Magicul medic, gardian al galaxiei – Doctor Strange

11 November 2016

Mădălina DumitracheCum să metamorfozezi un neurochirurg arogant și egoist într-un supererou altruist, maestru al artelor și al misticismului? Așa sună propunearea realizatorilor de la studiourile Marvel-Disney, odată cu Doctor Strange, pelicula semnată de regizorul Scott Derickson. Interpretarea lui Benedict Cumberbatch – pentru medicul faimos, dar cinic – a cântărit mult în realizarea acestui blockbuster. Într-o oarecare legătură de rudenie cu Sherlock (rolul său din seria BBC), acest Dr. Strange devine magnetic prin mixarea aroganței british cu neliniștea/bizareria de tip american (à la Dr. House).

Așadar, când remarcabilul, dar egocentricul neurochirurg – Stephen Strange – își pierde abilitatea de a opera din pricina unui accident de mașină, viitorul său devine sumbru. După ce cariera sa medicală este compromisă, viaţa genialului chirurg capătă o întorsătură cât se poate de neaşteptată şi, de-a dreptul, incredibilă.

null

Asaltat de demonii manipulaţi de ucenicul vrăjitor Karl Mordo, dr. Strange este ocrotit de mentorul lui Mordo/Chiwetel Ejiofor, The Ancient One, un vrăjitor, care apărase  Pământul de Vrăjitorul Suprem. Acest rol pare să-i fie ursit, acum, tocmai doctorului Strange. Întâlnirea providențială cu The Ancient One/Vrăjitorul Milenar (un înțelept magician, retras în sihăstrie pe culmile din Himalaya) i-ar putea deschide lui Strange calea către secretele magiei. Trădat de Mordo, The Ancient One îl ia pe dr. Strange sub aripa sa ocrotitoare şi îl transformă în discipolul său. Cei doi vor petrece ani de zile pentru a-l iniţia în arta magiei – învăţându-l cum să se slujească atât de propriul har mistic înnăscut, cât şi de cel din lumea din jurul lui, pregătindu-l, astfel, pentru a feri lumea de dezlănţuirea forţelor malefice, inclusiv Kaecilius/Mads Mikkelsen. Numai că The Ancient One, deranjat de egoismul lui Strange, se va lăsa cu greu convins să-l transforme în discipolul său. Va reuși doctorul să devină Vrăjitorul Suprem, gata să protejeze Pământul de forțele magice din Univers?

doctor-strange-4

Pe această canava narativă clasică, Scott Derrickson a brodat, cu abilitate, țesătura mistico-fantastică, care exporează viziunile supranaturale, onirismul și reprezentările vizuale ce depășesc, în acest moment, înțelegerea științifică. Realizatorii de benzi desenate, Stan Lee și Steve Ditko, au plăsmuit acest personaj, născut în 1963, în plină „exlozie” șaizecistă (în priză directă cu spiritul timpului, cu mișcarea hippie și avalanșa de guru). Odată cu Dr. Strange vor fi aduse în prim-plan practicile oculte, magia neagră și credința că există corpul astral. Precum cei din generația ’68, Lee și Ditko reiau obsesia de-a vedea „cum se deschid porțile percepției” (à la Jim Morrison/Doors). Filmul, realizat după acești autori, ajunge, practic, un trip vizual.

doctor-strange-3

Cu referințe clare la benzile desenate, echipa de la Marvel-Disney introduce spectatorii într-un nou univers fantastic, cu ajutorul fractalilor matematicianului Benoît Mandelbrot pentru imageria psihedelică. Și, așa cum i se cuvine unui supererou Marvel, i se alocă și o doză de umor pentru echilibrare. Studiourile lui Kevin Feige surprind spectatorii cu acest nou film, amețitor, gata să te facă să crezi că vei putea levita. Arhitectura vizuală semnată de Christopher Nolan abundă în efecte speciale menite să taie respirația, dar, mai ales, să abată atenția de la scenariul împănat cu bufonerii ezoterice.

doctor-strange-2

După eșecul tratamentelor oferite de medicina tradițională, Dr. Strange caută alternative, dar  nu oriunde, ci într-un spațiu numit Kamar-Taj. Imediat, va descoperi că locul nu este doar un simplu centru de însănătoșire, ci avanpostul luptei contra unor forțe obscure, invizibile, predestinate distrugerii omenirii. Odată înarmat cu noile sale puteri, după antrenamente care îi vor deschide mintea, spaţiul şi timpul, medicul va renunța la viața sa încununată de succes și de câștiguri bănești și se va pregăti pentru a salva lumea. După acel început ambiguu în ceea ce privește temporalitatea, când niște luptători se confruntă pentru a dobândi puterile magice portalul (numeric) se deschide și regăsim personajele din actualitate. Chirurgul Stephen Strange, în plină glorie profesională, va ajunge rapid să ruleze pe străzile din New York cu o viteză amețitoare, la bordul unui Lamborghini. În câteva secvențe, un stupid accident îi va anula talentul: nu își va mai putea folosi mâinile. Grație magiei oferite de montaj, îl vom reîntâlni pe Strange în India. Aluziile metafizice (existența unei lumi a umbrelor în afara timpului) vor prinde contur în acel nou univers, alternativ, guvernat de magicieni, unde medicul va deveni învățăcel. Personajul traversează timpul și spațiul uzând de noile sale puteri (racordul se face prin portalul aidoma celui din Inception) și livrează privitorilor o teorie reflexivă interesantă.

doctor-strange-1

Interpretat cu o plăcere sardonică de cunoscutul Sherlock, mereu jubilând ironic, Dr. Strange se debarasează de vanitate și țopăie între loop-uri, punți multidimensionale pe drumul său inițiatic. Întâlnirea cu mentorul său, întrupat de uimitoarea Tilda Swinton, se desfășoară ca un balet vizual pe fundalul efectelor suprarealiste – demne de comparat cu operele lui Dali – și are complexitate metafizică. Inevitabil, o construcție de acest tip riscă să pice în zona kitsch-ului, așa că s-a făcut apel și la autoderiziune (citări din Deadpool). Mereu la granița dintre mistic și ordinar, între meta-rațional și raționalitatea cvasi-absurdă (magician care sfârșește prin a fi operat la un spital newyorkez). Statutul de „sinteză” a unor filme fantastice/SF (Transformers, Matrix, Harry Potter, Avengers, Thor, Inception) pentru Doctor Strange se confirmă abia în final. După îndelungate curse prin New York, Londra, Nepal, Hong Kong, filmul capătă aspectul unui   imens Rubik Cub al unor giganți înfierbântați de adrenalină cu scopul de-a regăsi liniștea. În pofida defectelor sale inerente (în cele mai multe filme produse de studiourile Marvel), Doctor Strange este o surpriză plăcută și se dovedește a fi un divertisment mult peste recentele  X-Men:Apocalypse și Suicide Squad. Împănat ca o pizza plină de condimente-supliment și sos picant, acest blockbuster hrănește copilul din sufletul spectatorului, îmbuibat într-un ritm constant, cu 3D.  Fără să revoluționeze medicina (cinematografică), Scott Derrickson îl pune pe Doctor Strange să alunge, timp de aproape două ore, tristețea și pericolul forțelor întunecate.

doctor-strange-0

Regizor: Scott Derrickson
Scenarist: C. Robert Cargill, Thomas Dean Donnelly
Operator: Ben Davis
Producător: Kevin Feige
Monteur: Wyatt Smith

Distribuţia:
Benedict Cumberbatch (Dr. Stephen Strange)
Tilda Swinton (The Ancient One)
Rachel McAdams (Christine Palmer)
Benedict Wong (Wong)
Mads Mikkelsen (Kaecilius)
Scott Adkins (Lucian/Strong Zealot)
Chiwetel Ejiofor (Mordo)
Michael Stuhlbarg (Baron Mordo)
Benjamin Bratt (Jonathan Pangborn)

Durata: 1h55

 Citiţi şi

Au trecut de atunci o mie de nopți fără de poveste

Vocea umană – cum s-a schimbat în aproape 100 de ani povestea femeii părăsite pentru alta mai tânără

Pinocchio

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro