Fumat pasiv, lege şi intoleranţă

21 March 2016

Constantin CucuCeea ce mă enervează pe mine cu precădere la legea împotriva fumatului nu este neapărat faptul că reglementează năravul, chiar dacă prea strict, tâmpit și inutil (la urma urmei, este o lege a unei pesediste, votată de un parlament majoritar în pesediști, ce puteam cere?).

Ceea ce irită este, mai degrabă, faptul că atâția oameni, care în buna noastră tradiție numără și verifică semnele vitale ale caprelor vecinilor, oameni din plămada țațelor care în poartă emit judecăți și restricții vecinelor și vecinilor, se simt brusc validați și împuterniciți să dea altora, cu care nu sunt de acord, o lecție de ținută și moralitate, iată, validată legislativ.

Fumatul pasiv este o problemă, desigur, dar numai în situațiile în care tăticul sudează țigările în garsoniera familiei sau în care domnul director rade două pachete în compania secretarei nefumătoare, dar nu în situația în care, timp de două ore, un nefumător ajunge să suporte eventualul fum ajuns de la o masă la alta. În această situație nu este vorba de un risc de sănătate, ci doar de o neplăcere de care, de altfel, nefumătorul este în dreptul lui să fie protejat.

fumat_depresie

Dacă această protecție înseamnă strict exilarea tuturor celorlalți în viscol sau ar putea să fie la fel de bine îndeplinită prin desemnarea mai distinctă a ariilor în care este permis fumatul, fiecare cu părerea lui, a mea înclinând spre cea de-a doua posibilitate.

Pentru că așa cum este citită legea astăzi, nu mai este despre fumat pasiv și fumători nesimțiți, ci despre dorința explicită a nefumătorilor și a celor care urăsc fumatul să se asigure că nu va mai exista niciun bar, colț de stadion sau refugiu de RATB în care cei diferiți de ei să se simtă bine.

Nu cred că fumatul este un lucru bun și nu cred că trebuie în niciun caz încurajat. Este cu adevărat o alegere proastă în viața mea și în viața oricărui alt fumător și aș vrea să mă pot lăsa.

Dar de aici la a decide pentru absolut toată lumea și pentru alte milioane ca mine că nici măcar la bar, pe stadion, pe plajă sau la bordel nu mai ai voie să fumezi nu mai îmi pare o problemă de fum și noxe, ci de control și superioritate morală. Ceea ce ar fi corect numai din partea unor persoane care fac mereu numai alegeri corecte, dar nu din partea unei nații cu vocația (reafirmată la fiecare patru ani) de a face alegeri incorecte.

Este deci mai mult vorba de intoleranță. De incapacitatea pielii de pe nefumător de a concepe că, dincolo de niște uși ermetice, niște oameni se dedau la un hobby pe care ei nu îl înțeleg și nu îl acceptă. Intoleranță vecină cu cea a celor care nu suportă ca bărbații să se sărute cu alți bărbați, ungurii să își țină în toaletele de acasă steagul național și, ocazional, câte unul să folosească imaginea lui Arsenie Boca pe post de hârtie igienică.

Acesta este motivul principal pentru care eu personal, fără a uita că sunt medic, că fumatul, inclusiv cel pasiv, este rău și că nefumătorul are drepturi, nu pot fi de acord cu legea, în forma și interpretarea actuală.Citiţi şi

Dacă încredere nu e, nici dragoste nu e

N-am copii și-s fericită. Care-i problema?

Nu-i român ca și covidul, nici covid ca sanepidul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. celalalt eu / 22 March 2016 15:31

  iar unul care se da fumator ca sa isi legitimeze mesajul lui pussyficator.

  0
  0
  Reply
 2. Constantin Cucu / 22 March 2016 8:42

  1. Nu găsesc relevantă comparația cu alte țări, că nu suntem maimuțele lor
  2. Excesele legii (să nu fumezi pe nu știu ce plaje, la meci sau în locuri cu nu știu câți pereți) sunt nesimțirea, problema și reaua intenție, nu faptul în sine că existau niște restricții (care preexistau oricum acestei legi)

  0
  0
  Reply
 3. Eu / 21 March 2016 21:55

  Domnule doctor, eu sunt fumator, si sunt total de acord cu legea asta. Iti garantez ca legea asta exista in foarte multe tari, si e chiar mult mai drastica decat la noi. Chiar te rog sa mergi in Marea Britanie (ca sa dau un singur exemplu) si sa vezi cum se fumeaza acolo cand se merge la un pub.
  Intr-adevar, sunt create toate conditiile si pentru fumatori, dar in afara localului. Asa ca nu va mai plangeti atat pentru un moft….

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro