Salutări din Lombardia

28 January 2023

Uite cum faceți. Dacă nu sunteți bugetari, așadar bine bugetați de statul românesc, mergeți și voi cu un avion până la Bergamo. E ieftin, ajungi repede. Atenție ce companie folosiți. De evitat neserioșii.

Așa, ajungeți la aeroportul din Bergamo, vă dați jos, vă urcați într-un autobuz și într-o oră sunteți la Milano, la Stazione Centrale, adică la gară. Mereu e bine să treci întâi pe la gară. Așa vezi și nivelul criminalității dintr-un oraș. Te uiți și tu cum e în fața gării și evaluezi șansele de a fi asasinat pe stradă. La Milano sunt sub 20%, ceea ce e bine pentru Europa Occidentală.

Așa, mai departe vă cazați la un hotel. Recomand unul de patru stele, unul de trei stele italiene înseamnă unul de una-jumătate, cel mult două în Germania, dacă mă întrebați pe mine. Nu vă zgârciți, fiindcă nu are rost. Și nu vă îndepărtați de gară, fiindcă mai avem nevoie de ea. La Milano v-am zis deja ce să vizitați (revizuiți materia din urmă).

Așa că vă duceți la gară și luați trenul (sunt multe orașe interesante aproape de Milano: Verona, unde vă uitați la balconul Julietei lui Shakespeare, și faceți poze cu Julieta până îi dați luciu unui sân, și chiar n-am vrut să fac o glumă cu Nicoleta, Torino, Genova, Bologna, Veneția și Florența).

Bellagio, Como foto: ourescapeclause.com

Dar deocamdată mergeți la Como. E superb și nu pentru că au actorii de la Hollywood vile pe acolo. Lacul e frumos, orașul e frumos, deși aglomerat. De la Como mergeți mai departe cu barca la Varenna. Aici veți vedea unele dintre cele mai uimitoare peisaje pe care le-ați văzut în viața dumneavoastră. Verificați-vă respirația, fiindcă o să v-o taie peisajul din Varenna. Mai departe luați altă bărcuță și mergeți la Bellagio. Da, e adevărat, e plin de cocalari și de prințese, de vedete de plastic și silicon de pe insta și tik tok. Veți avea ocazia unor observații antropologice foarte interesante, veți admira înspăimântător de multe boturi de rață și veți observa numeroase poziții care favorizează dindărătul. Dar dincolo de acest mic disconfort specific mileniului curent (mileniul prostiei intens afișate), la Bellagio e de asemenea foarte frumos. Scump ca la balamuc, aglomerat ca în iad, dar minunat, cum e de altfel în toată Lombardia.

Și dacă tot a venit vorba, mergeți înapoi la Bergamo (oricum de aici luați avionul spre casă). Depășiți faza în care vă e frică să nu luați coronavirus, că ați văzut mai demult salvările din Bergamo. S-a mai domolit virusul, ne lasă să trăim cât de cât.

Panorama of the Italian city Bergamo. Top view. The alpine Lombardy region of northern Italy.

Așa, și la Bergamo mergeți în partea înaltă, partea de sus a orașului, în cetate, cum s-ar zice. Luați funicularul. E o călătorie scurtă, dar intensă. Iar de acolo stați și voi și admirați schița capodoperei lui Dumnezeu. Căci asta e Lombardia, schița Marii Frumuseți. Care avea să fie desăvârșită în Toscana.

Dar despre asta, cu o altă ocazie.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Citiți și Salutări de la MarsiliaFlorențaNapoliParis, Sicilia, Sevilla, Sardinia, Praga de aur, Roma, BudapestaSofiaTorino, Andaluzia și vederile din RodosAtena și Polonia.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Salutări din Lombardia, Veneto și Puglia

Patru despărțiri

Ultima noapte, un film italian ce merită văzut

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro