Verdele-smarald – mai potrivită culoare pentru 2013 nici că se putea

Andreea Petrescu

23 January 2013

În 2011, după doi ani de criză, Institutul Pantone a decis că aveam nevoie să vedem din nou viaţa în roz. Anul trecut, vedetă a fost portocaliul-mandarină (Tangerine Tango), cea mai controversată dintre culori. Așa a fost și 2012, cu controverse… Anul acesta, aleasa este culoarea la care ochiul uman este cel mai sensibil pe timpul zilei – verdele. Dar nu oricare, ci al smaraldului. 

Poate că cercetătorii de la Pantene nu au ales întâmplător smaraldul. Poate s-au gândit la simbolistica lui – în Egiptul Antic, era piatra zeiței Isis, protectoarea căsniciei, simbolul armoniei și al fidelității conjugale, simbol care s-a păstrat și în Evul Mediu: logodnicul putea verifica puritatea alesei sale dăruindu-i un inel cu smarald; dacă piatra își pierdea strălucirea, iubita nu era virgină; la fel se constata și adulterul soților. Și poate că lumea are nevoie să vadă verde în fața ochilor pentru a-și reaminti uitatele bune purtări…

Nemaivorbind că verdelui, smarald ori nu, i se atribuie următoarele: ocupă locul doi după albastru în preferințele oamenilor; verdele natural este liniștitor, fiind o combinație de cald (galben) și rece (albastru); semnifică viață, vigoare, natură, primavară, fertilitate, iarbă, renaștere, pace, ecologie, belșug, dezvoltare, sănătate, pământ, aer, viață eternă, echilibru, armonie, stabilitate, calm, inteligență, creativitate, bogăție, bani (SUA), noroc (Marea Britanie, Irlanda, SUA), generozitate, marihuana și cultura drogurilor, agresiune, invidie, neexperimentare, ghinion, răceală , invidie , gelozie , dizgrație (China) , boală, lăcomie, corupție (Africa de Nord), zodia Racului (verde strălucitor), luna august, Islam; din punct de vedere fiziologic și psihologic, relaxează atât mental, cât și fizic, ajută la depășirea depresiei, a nervozitătții și anxietății, oferind un simțământ de reînnoire, autocontrol și armonie.

Acestea fiind spuse, se pare că, în  2013, numai daltoniștii vor mai avea ceva probleme, dar înțelegem că procentul e neimportant: 8% dintre bărbați și 0,5% dintre femei suferă de această tulburare cromatică. Și fiindcă tot veni vorba, voi vedeți ce e scris cu verde în figura de mai jos, folosită pentru depistarea acestui defect congenital la examenul oftalmologic pentru permisul auto? 🙂Citiţi şi

Roz și bleu – culorile lui 2016 pentru decorațiuni interioare

Cele mai frumoase rochii sunt purtate pentru a fi date jos?

Roz-caprifoi să fie, dar să ştim şi noi!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
3,121 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro