Nu mulți pot face aceste teste de agilitate a minții

8 June 2017

Umblă vorba că pe toți ne-ar paște Alzheimerul, așa, ca un bonus nedorit la viața stresantă pe care o ducem…  Unii ne îngrijim foarte tare de forma fizică, dar uităm că, pentru a-şi menţine vii proprietăţile, și creierul are nevoie de antrenament: cu cât este folosit mai mult, cu atât devine mai ager în reacţii şi conexiuni. Ceea ce e foarte bine!

Trebuie să știți că exerciţiile de mai jos, care ajută la păstrarea memoriei și a funcțiilor cognitive intacte până la vârste înaintate, nu le pot face mulțumitor de rapid ori corect mulți oameni tineri și în puterea minții. 🙂

1. Textul multicolor1 romanaÎncepe cu primul cuvânt din stânga sus şi spune cu voce tare numele culorii în care este scris fiecare cuvânt. Când ai terminat, fă acelaşi lucru de la coadă la cap. Nu va fi uşor, pentru că percepţia culorii şi cea a textului se află în locuri diferite în creier. Acest exerciţiu ajută la stabilirea de noi conexiuni între emisfere, îmbunătăţește concetrărea şi abilitatea de mutare a atenţiei.

2. Tabelul lui Schulte

4

Concentrează-te pe numărul 19 din centrul tabelului. Scopul este să găseşti acum cifra 1. După ce ai găsit-o, fixează-ţi privirea asupra ei şi caută cifra următoare. Continuă până la 25. Poţi să-ţi faci singur un astfel de tabel sau să cauţi altele pe Internet. Acest exerciţiu crește viteza de receptare și prelucrare a informaţiei și dezvoltă acuitatea optică periferică.

3. Gesturi diferite cu ambele mâini

3

Cu o mână fă semnul păcii şi cu cealaltă arată că totul este „OK”. Acum schimbă simbolurile între mâini. Repetă de mai multe ori, astfel încât, de fiecare dată, fiecare mână să arate simultan alt semn. Acest exerciţiu solicită atenţia şi dezvoltă abilitatea de a trece rapid de la o sarcină la alta.

4. Scriere sincronică

2

 

Pentru acest exerciţiu este nevoie de două foi de hârtie şi de două instrumente de scris. Acum, cu fiecare mână desenează în acelaşi timp altă formă geometrică. De asemenea, poţi alege să scrii cuvinte diferite, atâta timp cât au acelaşi număr de litere. Acest exerciţiu învaţă creierul să se ocupe simultan de mai multe treburi, stimulând astfel activitatea ambelor emisfere.

Alte sfaturi:

Cunoscutul neurolog Lawrence Katz a creat un sistem de exerciţii menit să ajute creierul să-şi păstreze intacte funcţiile timp îndelungat. Printre ele se numără şi următoarele:

– încearcă să faci treburile de rutină (cum ar fi spălatul pe dinţi) cu cealaltă mână decât cea cu care o faci de obicei;

– fă duş (sau alte activităţi zilnice) cu ochii închişi;

– schimbă des ruta către serviciu, magazine sau alte destinaţii familiare;

– în timp ce urmăreşti un film, dă sonorul la minim şi încearcă să înţelegi acţiunea din gesturile şi mişcările actorilor.

Chiar dacă sunteți tineri, cu o memorie bună, și nu vă simțiți în vreun fel amenințați, sigur aveți părinți ori bunici pe care îi puteți feri, prin joacă, de această pacoste numită senilitate (știți voi, atunci când afli în ficare zi lucruri noi).

Succes! 🙂Citiţi şi

Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți memoria – Cum să elimini întrebarea “Ai uitat deja?” din viața ta!

Viața bună se construiește cu relații bune

Șase feluri în care răspundem la stres și ce e de făcut

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro