– pentru turiştii ocazionali –
Să zicem că lumea întreagă ar fi un restaurant internaţional, un restaurant imens cu tot felul de…feluri: mai cu smântână, mai picante, mai nesărate, vegetariene sau nu. Parisul, în această constelaţie gastronomică, este acel fel de mâncare cu care nu te poţi obişnui treptat. E ca spanacul: îl placi sau nu. Ţi se apleacă sau nu. De aceea cred că prima…linguriţă de Paris este esenţială. Ea dă tonul. Nu mă miră, în consecinţă, acei prieteni cărora nu le place capitala Franţei. Cum nu mă miră nici cei care se declară, din prima, ca simţindu-se…acasă.
Pentru mine, ardeleancă temătoare de grandoarea unui Bucureşti care părea, de acolo, din urbea mea secuiască, un dragon care haleşte mai ales ardeleni, Parisul a fost din start o ecuaţie simplă: staţiile de metrou şi liniile sunt bine indicate, colorate (ce magistrale sau alte prostii?!), biletele de transport sunt valabile în Paris în toate mijloacele de transport (autobuze, metrou, RER – un metrou mai rapid şi care are staţii mai puţine, dar care are avantajul de a deservi şi periferia capitalei franceze, adică Parisul zonele 1+2 şi periferia 3+4+5). Sper că nu v-am pierdut! Parisul este înconjurat de un bulevard periferic, tot ceea ce este in este zona 1-2, suficientă pentru vizitatarea obiectivelor turistice. Pentru un castel de Versailles sau a casei lui Rodin, la Issy-les-Moulineaux, pentru cartierul de zgârâie-nori La Defense, se iese din aceste zone, deci trebuie cumpărat un supliment. Altfel, simplu.
Primul sfat: nu vă jucaţi de-a cumpăratul de bilete la bucată, revine cu mult mai scump (2 euro aproape un bilet) decât dacă aţi lua un Pass Navigo Decouverte pentru o săptămână (chiar dacă staţi doar trei zile): costă 21 de euro dar îl valorificaţi rapid. Zece călătorii reprezintă nimic dacă aveţi chef să vizitaţi câte ceva, căci, atenţie, în Paris monumentele sau obiectivele turistice nu sunt toate în centru: biserica Sacre-Coéur şi cartierul Montmartre sunt în nord, turnul Eiffel spre sud, Louvre în centru, castelul Vincennes în est, Champs-Elysées mai spre vest…În plus, un asemenea abonament care se face în două secunde vă permite să profitaţi de un tur cu autobuzul, oriunde vă doriţi, ştiind că toate traseele autobuzelor trec prin locuri de vizitat, locuri celebre, secrete, sau pur şi simplu, felii de viaţă pariziene.
Un al doilea sfat ar fi să nu vă aruncaţi orbeşte pe marile obiective turistice ale Parisului: la turnul Eiffel, la Notre-Dame, la Louvre, este mereu aglomeraţie, cozile pot dura ore şi ore în şir, iar dacă faceţi greşeala de a dori să le vizitaţi în prima duminică a lunii, când sunt gratuite, aţi câştigat sigur 5-6 ore de stat în picioare degeaba. Parisul are cu mult mai multe locuri plăcute de vizitat, iar obiectivele turistice mai sus menţionate sunt cu mult mai frumoase dacă sunt văzute din turnul Montparnasse! Incercaţi. Iar altfel, da, este preferabil să vizitaţi muzeele contra cost şi decent, decât îngrămădiţi pentru că este gratuit. Dacă ţineţi totuşi la portofel şi la ideea gratuităţii, nu o faceţi vara sau în vacanţele şcolare. Haideţi toamna, primăvara sau chiar iarna, după decembrie. Printre locurile de vizitat, altele decât cele asaltate de turiştii orbiţi de obiectivele descrise de ghidurile de călătorie sau de imaginarul colectiv, o preferinţă pentru biserica Saint Sulpice, Muzeul Marinei, Invalides, Centrul Pompidou, Muzeul Picasso, Turnul Montparnasse, Biserica Saint Eustache, Parcul Montceau, Muzeul Rodin, Place des Vosges.
Punctul următor ar fi dat de restaurante şi baruri. Tot ceea ce se află în apropierea zonelor turistice este obligatoriu scump, şi foarte des prost. Incercaţi străduţele laterale, la nici 100 de metri distanţă preţurile sunt aproape la jumătate. In plus, în Paris este cu mult mai plăcut să improvizezi un picnic pe malul Senei, sau în parcuri, cu alimente cumpărate de la vreun Franprix sau Lidl (Monoprix-urile sunt scumpe, totuşi). O cafea la tejghea costă mai ieftin decât o cafea aşezat la masă. Toaletele sunt gratuite, dacă eşti consumator. E preferabil să te plimbi cu o sticlă de apă cumpărată de la vreo alimentară, la mai puţin de un euro, decât să cumperi dintr-un bar aceeaşi sticlă cu 5 euro! În fine, în Franţa apa de la robinet este potabilă.
Magazinele pentru turişti, cu suveniruri, nu sunt toate la fel. Inainte de a cumpăra este util să compari, diferenţele de preţuri sunt serioase, şi adeseori ceea ce costă 7 euro la un magazin poate costa 12 la trei metri mai încolo. La fel, magazinele din centrul Parisului sunt mai scumpe decât cele de la periferie. Şi ca să fie totul ok, începând din vara aceasta şi marile magazine, Carrefour, Auchan, Leclerc, încep să vândă diverse obiecte inscripţionate Paris sau Franţa.
Nu vă aruncaţi pe hotelurile care se află toate în centrul Parisului. Sunt toate scumpe. Parisul este uşor de parcurs, mijloacele de transport în comun funcţionează, orice adresă din Paris este ok din moment ce se află lângă o staţie de metrou.
Ce n-aş rata dacă aş fi turist câteva zile în Paris…
… un mic dejun parizian, cu croissant sau baghetă cu unt, o plimbare cu vaporul pe Sena (pentru 8-10 euro vedeţi toate monumentele şi vă plimbaţi vreo oră), dar şi o plimbare pe jos, hai-hui, cu ochii nu doar spre vitrine ci şi spre clădiri. Aproape pe fiecare clădire e o plăcuţă cu “aici a murit, aici a scris, etc.”. O plimbare cu autobuzul. Un tur al Jardin de Luxembourg. Les bouquinistes, librarii de pe malul Senei. Un picnic târziu lângă Notre-Dame. Vizita bisericii Sacre-Coeur. Un concert gratuit de orgă la Saint Germain des Prés. M-aş pierde şi într-o librărie de cartier, dacă se poate. Poate “La Procure”…sau librăria americană de lângă Jardin des Tuilleries.
Nu în ultimul rând, aş trece pe la librăria Boulimier, pe bulevardul Saint-Michel. Cărţi, cd-uri, filme, la preţuri de nimic. Sau la Gibert Jeune, identic. Librăriile Fnac sunt interesante pentru posibilitatea de a asculta noutăţile muzicale sau a citi ultimele apariţii. Şi, da, aş trece şi printr-o piaţă de cartier, de legume şi fructe.
Şi, important, ce nu este ca în România…
* Magazinele nu sunt deschise nici până târziu şi nici duminica. Doar pe Champs-Elysées şi în cartierul Le Marais. Însă multe magazine alimentare, da.
* Dimineaţa devreme aveţi unde bea o cafea.
* Biletul este valabil pe toate mijloacele de transport în comun.
* Se zice “bună ziua” peste tot unde se intră, “la revedere” peste tot de unde se pleacă.
* Nu se fumează în locurile publice, deci nici în restaurante.
* Cinematografele sunt mai ieftine la primul spectacol.
* Biletele de tren, de avion, mai ieftine atunci când sunt luate din timp, cu câteva luni înainte.
* Ce e luat de pe vreun site e mai ieftin decât direct la ghişeu.
Pe Iulia o găsiți și aici.
Citiţi şi
7 idei de mic dejun delicios și răcoritor pentru diminețile verii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.