Dragă mârlanule de reţea socială!

18 May 2015

Faptul că omul nu e capabil să facă faţă schimbărilor tehnologice aduse de ultima sută de ani, nu e nicăieri mai clară decât pe reţelele sociale. Şi bărbatul, care teoretic ar trebui să fie motorul, creatorul, cel care implementează şi foloseşte respectivele noi instrumente, din nefericire, e cel care  dă cel mai puţin semne că s-ar adapta.

De bine sau de rău, după primul război se ajunsese la un echilibru social mai sănătos, rolurile sociale aduceau şi împliniri personale, nu mai presupuneau numai obedienţă absolută faţă de tiparele stabilite de bătrânii satului, şi politeţea era o trăsătură care se răspândise viral, depăşind bariera îngustă a clasei superioare, ajungând până în bordeie.

Al doilea război a adus cu sine emanciparea totală a femeii de sub tutela bărbatului, însă, din nefericire, rebeliunea socială a venit la pachet cu renunţarea la politeţe şi respect. Iar absenţa acestor două trăsături e deosebit de pregnantă în spaţiile private ale reţelelor sociale, generând o creatură de modă nouă, mârlanul de internet.

Nu pot face o analiză exhaustivă a acestui soi de internaut, fiindcă n-am avut de-a face decât cu exemplarele mature. Aşa că azi, după o recoltă de week-end extrem de ofertantă din acest soi, am să vorbesc despre acest produs şi, cu voia dumneavoastră, o să încerc să-i şi ofer nişte ponturi pentru viitor.

Mârlanul matur de reţea socială este un bărbat care a trecut de cei 15 ani ai adolescenţei, de cei 20 ai rebeliunii sociale, de cei 25 ai experimentelor personale, de cei 30 la care ar fi trebuit să înceapă să realizeze ce responsabilităţi are şi de cei 35 ai maturării creierului personal. Uneori e chiar trecut de 50 de ani, apropiindu-se vertiginos de 60 chiar, fără ca să fie în stare să-şi asume vârsta. Faptul că înaintarea în vârstă nu atrage automat după sine înaintarea socială la care se aştepta, conform modelului social pe care l-a observat în copilărie, îl umple de frustrări pe care nu le recunoaşte prea uşor, mai ales faţă de sine.

Diminuarea prizei la femei îl bulversează şi îl nedumereşte, aşa că în forul lui interior va simţi nevoia să puncteze în faţa fiecărei femei pe care o întâlneşte în imensitatea netului, superioritatea lui absolută. Din nefericire nu are nicio modalitate de a o demonstra real, aşa că o va face prin umilirea femeii, care se ştie, trebuie să-şi cunoască lungul nasului şi poziţia în haită.

men drinking

Pentru asta o va aborda ”finuţ” cu păpuşă sau declarându-i ritos că el e bărbat serios, în căutarea unei relaţii serioase, deci, dacă nu compătimeşti instant alături de el, această alegere te face o paraşută. Spre ruşinea mea, această categorie nu încetează să mă uimească. Iar prima replică, imposibil de suprimat mintal e ”dar ce ai păzit până acum?” Dacă îţi doreşti cu atâta ardoare o familie, de ce nu ai făcut niciun pas până la vârsta asta, care nu mai e fragedă demult? Mintea mea aparent e prea proastă să poată pricepe cum poţi spune unui om pe care acum cinci minute nu-l cunoşteai, că tu-ţi doreşti ”o Soţie cu suflet de Mamă”, iar după câteva replici să-i spui aceleiaşi persoane că, ”dacă nu-mi doream un copil, nici nu mă uitam la tine”. Cât de disperat şi ce monştri găzduieşti sub pat de îţi e atât de frică de singurătate şi de propria prezenţă, de crezi că o persoană complet necunoscută poate să-ţi umple golul pe care tu l-ai creat în tine? Sau să crezi că e o abordare realistă?

Unii revin asupra celor stipulate iniţial după vreo pagină de conversaţie uneori mai spumoasă, alteori mai trezită, şi redefinesc termenii contractuali prin introducerea sexului obligatoriu, pe principiul că în absenţa sexului nu are cum să se înfiripe RELAŢIA pe care o visează. Iar asta mă readuce la esenţa unui text publicat anterior şi anume că, dacă acum nu eşti într-o relaţie, iar ăsta e tiparul tău de relaţie, înseamnă că eşti (ca şi) virgin, iar eu personal sufăr de (quasi) parthenofobie. Fiindcă aşa cum ne învaţă nemuritorul Bulă, ce nu le-a trebuit altora, nu-mi trăbă nici mie.

Citiți și Întâi sex și pe urmă o relație. Serios?

Desigur, există o subclasă a soiului care, în numele vitezei, vor testa direct potenţiala parteneră ”vrei să-ţi dau limbi?”, ca ulterior să pretindă că a fost un procedeu de testare rapidă a purităţii în gândire şi fapte a femeii. Desigur, dacă ea va zice ”da” şi va arăta suficient de bine, merge o tură de probă, să îi verifice nivelul uleiului de motor cu joja, desigur, în spiritul creştinesc al ajutorării aproapelui.

Şi invariabil, toate subclasele acestui soi ajung să se lege de vârsta femeii. De vârsta mea, subliniindu-mi cu delicateţea unui baros crăpat că, la 40 de ani, sunt praf şi că ar trebui să fiu recunoscătoare pentru atenţia pe care, în generozitatea lor fără margini, mi-o oferă. Uită însă că, dacă eu oi fi purie, ei sunt încă mai atinşi de această maladie socială fiindcă s-au născut înaintea mea. Uneori cu mult.

Închei cu o mică remarcă pentru acest soi de oameni. Dragă mârlanule de reţea socială, faptul că sunt acolo, nu înseamnă în mod automat sunt acolo ca să ai tu de cine te lega. Atunci când mi-am făcut cont, nu am semnat că, indiferent de dorinţele şi nevoile mele, le voi îndeplini pe ale tale cu indiferent ce costuri personale. Faptul că în faţa ochilor mei te reprezintă o cantitate infimă de electroni în mişcare, nu înseamnă că ai dreptul să renunţi la politeţea pe care regulile sociale o impun din partea unui domn. Iar dacă nu înţelegi asta, nu e bai. Dacă mă faci ”căţea”, te asigur că venind de la tine e un compliment.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Modele și tendințe de ochelari de soare în 2024: ce e nou și ce rămâne „clasic”?

Jurnal de Arizona: Draga mea Menopauză

Nu cred așa ceva!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Dutchy / 29 October 2015 19:08

  Din lumea civilizata (si ma refer prin asta la civilizatia strict digitala!) nu am primit in atatia ani nici macar UN mesaj care nu se cuvenea/potrivea cu ceea ce voiam eu! Simplu: setari ce tin de educatie digitala…mare ti-e gradina, Doamne, trebuie si asta acum? DA!)
  Pentru alte chestii, mai mult sau mai putin matrimoniale, sunt alte site-uri. La care, DA, trebuie sa platesti! Si in functie de interesul pe care il ai, platesti pentru ….CEVA sau pentru mai mult! Dar asta tine de educatie…. inclusic digitala! (si prin asta ma refer la internet,…pentru cei care intra la idei…haha!)

  Reply
 2. Ina / 21 May 2015 11:30

  Acum s-a facut lumina in mintea mea de mironosita ipocrita. Este, evident, vina mea (si a altor femei) ca nu am studiat indelung si aprofundat toate setarile si toate optiunile de confidentialitate atunci cand mi-am facut un profil pe o retea de socializare.Este, evident, vina mea ca nu stiam ca se pot primi mesaje doar de la cei din lista de prieteni. Este, evident, vina mea ca nu studiez cu atentie profilul fiecarei persoane care-mi trimite o cerere de prietenie si, in necunostinta de cauza, pantera infometata din mine da accept si este apoi raspunzatoare de mesajele grobiane.
  Sunt si femei “marlane de retea sociala”? Da, probabil ca sunt, eu una nu ma pot pronunta pentru ca nu am primit mesaje de la ele. Si probabil nici autoarea articolului, din cauza asta – banuiesc eu – nu a scris despre ele. Dar pot spune cu siguranta ca exista “marlani de retea sociala”, care nu au nicio scuza pentru comportamentul lor. Nici macar faptul ca unele femei sunt pantere infometate.
  O doamna de vreo 50 de ani, vaduva, a primit anul trecut un telefon mobil de la fiul ei. Incantata nevoie mare, si impinsa de colegele si vecinele ei, si-a facut, nah, ca tot omu’ modern, profil pe feisbuc. Sa mai vada retete, sa se uite la poze cu animalute, sa vada ce mai posteaza vedetele. Bineinteles, acestea erau scuze, noi acum stim ca, de fapt, in ea se ascundea o pantera infometata dupa mesaje grobiene!!! Si, evident, pentru ca a cautat, a si gasit. “Domni” cu varste intre 40-50 de ani, care s-o complimenteze pentru sanii ei (nu, tanti nu avea poze deshucheate, dar poate se vedea ceva ceva prin halatul de servici), pentru buzele ei, pentru…ma rog, ati prins ideea. Vina era, bineinteles, a ei exclusiva, pentru ca nu-si facuse setarile corespunzatoare. Si, ipocrita, incepuse sa mai si planga, rusinata de mesajele pe care le primea de la unii “domni”, speriata ca poate vecinele si colegele ele pot vedea mesajele. Pana la urma i-a povestit fiului ei, care i-a schimbat setarile contului si i-a sters tot ceea ce trebuia sters. Ipocrita!
  Pe de alta parte, o tanara de 20 de ani. Proaspat studenta. A auzit ea de la nu stiu ce prietena ca si-a gasit dragostea vietii pe un site de matrimoniale. Din asta deja ne putem da seama ca era o pantera. Infometata, of course.Cateva poze de profil, o poza – doua cu marea, sa vada oamenii ca e suflet romantic. Incep sa curga mesajele, in marea lor parte ok, de la baieti si barbati cu varste apropiate. Apoi, apar “marlanii de retea sociala”. “Buna papuse 😉 :* Ce cauti tu aci? Eu sunt domn serios, sincer, viril si potent fizic si financiar (poze cu penisul)”. Sau “Esti o frumusete! Ce limbi ti-as da si ce ti-as trage-o toata noaptea!!” Sau direct poze cu penisul (din dreapta, din stanga, din fata, de deasupra) cu mesajul “O vrei? E plina de s*erma, doar pt tine…” Bineinteles, vina era exclusiv a ei, doar isi facuse cont acolo si normal ca asta cauta. Ipocrita….
  O alta doamna, isi deschide un cabinet veterinar si nah, sa-l promoveze pe feisbuc. O singura poza cu ea, restul cu animalute, cu tratamente, vaccinuri, preturi, promotii etc. Aproape saptamanal o vad ca posteaza la status “Domnilor dragi, nu vreau sa ies la cafele, nu caut amanti, nu vreau sa-mi dati limbi, nu vreau sa va trimit mai multe poze cu mine, va multumesc dar nu sunt interesata”. Pfff, de parca noi nu stim ca ea chiar asta cauta.
  Stiu zeci de astfel de exemple. Reale. Prima doamna de care ziceam imi este chiar ruda. Marlania virtuala, va place sau nu, este o realitate. Inca o data spun, nu incerc sa generalizez, nu toti barbatii se comporta astfel – din fericire! – majoritatea sunt ok, chiar si cei care isi cauta o relatie pe internet. Abordeaza frumos, decent, si chiar daca sunt refuzati nu incep sa injure si sa jigneasca. Si sunt constienta ca exista si femei fara bun simt, care agaseaza barbatii, care cauta sa atraga atentia in cele mai pornografice moduri.
  Dar. Nu toate femeile care au profil pe site-uri de socializare cauta relatii. Nu toate femeile care cauta relatii vor penisuri pentru sex(sunt unele care vor un barbat cu creier si penis, nah). Nu toate femeile care vor sex vor sa fie tratate ca niste obiecte sexuale. Si nu este vina femeii daca primeste mesaje grosolane de la marlani. Exceptie atunci cand o cere. Adica, pune la status “Vreau sa primesc mesaje grosolane”.

  Reply
 3. Arpad / 20 May 2015 12:04

  Mda, dar reteaua sociala, adica FB, are cateva setari care pot fi utilizate, inainte sa te lamentezi cum grobianismul unei parti a speciei masculine iti raneste experienta on-line. printre ele ar putea fi enumerate, limitarea accesului doar la prieteni, si timeline tot pentru prieteni. Asta presupune, evident ca sa faci un filtru al necunoscutilor care se hazardeaza sa-ti ceara prietenia si ulterior sa trimita mesaje sau sa posteze pe timeline. Daca nu o utilizezi, inseamna ca nu vrei s-o utilizezi, deci lamentarea ulterioara are un usor iz de ipocrizie. Adica te duci la iesirea din spate a birtului si te indignezi ca miroase a pisat.

  Reply
 4. Emanuel / 20 May 2015 1:10

  Faptul că absolventul academiei de educatie fizica si sport nu a reusit sa-ti stimuleze neuronii, nu-ti da dreptul sa folosesti termenul “marlani”. E chestiune de timp, mai cauta, sunt sigur ca intr-o zi vei intalni ceea ce doresti, un absolvent de facultate sportiva care sa-ti recite din maestrul Poptamas. Dar, pana, atunci, prin utilizarea termenului “marlan”, vei ramane o simpla “marlanca de rețea”.

  Reply
 5. Emanuel / 20 May 2015 0:57

  Dragă domniță, tu care intri pe rețelele de socializare doar de amuzament, când iți dai cu lac pe unghiuțe!
  Mă constitui intr-un umil purtător de cuvânt al bărbaților care se rezumă la statutul de privitori a ceea ce se intamplă in mediul vostru virtual.
  Țin să vă precizez că am urmărit cu amuzament prezența pseudo-pasivă a domnițelor în rețelele de socializare, și vreau să vă atrag atenția că acestea nu sunt nici pe departe mironosițe, ci sunt adevarate pantere înfometate, cum tare mă tem că sunteți și dvs.
  Cu mare respect.

  Reply
 6. Belle dImagination / 19 May 2015 11:11

  Nu mă înţelegeţi greşit. Am fost, sunt şi o să rămân o mare admiratoare a bărbaţilor.
  Textul de mai sus se adresează exclusiv mârlanilor de reţea socială, care au doar accidental 1 în CNP

  Reply
  • Emanuel / 20 May 2015 1:13

   Jenant. Ati definit perfect termenul “curva” din Dictionarul explicativ al limbii romane!

   Reply
   • Belle dImagination / 22 July 2015 10:54

    M-ai plătit pentru servicii de natură sexuală ca să-mi pui eticheta de curvă?
    Sau sunt curva dracului fiindcă nu te-am bifat taman pe tine şi bifez numai pe cine vreau eu?

 7. Ina / 18 May 2015 22:30

  Felicitari pentru articol! Ati reusit sa surprindeti in cateva randuri “esenta” comportamentului unei mari parti dintre “domnii” de pe internet. Nu vreau sa generalizez, sunt si barbati care nu sunt “marlani de retea sociala”, care inteleg ca nu toate femeile care au un cont de facebook vor sa agate sau sa fie agatate.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro