Facebook ne “îndeseşte” creierul unde trebuie

14 November 2011

Un studiu recent al cercetătorilor de la University College London a stabilit prin metoda RMN legătura dintre structura creierului uman și activitatea pe Facebook: numărul contactelor sociale de pe rețelele de socializare influenţează structura regiunilor focale din creierul uman. Mai precis şi mai pe înţelesul tuturor, cine are cam 150 de prieteni pe Facebook (valoare considerată de antropologul Robin Dunbar ca fiind media pentru o persoană cu un cerc social obișnuit), are o densitate mai mare a materiei cenușii în zona dedicată socializării (amygdala) și în regiunea asociată memoriei  (cortexul entorhinal drept). Astfel se relevă faptul că structura cerebrală ne este modelată în mod hotărâtor de experiențele noastre sociale. Care migrează de câţiva ani buni tot mai mult către lumea virtuală. 

Ei, şi dacă ar mai îndesi şi oasele, am putea spune că tânărul Zuckerberg a descoperit nu numai leacul pentru Alzheimer, ci si cel pentru osteoporoză. Dar să nu ne bucurăm şi să ne mutăm de astăzi cu totul pe Facebook. Ci, ca nişte oameni contaminaţi, tot de pe FB, de teoria conspiraţiei, să ne întrebăm: oare n-o fi fost plătit studiul chiar de el? Asta doar ca să mai salvăm ceva din onoarea cercetătorilor care au şi ei pagină pe FB că altfel “n-ar exista” (Profesorul Dunbar are 138 de fani), şi cheltuie bani ca să afle ce ştiau şi stră-străbunii noştri: taclaua faţă în faţă împiedică afânarea amygdalei, iar lectura sprinteneşte şi mintea, şi previne şi coclirea cortexului entorhinal drept. 🙂 Şi mai am o nedumerire: dacă la 150 se întâmplă asta, la 5.000 cât avem voie, oare nu ni se cimentează de-a dreptul creierele de la atâta socializare… ? Aşteptăm următorul studiu, deci. Până atunci, o sa postez ştirea pe Facebook. See you there!Citiţi şi

Leon Dănăilă: “Dragii mei, mă tot întrebați care este secretul longevității mele. Vi-l spun chiar acum!”

25 de curiozități din psihologie care implicit sunt un răspuns la multe din întrebările personale

Scârbă – Despre cum se face “dreptate” la români

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro