„Fetele Spyder” ale anilor ’50

Catchy

3 February 2016

Lumea sportului este azi deschisă în egală măsură perfomanţelor feminine şi masculine, desigur, cu nuanţe în funcţie de disciplină, însă dacă e să privim în istoria nu foarte îndepărtată, situaţia era cu totul alta. Mai ales dacă ne referim la sporturi care, prin abilităţile pe care le presupun, sunt considerate apanajul bărbaților. De aceea, în anii ’50, cursele de maşini erau în exclusivitate ale lor. Totuşi, în Europa, doamne şi domişoare curajoase, care doreau să participe la curse, erau nevoite sa concureze alături de bărbaţi, neexistând competiţii sportive speciale pentru femei în acest sport. Evident că majoritatea bărbaţilor nu erau deloc încântaţi să concureze alături de femei, speriaţi fiind de gândul că ar putea fi învinşi de una dintre acestea! Închipuiţi-vă umilinţă!

În SUA, însă, situaţia era complet diferită. Existau curse exclusiv feminine al căror scop, printre altele, era acela de a încuraja implicarea femeilor în sport.

Porsche 550 Spyder era o maşina uşoară şi agilă pe care femeile pilot o adorau. Şi nu degeaba, dacă ţinem cont de cursele câştigate cu acest model de către mai multe femei-pilot precum Ruth Levy, Loretta Richert, Betty Shutes, Jean Speidel, Louise Cano, Suzy Dietrich, Annie Bousquet sau Gilberte Thirion. Au fost denumite „Fetele Spyder” – competitive, talentate, temute.

SCCC-women

porsche7

porsche6

porsche5

porsche4

porsche3

porsche2

porsche

***

Prima femeie care a evoluat într-o cursă de Formula 1: Maria Teresa De Filippis (înscirsă la prima cursă: Monaco Grand Prix 1958, prima cursă “ținută”: Marele Premiu al Belgiei 1958)

Prima femeie care obține puncte: Lella Lombardi (Marele Premiu al Spaniei 1975)

Prima cursă cu mai mult de o femeie înscrisă: Marele Premiu al Marii Britanii 1976

Mai multe informații despre femei-pilot de curse, aici.Citiţi şi

Așa a fost de Valentine’s Day pentru câștigătoarea concursului “Make this night a date night”

The Fabulous Fifties

Make this night a date night (concurs)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
493 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro