Salutări din Andaluzia

22 January 2023

Cei mai mulți merg în Andaluzia cu gândul să le facă pe toate: și Sevilla, și Cordoba, și Granada, și Malaga. Și să dea și o fugă în Gibraltar și încă una în nordul Marocului. Nu spun că nu se poate, dar spun că nu recomand.

Eu am făcut toate acestea în două călătorii distincte. Iar astăzi vă voi vorbi despre cea mai recentă dintre ele: Sevilla & Cordoba (am să vă povestesc altădată care e treaba cu Granada, Malaga & Gibraltar).

La Sevilla (Salutări din Sevilla) ar fi înțelept să nu te duci vara, dacă nu ești unul dintre cei care iubesc (sau măcar îndură) căldura. E foarte cald (și, totodată, bine), așa că recomand primăvara. Primăvara am fost și eu, când e vremea ideală.

Sevilla este pentru aceia care iubesc istoria, orașele, flamenco și poate chiar coridele. Dacă vrei să stai la plajă, să te prăjești, n-ai ajuns unde trebuie. Nu e Sevilla aceea.

Columb și obscena bogăție a orașului Sevilla

Aici vii ca să vezi Piața Spaniei, unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa, Setas de Sevilla, ciupercile din lemn care au devenit în ultimii ani un adevărat simbol al orașului (Inicio – Setas de Sevilla), și Catedrala Sfânta Maria, unde e înmormântat nimeni altul decât Cristofor Columb, căruia i se datorează, ați înțeles deja, obscena bogăție a orașului de la sfârșitul secolului XV și din secolul imediat următor.

Dar Sevilla are o istorie și mai veche, a fost stăpânită și de mauri și urmele lor se văd la tot pasul (du-te și dumneata la Palatul Alcazar, să vezi acolo – poate îți e cunoscut din Game of Thrones.

În Sevilla te duci să te bucuri de arhitectură, de sangria, de liniștea sufletească și de amurguri, poate.

Spre Cordoba! 

Bun, și dacă tot ai ajuns până aici, fă bine și du-te la gara/autogara din Plaza de Armas și pleacă spre Cordoba. Un oraș semnificativ mai mic decât Sevilla, deși nu a fost dintotdeauna așa, acum o mie de ani era unul dintre cele mai mari din lume (al doilea din Europa!).

Aici, amprenta culturală maură este și mai pregnantă, iar centrul vechi al Cordobei este, pur și simplu, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, poți să te întorci în timp în secole vechi, cărora li s-a spus de aur. Moscheea-Catedrală (ei bine, da) din Cordoba este încă o minune a unor timpuri care au lăsat o moștenire.

sursa foto

Și poți să te mai bucuri și de Juderia, unul dintre cartierele evreiești cele mai impresionante din lume (evreii din Spania, numiți sefarzi, nume care vine de la carte, sefer în limba ebraică, au fost alungați din Peninsula Iberică în 1492, același an în care Columb descoperea America – dar urmele lor la Cordoba sunt în continuare la tot pasul & fascinante).

Și dacă nu aveți timp de Cordoba (pierdeți, de fapt câștigați, o zi cu călătoria aceasta), mergeți măcar la Carmona (cam la treizeci de kilometri de Sevilla) sau o idee mai departe, la Ecija, care este orașul cel mai baroc din toată Andaluzia. Dacă nu știți ce este barocul & nici nu vreți să vă puneți la punct, puteți să nu mergeți. Mâncare și obiecte se găsesc destule și în Sevilla.

Farmecul (deloc discret al) Andaluziei este dat însă de oameni. În Sevilla, spre deosebire de multe ale locuri din lume astăzi, puteți întâlni oameni încă vii, cu poftă de viață, lipsiți de stridență și imbecilitate. Așadar: nu doar un loc unde să călătorești. Iată un loc unde se poate trăi.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Citiți și Salutări de la MarsiliaFlorențaNapoliParis, Sicilia, Sevilla, Sardinia, Praga de aur, Roma, BudapestaSofiaTorino și vederile din RodosAtena și Polonia.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Salutări din Sevilla

Destinații unde soarele nu apune niciodată

Triana

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro