevarat ca barbatul era cel mai in varsta, dar de ce sa facem discriminare? Ar fi putut la fel de bine sa fie si femeia. Ce faci daca se indragosteste de tine? O iei ca pe un compliment, ce naiba, ca doar nu te-oi speria de o matusica! De ce s-a indragostit? Pai daca i-o placea cum scrii poate a confundat una cu alta… Acum m-am confuzat si eu, vad ca era vorba despre “un foarte bun prieten”, ma rog, nu conteaza. Cam prea multa facebook drama.

  Reply
  • Andi V. / 20 January 2016 18:00

   Eu sunt obsedat cu Freakonomics – statisticile care compara credintele noastre cu realitatea. Sansele de divort – in Vest, unde fac asemenea statistici – cresc exponential cand barbatul este cu mai mult de 8 ani decat femeia si cand femeia este cu 3 ani mai in varsta decat barbatul. De ce? Nu spunea articolul – cultura societatii, prejudecati…

   Reply
 11. Dana / 20 January 2016 15:03

  Eu cred ca vroia doar la tine in sufragerie.. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Reply
 12. Flore / 20 January 2016 12:43

  Si eu care credeam ca chiat tu esti cel asuprit de indragosteala nebuna a matusii…….

  Reply
 13. Llyv / 20 January 2016 12:27

  Meh, cred ca esti tu ft deranjat de atitudine, sau matusica e chiar o matusica sarita de vreo 50. Pentru ca eu sunt intr-o astfel de relatie, el cu 6 ani mai mic, dar diferenta nu se vede pe niciun plan. Adevarat, mi-a luat un an jumate sa fac publica relatia fix din motivele de mai sus, de teama de a fi judecata sau de penibil. Insa atunci cand iubirea este reciproca nu mai e loc de parerile altora acolo. Nu mai conteaza. Stau si ma intreb…daca matusica ar fi fost Sofia Vergara (bate si ea spre 50) te mai deranja atat de tare? Sau citeam un altfel de articol acum? 🙂

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro