Vai de cu*ul nostru de medici!

15 July 2015

Constantin CucuTot citesc postări şi articole despre sistemul medical şi constat că, de fapt, există trei sisteme de sănătate diferite:

– cel al pacienților, care îşi imaginează că sistemul a fost creat pentru ca fiecare din ei să fie luat, la cea mai mică fornăială, cu salvarea, să fie prioritizat din primul moment, tratat neapărat în spital, de cel mai bun profesor, vindecat cu o pilulă (şi nu, doamne fereşte, dietă sau mişcare), preferabil compensată 99%. Dacă nu primesc asta, sunt cu siguranță discriminați, şpăgarul voia mai mult, țara este de că*at, sună pe ministrul sănătății;

– cel al medicilor, siliți de sistemul de retribuire să facă foamea încă de acum sau s-o facă la bătrânețe; pe care veşnicile plângeri, lipsa de colaborare şi ingratitudinea pacientilor i-au lecuit de excese de empatie; amintirea şuturilor în cur luate de la superiori de-a lungul perioadei de formare se îmbină cu cele luate acum, zi de zi, de la diriguitorii sistemului, pregătindu-le pe cele finale, de la societate, la pensionare când singura lor avere şi consolare, statutul de medic şi câştigul aproape cât al unui zugrav se vor termina. O viață dusă cu regretul de a nu fi plecat la timp şi poate doar cu mulțumirea de a fi făcut cât mai puține erori;

– sistemul medical din mintea politicienilor, managerilor, miniştrilor, preşedinților de casă – cu medici și asistente risipitori, corupți, excesiv de plătiți și parcă prea mulți, care ar trebui să munceasca doar de drag şi neapărat să completeze foi, hârțoage, carduri, baze de date, rețete electronice sau mecanice, până le trece cheful să mai prăpădească cele două aspirine lunare alocate. Cu pacienți care trebuiesc ghiftuiți cu 6 lei pe zi, tămăduiți cu ceai și medicamente din Sudan şi care au dreptul la oricâte analize gratuite încap în cele 12 ore ale lunii cât plafonul nu a fost deja atins.

 Smith W Eugeune Dr Ceriani Going from House to Hospital Country Doctor 1948

©Smith W Eugeune

O lume în care totul merge atât de bine că, nu numai că nu îşi face vreunul sepuku, ci, dimpotrivă, la prima zgaibă dau fuga în Turcia să le-o coase ăia.

Pentru că, în esența lor, diriguitorii ştiu ca e jale, dar mai ales știu că ei personal nu pot, nu doresc şi nu și-au propus vreodată să amelioreze ceva, mulțumindu-se doar să accepte salariile mari şi, măcar la unele achiziții, ce mai pică.

Aşa că să nu ne mai plângem și, mai ales, dacă tot nu ne putem uni să schimbăm ceva, să coexistăm, fiecare din cele trei categorii în banca sa, măcar până ajungem în sistemul mult mai bine pus la punct și retribuit al îngropăciunilor naționale.Citiţi şi

Alegeri

O romanță dulce-amăruie – Past Lives

Poruncile lui Iosif Brodski

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. NUTI / 22 August 2015 19:48

  Nimic despre spaga pe care o luati? Cu ce v-ati facut vilele, masinile scumpe, excursiile? Cu salariu de bugetar?

  Reply
 2. Ion / 18 July 2015 18:11

  Clar esti medic sau ai legaturi cu ei la felul cum ai pus problema. In viziunea ta nu exista medici corupti si spagari. Doar pacienti pretentiosi si medici prost pllatiti. In medicina, incepand din facultate si pana cand le mai tin fesele fetele medicinei au sexul ca unealta si distractie . baietii isi strang asistente pieptoase ptr noptile lungi de garda dar ambele sexe nu prea duc lipsa de fonduri ptr asta. Ma invart in lumea meddicinei de cativa ani si este o lume parsiva incepand de la relatii sexuale ,spagi si pana la mafia si milioanele de euro din industria medicamentelor care se bazeaza toot pe mmedici.

  Reply
  • Constantin / 20 July 2015 9:17

   Pe mine personal acest aspect de orgie sexuală națională în sistemul de sănătate nu m-a frapat.
   Probabil că domnia voastră consideră că femeile nu pot progresa în carieră decât prin sex, din moment ce faceți această generalizare puerilă și jenantă (pentru dumneavoastră, desigur).
   Noi cei din sistem nu ne permitem să fim atât de misogini. Sunt prea multe femei în sistem și prea valoroase.
   Presupun că vrei să induci gândul că ar trebui să îmi fie rușine că sunt medic. Nu este cazul mai mult decât ar trebui să vă fie rușine domniei voastre că sunteți, în mod evident, pacient

   Reply
 3. DENISA / 17 July 2015 1:29

  problema e superficial tratata…in curand vor fi si mai multi oameni care nu muncesc nu au asigurari de sanatate nici cum sa le plateasca si nu vor putea sa se trateze sau sa se opereze de boli considerate cronice nu vorbesc de urgente…(si nici cancerul nu e urgenta ..eu am vazut om care avea tumora cerebrala si a facut tomografia cu plata cu chitanta, si a asteptat sa faca bani sa plateasca asigurarea de sanatate..nu era vorba de spaga ..pentru ca unde voia el sa mearga se opereaza si fara sa dai bani la chirurgi-nu spun unde cunoscatorii stiu ca nu spun minciuni) si bietul om de buna credinta si de cuvant astepta sa-i vina adeverinta de asigurat dar a murit cu o zi inainte sa-i vina acesta adeverinta…asta va fi o situatie obisnuita de acum inainte daca se insista pe sistemul din tarile mult admirate din Europa si /sau de peste ocean mult ravnita America…Adevarul este ca televiziunile invata oamenii sa se urasca intre ei, categorii sociale invrajbite unele impotriva altora…si luate pe grupuri si categorii,se urmareste ca poporul roman sa urasca medicii profesorii preotii… adica pe cei care au inavatat si au crescut in adolescenta lor in vederea ajutorarii aproapelui..si cei care ar avea un cuvant de spus in societatea umana…in formarea ei in sanatatea ei…fiecare om din aceasta tara a fost asistat la nastere de un medic de o asistenta..a fost botezat de un preot a fost educat de un profesor…apoi se casatoreste iarasi popa, naste sotia iarasi medic copilul la scoala iarasi profesor si mai sint tot felul de situatii in care au nevoie de aceste categorii…Tocmai pe acestia televiziunile si ziarele ii defaimeaza cel mai tare pentru a invrajbi populatia impotriva lor, sa ajunga sa-i urasca. Asta se urmareste si restul este o mare jale, pentru ca dupa 5 ani de criza economica in care se tot zbate Romania, din 2009 nu-i asa ?, orice batran care a trait al II-lea razboi mondial, prevede tot un razboi mare nu o relansare economica cat de mica.

  Reply
 4. dan / 16 July 2015 22:32

  aiureli ,realitatea este cu totul alta ,faceti parte dintr-un sistem controlat politic si administrativ de niste talhari si din nefericire de colegi de-ai vostri care nu au nici o legatura cu actul medical si merge din ce in ce mai rau,tinerii daca nu se raliaza la sistem raman saraci batranii fura cu 3 maiini din sistem ,facaturi de circuite de medicamente ,facaturi de distribuitori de medicamente ,etc toti traiesc din furat ,scoli false de asistenti ,medici de familie care dau retete etc ,aia de muncesc mai si gresesc si atunci apare pacientul indurerat de multe ori da care cere bani ,tot de la sistem ca de are .asta e treab urata de cacat si fara speranta de indreptare
  sanatate

  Reply
 5. corect ! / 16 July 2015 12:14

  3 sisteme , 3 puncte de vedere . Decidentilor li se rupe :
  1.- unii sunt putini ,destepti si interesati dar nu-i asculta nimeni
  2.- altii sunt multi , revendicativi , interesati dar cu responsbilitate redusa + voteaza totdeuna aiurea
  3.- cei care iau deciziile sunt politrucii interesati de bunastarea personala , de obicei incompetenti si de aceea “criminali din greseala”
  🙁

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro