True Grit

19 February 2011

True Grit, sau “cum să faci încă un film de Oscar” de frații Coen (No Country for Old Men, Fargo, Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou?, printre multe altele).

Nu sunt amatoare a genului western, sau dacă sunt, îl prefer pe Clint Eastwood lui John Wayne. Dar True Grit scris și regizat de duo-ul magnific Joel & Ethan Coen m-a făcut să îl pun în capul listei de filme Americana, să uit și de John Wayne și de Clint Eastwood, și să mă bucur de un film cu adevărat excepțional din 2011.

True Grit este a doua adaptare cinematografică a romanului omonim scris de Charles Portis. Nu am citit cartea, dar am văzut True Grit regizat de Henry Hathaway, avându-l în rolul principal pe John Wayne. Comparațiile sunt inevitabile, noroc că există personal taste. În cazul meu, True Grit 2011 este net superior celui din 1969.

Voi rezista tentației de a vorbi despre cele două filme în paralel – sunt două filme diferite, asta cu siguranță. Poate singurul element care lipsește din ecranizarea fraților Coen este Robert Duvall în rolul lui Lucky Ned Pepper. Dar să nu mă abat, povestea filmului urmărește demersul tinerei Mattie Ross (interpretată senzațional de Hailee Steinfeld) de a-l prinde și pedepsi pe ucigașul tatălui ei. Pornește la drum – contra cost – alături de Rooster Cogburn, US Marshal (rol interpretat de Jeff Bridges) și Texas Ranger-ul LaBoeuf (Matt Damon – căruia i-aș acorda cel puțin un Oscar pentru rol secundar). La distribuție se mai adaugă Josh Brolin în rolul criminalului Tom Chaney și Barry Pepper în rolul lui Lucky Ned Pepper (rol vizibil inspirat de interpretarea din ’69 a lui Robert Duvall).

Înțesat cu metafore vizuale și narative, True Grit este mai mult decât un western, este un film cu un scenariu impecabil, dialoguri și personaje autentice. Frații Coen stăpânesc alchimia necesară unui film memorabil: dozajul perfect de umor, thriller și împușcături – fără de care genul Americana nu ar exista.Citiţi şi

Filmul “JOKERS – ART CAN SAVE A LIFE” – avanpremiera în București

„Deşertăciunea deşertăciunii, totul este deşertăciune”- Oppenheimer

The Last Duel

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro