Doamnelor, există si bărbaţi oneşti

24 August 2016

Cosmin NeidoniSă o spunem încă de la început: nu există bărbat ideal, însă nu mă îndoiesc deloc că există bărbați oneşti, gentlemeni.

Uneori, nu știu de ce, am impresia că barbații și femeile sunt angajați într-o inepuizabilă conflagrație mondială, iar căsnicia seamănă cu un armistițiu dezirabil. Suntem șapte miliarde de oameni, dar avem nevoie de unul singur care să răspundă cu dragoste, dragostei noastre. Epoca în care trăim încurajează instrumentarul ieftin și uşor accesibil, inventând, la limita decenţei și a eticii elementare, căsnicia și amiciția de unică folosință. Dar să ştiți că în lumea asta anesteziată valoric întâlnim şi manifestări, insulare ce-i drept, ale eleganței și onestității, ale bunei credințe și ale echilibrului.

Am cunoscut și am întâlnit femei oneste, feminine, elegante și inteligente şi nu am nici cea mai mică îndoială că în lumea noastră perplexă, deseori (in)estetică, încă sunt femei care să merite întregul respect, atenția și admirația noastră. În egală măsură spun, adresându-mă doamnelor, că încă mai sunt bărbați cu reflexe etice şi estetice rezonabile, bărbați pentru care femeia nu este doar un obiect erotic, bărbați pentru care femeia „este muzica rătăcită în carne” (Cioran), ființă senisibilă cu așteptări legitime, cu o uluitoare capacitate de a se dărui, iubind și iertând nobil.

cuplu

O femeie deseori dezamagită are tendința de a generaliza pripit, spunând: „Toţi bărbații sunt porci”. O femeie, însă, cu maniere nobile, cu simţul neuzat al măsurii, va ști să nuanțeze, să traseze linia delicată între onestitate şi josnicie, între eleganță şi vulgaritate, între cumsecădenie și mitocănie. Există încă bărbați, deși în minoritate, care știu să prețuiască, deopotrivă, un pantof cu toc elegant, un concert cameral, nocturnele lui Chopin sau sonetele lui Shakespeare în traducerea imaginară a lui Voiculescu. Sunt bărbați pentru care delicatețea princiară și gravitatea cărturărească nu sunt noțiuni vide, bărbați educați și culţi, vorbitori de limbi străine, umblați prin lume, cu bun-simț nealterat, bărbați care se înduioșează și zâmbesc în fața copiilor. Sunt bărbați care știu să fie pragmatici și orientați, când situația o cere, dar şi metaforici şi visători când se poate.

Un bărbat cu zestrea pedagogică elementară bine asumată va ști să poarte o conversație, dozând cu băgare de seamă tăcerea retorică și rafala silogistică, argumentată. Sunt și bărbaţi care  știu că şi mintea feminină este o zonă erogenă şi că sufletul femeii umblă desoeri desculț, adunând toţi spinii unei zile, cum sigur ar spune Gabriel Liiceanu. Bărbații de care vorbesc sunt discreţi, iar atunci când joacă rolul de cuceritori o vor face făcând uz nu de cărtile de credit și de maşina pe care o conduc, ci de felul lor de a vorbi, de a zâmbi și de a tăcea fără a poza în gladiatori.

Întrebarea nu este așadar, dacă mai sunt bărbaţi subsumați descrierii de mai sus, ci câte femei au antene pentru a recepta undele unor asemena prezențe. În egală măsură, vorbind despre femei rafinate, elegante, culte și inteligente, frumoase depotrivă, ei bine, asemenea femei nu vor fi nicicând la îndemâna unor bărbați lipsiţi de atributele pe care Emily Post – cei patru „s”: sinceritate, simplitate, seninătate și simpatie – le folosea pentru a defini o adevărată lady şi care, nu-i așa că se pot folosi pentru a defini și un gentleman?

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Un om fără viitor e de plâns la 20 de ani. După ce a trecut de jumătatea vieții e de plâns dacă nu are trecut

De ce ești singură, Iulia?

Cred că sunt pregatită să ies din anonimat și să îmi trec numele la sfârșitul poveștii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Radu / 26 August 2016 15:35

  O femeie generalizeaza cu “toti barbatii sunt porci” in doua cazuri:
  -cand de fapt ar trebui sa zica “toti barbatii DE CARE SUNT ATRASA sunt porci”
  -sau atunci cand vrea sa te manipuleze si sa te transforme in propriul eunuc servil

  Oricum, atunci cand auzi asa ceva de la o femeie, intoarce-i spatele si nu te mai uita indarat.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro