Gesturi care ne inspiră: tu știi ce mai face învățătorul tău?

17 June 2015

Andrei 2La 19 noiembrie 1957, scriitorul Albert Camus trimitea o scrisoare. În Algeria, lui Louis Germain. Louis Germain îi fusese învățător.

Albert Camus tocmai primise Nobelul pentru literatură, o onoare destul de măruntă pentru ce a însemnat Albert Camus în literatură.

Sunt rânduri simple, încărcate de o sinceritate dezarmantă. Și tocmai în rândurile acestei scrisori se poate citi adevăratul caracter al unui om. Aici, nu în “Ciuma”, nici în “Străinul”, nici măcar în “Primul om”, aici se află ce trebuie să știm din Albert Camus.

Acel banal mulțumesc pentru mâna întinsă unui copil foarte, foarte sărac de către un învățător pentru care copiii nu se împărțiseră încă în clase sociale.

Am învățat multe lucruri de la Albert Camus, dar dintre toate lecțiile, aceasta – să le mulțumești celor cărora trebuie să le mulțumești – e cea mai importantă.

abecedar

Louis Germain îi răspunde într-o altă scrisoare, ceva mai lungă, în care îl sfătuiește să nu uite de soție și de copii, să fie soț și tată înainte de toate celelalte. Și îi mai dădea un sfat: să nu uite nici că undeva, cineva ne constată și ne consemnează toate excesele. Era fericit, totodată, să constate că pe “micul Camus” nu îl schimbaseră nici banii, nici gloria.

Trei ani mai târziu, la 47 de ani, Albert Camus murea sau poate că era ucis într-un accident despre care nu s-a aflat niciodată adevărul.

Pentru mine, adevărul lui Camus încape în acel mulțumesc, în acel “fără dumneavoastră și fără exemplul dumneavoastră, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat.”

Și tu, iubită, îndelung stimată, indiscutabil dragă cititoare? Știi ce mai face învățătorul tău?

Citiți și

Pe domnişoara învăţatoare dintr-a-ntâia nici acum n-am iertat-o

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Soluția e tot un bărbat căsătorit

Linguriță de silicon pentru bebeluși – diversificarea începe cu distracție

COLECTIV – 7 ANI. Rugați-vă copiii să trăiască

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. GABRIELA / 24 August 2016 17:07

  Sincer de d-na invatatoare nu mai stiu demult timp nimic , dar despre dirigintele meu din liceu , profesor de limba si literatura romana, pot sa ii spun mentor si inspiratie pentru mine ca si om ! Eu una ii pronunt numele cu adanc respect ; am aflat cand fiica mea cea mare a terminat facultatea de litere ca fusese numit prorector la Ovidius !

  Reply
 2. Laura / 18 June 2015 11:06

  The Chorus (2004)

  Reply
 3. Cami / 17 June 2015 21:38

  Când am devenit colega de cancelarie și subalterna fostei mele învățătoare, aceasta a avut grijă să-mi faca viața grea și să-mi arate foarte limpede și clar ca nu eram binevenită acea școală. Am plecat din școala respectivă după un an, cu un gust amar… A fost acum aproape 15 ani. Acum nu mai știu ce face…

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro