“Pe data de 21 septembrie, peste 18 de milioane de voluntari pentru mediu din 157 de ţări ÅŸi 50 de state ale SUA sunt aÅŸteptaÅ£i să participle la National Cleanup Day and World Cleanup Day. AcÅ£iunea are ca scop strângerea de deÅŸeuri din comunităţile implicate, pentru crearea unui viitor mai sănătos ÅŸi mai sustenabil. ParticipanÅ£ii vor aduna gunoaiele de pe plaje ÅŸi din parcuri, spaÅ£ii verzi, păduri sau ape curgătoare ÅŸi vor încerca, prin puterea exemplului, să îi convingă ÅŸi pe alÅ£i oameni să fie mai atenÅ£i la depozitarea, selectarea ÅŸi reciclarea deÅŸeurilor.”
Foaaarte frumos sună angajamentul luat public de voluntarii din lumea întreagă. Dar știe cineva să-mi spună de ce totuși după atâția ani în care li s-a tot arătat nesimțiților cum se face, planeta este tot mai murdară și sufocată de gunoaie?
Cum exemplul voluntarilor este privit mai degrabă ca o manifestare a unui elen exotic absolut neconvingător, poate că soluția voluntariatului în acest domeniu nu e cea potrivită pentru a stopa nesimțirea.
E foarte adevărat că unui muc de țigară, cel mai întâlnit deșeu de plastic din lume, îi poate lua între 18 luni și 10 ani ca să dispară și că între timp otrăvește mediul, dar să vezi copii strângând chiștoace e oribil. Așa se face educație?
Nimeni nu trebuie să strângă după altcineva, decât dacă “altcineva”-ul nu poate È™i e al tău. Altfel, înveÈ›i de mic că trebuie să-i porÈ›i de grijă gunoiului pe care îl generezi. Cum îl sortezi, unde îl duci. Iar voluntariat, care înseamnă timpul tău, cel mai scump din tot ce poate avea un om pe lumea asta, faci pentru oameni, animale sau plante, orice, dar nu strângând gunoaiele altora în speranÈ›a că ei vor deveni mimetici.
Lipsa de educație se combate cu educație, iar nesimțirea, cu amenzi usturătoare sau cu muncă în folosul comunității. Adică vinovații să iasă alături de echipele de la salubritate și să strângă cu mânuța lor gunoaiele altor nesimțiți încă neprinși. De cine? De Poliția Gunoiului, pentru că degeaba avem legi care sancționează cu amenzi consistente aruncarea gunoiului în locuri nepermise. Să se înființeze și la noi, pentru câteva zeci bune de ani, această poliție a gunoiului, care a contribuit la civilizarea vestului. Dacă nu mă credeți, citiți două povești din alte lumi:
Nu mișca! Poliția gunoiului! (Belgia)
Cât mai avem până departe (Olanda)
Pentru că, la noi, È™tim cum e: acum 10 ani, în BucureÈ™ti, se aruncau găleÈ›i cu gunoaie de la geamuri …
Pe 21 septembrie, în loc să ieÈ™im la strâns gunoaiele altora, zic să facem cum scria Nicolae Steinhardt: “Curăţă ograda ta, bucură-te de curăţenie ÅŸi lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuÅŸi l-a pus.” Și apoi sună la PoliÈ›ie, aÈ™ adăuga eu.
ÃŽncheiem cu o fotografie care-È›i rupe inima. Poate în loc de femei doar în sutiene, de zici că aÈ™a ar fi frumos să mergem pe stradă, pe marile panouri publicitare să apară poza cu pasărea-mamă care încearcă să-i ia puiului din cioc mucul aruncat la întâmplare. AÈ™a poate înÈ›elege oricine de ce nu e bine să arunci chiÈ™tocul altundeva decât într-un loc amenajat sau… într-o scrumieră de buzunar.
Foto: Karen Catbird Mason
Citiţi şi
1 din 7 cești de cafea băută în lume este NESCAFÉ®
Nu mai vin, am hotărât ca asta e ultima dată
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.