Lumea este plină de diete, mai ales acum când este suficient să navigăm online pentru a le găsi. Care de care mai promițătoare, de cele mai multe ori efectul acestora este mai degrabă descurajant. Plini de speranțe, ne înhămăm la câteva zile sau o săptămână-două de mâncat ceva ce de obicei nu prea ne place. Ne urcăm zilnic pe cântar și numărăm fiecare sută de grame mai abitir decât gramele de proteine, glucide și lipide pe care avem voie să le punem pe masă. După care terminăm dieta și ne întoarcem la vechile obiceiuri, punând chiar mai multe kilograme decât am dat jos. Sincer, acum, ce poate fi mai deprimant?
În cartea lor „It Starts With Food” („Începe cu mâncarea”), Dallas și Melissa Hartwig abordează această problemă veche de când oglinzile într-un mod care a reușit până acum să schimbe zeci de mii de vieți. În loc să prezinte o dietă pe care cititorii sunt îndemnați să o urmeze orbește, programul lor denumit sugestiv „Whole30” (de la 30 de zile, cât durează începutul său), începe cu povestea alimentației și a modului în care aceasta ne influențează.
Sursa foto: Pixabay
Mâncarea are un impact profund asupra stării noastre mentale și a sistemului imunitar
Ați observat că anumite mâncăruri ne fac să ne simțim mai moleșiți sau mai stresați? Nu este vina noastră, ci a dietelor care nu iau în considerare poftele noastre străvechi. Oamenii au evoluat în ființe care apreciază profund trei gusturi diferite: dulce, pentru mâncărurile care ne dau energie, gras, pentru calorii, și sărat, pentru mâncărurile care ne mențin hidratați. Producătorii de mâncare știu prea bine acest lucru așa că aproape de fiecare dată mâncărurile procesate vor fi mai dulci, mai grase sau mai sărate decât cele neprocesate, iar acest lucru ne face dependenți de ele. Așa că, data viitoare când, după o dietă, dați iama în meniul de la fast-food, să nu vă simțiți vinovați, este absolut normal, având în vedere cum funcționează creierul nostru.
Nu doar că mâncărurile procesate provoacă inflamații, dar schimbă chiar și modul în care funcționează hormonii din corpul nostru, cei care ne mențin organismul în echilibru. Zahărul este unul dintre cele mai periculoase ingrediente pe care le putem consuma, deoarece afectează nivelul de insulină din corp. Autorii cărții de asemenea nu recomandă semințele, chiar dacă acestea conțin și numeroase beneficii.
Care sunt ingredientele unei diete sănătoase?
Multă carne, pește și ouă, precum și mâncăruri care conțin grăsimile potrivite – aceasta ar fi rețeta pentru o viață alimentară sănătoasă. Multe proteine, pentru că acestea ajută organismul să crească, să se refacă după un accident sau efort excesiv, fiind un nutriment sățios. Iar grăsimile nu sunt atât de rele pe cât ni se spune. Conform „It Starts With Food”, este mai bine să mănânci grăsimi decât zahăr, însă este important ca acestea să fie grăsimi monosaturate, care se găsesc în măsline, și saturate, care sunt ușor de consumat prin intermediul ouălor și al untului.
Însă legumele și fructele sunt la fel de importante. Dacă nu ne plac legumele, cel mai probabil nu le preparăm corect, iar sfatul autorilor este să ne băgăm mințile în cap și să ne comportăm ca niște adulți. Este absurd să renunțăm la atât de multe vitamine sănătoase doar pentru că am ajuns într-o zi la concluzia că nu ne place gustul lor. Mai ales că în ziua de azi este atât de simplu să găsim legume la prețuri reduse. Nici măcar nu trebuie să mergem la magazin în căutarea celor mai bune prețuri, cele mai bune oferte sunt deja în buzunarul nostru. Este suficient să vizităm Kimbino.ro, un site specializat în cataloage online, pentru a vedea care este mai recentă ofertă de la Penny Market, unul dintre magazinele cu cele mai mari reduceri la alimente, și nu numai.
Contează ce mâncăm, dar și cum!
Majoritatea oamenilor mănâncă fără să se gândească prea mult la ceea ce fac – pur și simplu introduc mâncarea în propriile corpuri ca în niște saci fără suflet. Sfatul autorilor este să mâncăm cât mai conștient. Iată cum:
- Mâncați cât mai relaxat, de preferat stând la masă.
- Opriți televizorul și telefonul.
- Mestecați încet. O masă ar trebui să dureze cel puțin 15 minute.
- Mâncați de trei ori pe zi, fără gustări intermediare.
- Mesele ar trebui să aibă 4-5 ore între ele.
- Nu consumați cafea în mijlocul zilei, deoarece cofeina suprimă apetitul și vă menține într-o stare de alertă nesănătoasă.
Fiecare masă ar trebui să respecte câteva reguli destul de ușor de urmat, dacă trecem peste inevitabilele pofte greu de suprimat. Totul pornește de la 1-2 porții de proteine cât încape într-o mână. Cum adică? Simplu: dacă proteina este oul, într-o mână încap două ouă, așa că mâncați două ouă. Restul ar trebui să fie legume. Nu e problemă dacă adăugați condimente sau sare, oricum veți consuma mai puțină sare evitând alimentele procesate. Fructele nu ar trebui să înlocuiască legumele. Să nu uitați de grăsimi: fiecare masă ar trebui să conțină măsline sau avocado.
Și un ultim sfat. Nu mâncați mai puțin decât de obicei de la început. Obiceiurile alimentare sănătoase necesită timp pentru a deveni obiceiuri de lungă durată, așa că este o greșeală să vă ambiționați de la început. Succes!
Citiţi şi
Incel, hikikomori, băieți pierduți: o hartă a singurătății moderne
Bryan Johnson, capitolul doi: când sănătatea devine algoritm
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.