Cum se armonizează design-ul vestimentar şi design-ul de interior când vine vorba despre marii creatori de modă? Pentru a ne satisface această curiozitate, vom intra, din când în când, în vârful picioarelor, în casele unora dintre cei mai faimoşi designeri vestimentari, pentru a vedea cum şi-au decorat spaţiile intimităţii cotidiene, diurne ori nocturne. Vom descoperi că felul în care îşi ordonează propriul univers, atât cel din atelier cât şi cel în care se refugiază atunci când… ies din tipare, şi la propriu şi la figurat, îi defineşte întrutotul. Că nu există în fapt, nicio neconcordanţă ori incoerenţă.
Astăzi, o vom vizita pe Diane von Furstenberg. Acasă şi în atelier. Locurile în care artistul îşi pune amprenta peste tot. Este un… defect al meseriei, un “strabism” al ochiului format, care fuge să aranjeze până şi ultimul detaliu.
Drapajele rochiilor sale au marcat anii ’70 şi i-au adus reputaţia de designer care celebrează feminitatea sofisticată, foarte specială, al cărei cod îl drămuieşte tot cu ton. Eleganţa sa naturală străbate ca un fir roşu fiecare colţişor al stilului aerisit cu care abordează atât fashionul, cât şi soluţiile de interior. Acestea urmăresc ţinte, de altfel, foarte familiare: să te înconjori cu ceea ce îţi place, să-ţi iubeşti casa tocmai de aceea, pentru pacea, puterea, liniştea, confortul şi odihna pe care ţi le oferă ca răsplată, să ai spaţii generoase, mese mari, cărţi…, într-un cuvânt, confort, ca un lux accesibil.
Pentru Diane, căminul este foarte asemănător cu viaţa fiecăruia. Veţi spune: bine, nimic nou, ştim şi noi că ar trebui să adunăm în jurul nostru tot ce ne poate oferi mulţumire estetică, ceea ce ne reprezintă, că stilul de viaţă se regăseşte poate cel mai direct exprimat acolo, între pereţii casei tale. Dar iată cum a reuşit Diane, căreia i-ar fi plăcut să fie arhitect şi continuă să admire această profesiune, să extragă din această pasiune, simplitatea ce dă farmecul purităţii oricărei forme.
Pentru designer, modernismul este modelul creării spaţiului. Îndrăzneţele sale combinaţii delimitează un contur cu adevărat eclectic, bazat pe modernizarea unor moşteniri de cele mai multe ori îndepărtate. Cu aceasta, Diane îşi explică gustul pentru surpriză în designul de interior. Acest element distinctiv nu forţează însă. Surprinde, dar nu şochează, ci animă, rămânând în limitele naturalului.
Doar urmărindu-i stilul vestimentar consacrat, remarci că Diane von Furstenberg este tributară materialului. Ea este o colecţionară împătimită a materialelor, brocartul fiind una din sursele inspiraţiei în creaţie. Dintre culorile exuberante cu care se joacă, Diane alege să acorde medalia de merit rozului pal, o culoare domoală, timidă, dar care contrastează spectaculos cu cele puternice.
Diane este un om senin, pentru care liniştea este cea cu adevărat importantă, fiind o condiţie a inspiraţiei. Dacă ar fi trebuit să aleagă momentul istoric pe care să-l străbată de-a lungul vieţii, acesta ar fi fost situat fie în Grecia Antică, fie chiar în acest prezent tumultuos. Numeroasele sale imprimeuri originale, dovedesc că îmbină cu candoare ambele epoci, într-ul stil apreciabil ca avantgardă.
Dacă vorbim despre design interior, luxul şi obiectele de mobilier şi decoraţiuni sunt coordonatele de bază, elementele care definesc personalitatea unui spaţiu.
Diane von Furstenberg joacă acelaşi joc în ambele domenii. Pictorialele au întotdeauna aceeaşi calitate ca documentare şi în sfera designului de interior. Ambientul defineşte rochia, iar aceasta pune în valoare la rândul său celelalte elemente ale scenariului. Iată cum artista apelează la forţa picturilor lui Andy Warhol pentru luxul modernismului ce o defineşte, profilând pe un perete neutru două tablouri din acelaşi film. Combinaţia dintre două puternice ale cercului cromatic, roşul şi negrul, dă o lumină dramatică colţului în care este “surprinsă” Diane, purtând una dintre propriile creaţii.
Aici, Diane este o curajoasă. Pattern-urile textilelor alese provoacă imaginaţia. Foarte fluide şi cu accente animal print, întotdeauna în combinaţii neaşteptate de culori, deţin ele oare un mister greu de descifrat? De ce par atât de naturale, de ce nu obosesc ochiul cu aceste jocuri de alternanţe? Poate pentru că şi ambientul în care îşi găsesc locul le ajută. Amestec de stiluri până la capăt, o alăturare fericită de nou, vechi şi versiuni reinterpretate şi relansate.
Alternanţele de nonculori pe direcţii diferite devin jocuri geometrice foarte expresive, iar simetria, chiar imperfectă, încântă ochiul.
Imprimeurile întregesc ansamblul prin simbolistica lor şi originile compoziţiei. Diane nu numai că nu se fereşte de forţa lor ordonatoare, ci practică o dozare generoasă a cantităţii acestora în spaţiile de locuit.
Reducerea stilurilor precedente de design, dar şi arhitecturale, la o soluţie contemporană, fără pericolul kitch-ului, este o altă marcă “Diane von Furnstenberg”. Opulentul cochet, care îşi poartă substanţa cu o uşoară aroganţă, face din stilul designerului vestimentar un exponent al luxului capricios, străin de snobism.
Amenajarea de interior marca Furstenberg poate oricând să mobileze un loft newyorkez (n.red. loft – podul unui imobil ce poate fi recuperat ca spaţiu de locuit) . Stilul aerisit şi degajat, fără probleme sau griji, este deopotrivă expresia independenţei financiare şi a eliberării de orice obişnuinţe plictisitoare.
O mare amatoare de mese de dimensiuni deloc de neglijat, Diane le consideră multifuncţionale, atât ca obiecte de design, cât şi de mobilier. Caracterul practic şi rolul său de (de)servire a oricărei forme temporare de gestiune a unor obiecte o face obligatorie în peisaj. Picioarele de lemn închise la culoare pun în valoare şi mai mult transparenţa blatului, făcând chiar şi dintr-o masă de dimensiuni mari, un obiect deloc greoi, proaspăt, uşor şi personal.
Ori culoarea, ori modelul tapiţeriei se regăsesc, de cele mai multe ori, şi în textura draperiei, pe care Diane o consideră un element de decor obligatoriu, constituind fondul tuturor celorlalte obiecte de mobilier.
Diane, acasă, în locul unde se simte cel mai bine, protejată de universul pe care şi l-a creat piece by piece. Nu vi se pare ca este imaginea unei femei împăcate cu sine şi cu restul lumii?
Diane, în atelierul său, ceva mai neutru, pentru a lăsa imaginaţia să zburde, fără canoanele unui spaţiu prea convingător. Deşi, privind jocul de forme al mesei de lucru şi oglindirea marginilor curbe pe covor, decoperim încă o dată că simplul are la bază un proces… complicat.
Citiţi şi
Colaborare Louis Vuitton – IKEA – a fost bătaie pe invitații
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.