Alba şi zăpada

7 December 2010

Îmi eşti martor că am făcut tot posibilul să mă ţin departe de subiect şi să-l las deoparte până ce îi va fi venit vremea. Calendaristic, suntem acolo, meteorologic… în curând. Între cele două verdicte, am ales să declar deschis sezonul de sărbători şi, odată cu el, seria de ediţii speciale dedicate evenimentului. Nici nu mă gândeam să ţin doar un singur discurs pe tema sărbătorilor de iarnă şi, ar fi fost şi păcat. Pentru că, ştii şi tu, de bine, de rău, chiar şi cei morocănoşi dintre noi ţin să se prostească şi să decoreze excesiv de Crăciun.

Simbolic
Nimic nu poate fi mai de efect decât să transformi obişnuitul în special. Crăciunul este o sărbătoare plină de veselie şi lumină, şi nu e nevoie să înzorzonezi întreaga casă pentru a transmite bucuria. Este de ajuns să sugerezi atmosfera, ca ea să existe.

De jur împrejur
Calitatea amenajării o putem pune pe seama dozajului de recuzită. Dispunerea înghesuită de globuri lucioase şi mate nu frizează stridenţa, ci naturaleţea. Tot simbolul este moneda de schimb – un glob, o bezea… o lumânare. Puţine cuvinte, aceeaşi poveste.

Barbie
Am ales să-ţi arăt că ne putem închipui acelaşi lucru. Dacă îţi place rozul total sau cel puţin parţial, o să îţi imaginezi cu siguranţă şi cum sună o astfel de inflaţie de globuri care sunt echilibrate pe diagonală de cutii şi cutioare, ce presupun corect că ascund o lenjerie de sărbătoare, sau un parfum nou apărut, sau o eşarfă glam-oroasă. La etaj? Cealaltă jumătate de surpriză.

Într-o dungă
Ne putem juca acum cât vrem cu imaginaţia, de vreme ce am căzut de acord că ea este practica sezonului. De ce e atât de importantă o simplă panglică ce leagănă o coroniţă de molid? Pentru că ne aminteşte de sărbătoare, şi nu ne-am dori ca fiecare zi să fie aşa? Simplu. O punem în cui ori de câte ori ne e dor de Crăciun.

Pudrat
Poate că râde de acest brăduleţ anorexic cu batoane de halviţă, dar eu cred că este o stilizare reuşită, mai ales cu verdele olive cald din rândul doi. Primul plan este salvat , spre deliciul tuturor de pudra vanilată care ornează… chiar şi vizual, un colţ de masă care aşteapă să fie acaparat de cei mici.

Praf de stele
Suprafeţe poleite, sticloase, ninse sau aburite, luminate din toate părţile pentru stimularea reflexelor. Nu-ţi face probleme, de Crăciun nu poţi exagera cu sclipiciul. Una dintre legile acestuia este abundenţa şi exuberanţa în manifestări. Lasă-l liber şi va zburda, plin de farmec, întocmai ca renul preferat al lui moş Crăciun.

Năzbâtii

Lasă-i pe cei mici să experimenteze, să decupeze, să expună orice prostioară care pentru ei reprezintă spiritul Crăciunului. Vei vedea cât de hazlii sunt, expuse, şi mai ales cât de apreciate vor fi de către invitaţi. Destinde atmosfera cu toată seria de steluţe cusute şi mănuşi descompletate pe fondul unui perete alb. Se vor citi imediat. Atât decoraţiile, cât şi talentele artiştilor care le semnează. Crăciunul este în detalii.

Sidefat
Crăciunul a devenit mai mult un eveniment consumist, pliat pe o societate incriminată în această direcţie. Pentru un exerciţiu de interiorizare a adevăratei semnificaţii, o atmosferă discretă, care să lase loc gândurilor, poate ceva mai colorate, este o posibilă soluţie. Misterul unei atmosfere sobre, dar delicate, îţi va oferi timp să te bucuri sincer de momentul care ne-a marcat evoluţia.

Fake it

Un alt element cu gust… înşelător, să-i spunem, este bradul sintetic. Acesta este apanajul unor considerente estetice, economice, dar şi practice şi ecologice. Eu sunt una dintre adeptele lui. Este tot timpul clasic de perfect ca desime şi proporţie, nu trebuie să cheltuieşti în fiecare an pentru unul nou… Nu-i găsesc neajunsuri. Dacă îmi doresc mirosul de brad, îmi cumpăr o coroniţă… de poftă. În plus, am conştiinţa curată că nu am sacrificat un brad căruia i-a trebuit ceva timp să ajungă pe gustul nostru, pentru un… moft. Toată lumea este fericită, iar brazii stau şi ei la munte şi îşi văd de fotosinteză.

Transpareţe
Puterea cadourilor tematice de a lumina Sărbătorile nu mai are nevoie de vreo prezentare anume. Adevărul este că, în preajma Crăciunului, parcă tot ce îţi cade în mână la cumpărături poate deveni un cadou de efect. Iată cum nişte suporturi de pahare pot deghiza o masă obişnuită într-una de Crăciun, în toată regula.

Speranţe
Profită de anotimpul miracolelor pentru a-ţi pune cât mai multe dorinţe. Sărbătoreşte-le şi agaţă-le într-un brad simbolic. Recunoaşte că un astfel de wishlist fantezist ar putea fi mai eficient decât cel de pe ultima pagină din agenda anului care tocmai a trecut.

Metalizări
Hârtiile de ambalaj pot da tonul unui întreg scenariu de decorat, dar pot şi umple vizual zonele în care simţi că nu a pătruns spiritul de sărbătoare. Imprimeurile metalizate asociate unor panglici neutre susţin atmosfera de mister care înconjoară… bradul.

Prăfuiri
Crăciunul lui Dickens… modest, uşor nostalgic, simplu, dar autentic. Citeşte-i mesajul pe pereţii scorojiţi ancien. Nu vreau să te întristez, ci să-ţi sensibilizez simţurile pentru a citi armonia şi dincolo de abundenţă şi fast.

Minimal
Direcţia este aceea a detaliului care face diferenţa, care îmbracă practic în albul sărbătorii fiecare colţ al casei tale. Puterea unei panglici albastre de a nara despre naşterea lui Iisus este uriaşă. Este practic acel “a fost odată…” care te asigură că te afli deja pe aripile poveştii.

Select
O masă preţioasă, ale a cărei pahare sună a cristal şi a ocazii speciale, un Crăciun special ca vizita unui prieten pe care nu l-ai mai văzut cel puţin de un an. Tonuri ce îndulcesc albul, bejuri calme şi calde, dedicaţii în mijloc de platou, atenţia pentru atitudinea regală a sărbătorii, un tribut adus frumosului care bucură.

Patinat
Din acelaşi serviciu de preţ care onorează invitaţii, cu un brad încărcat de globuri de tot felul, ce păstrează însă acea notă comună a unei familii întregite de-a lungul generaţiilor, provine şi sugestia unui Crăciun care va deveni cu siguranţă memorabil.

Reflexe
Arborarea unei panglici ici şi colo, tăiată în v şi cu reflexe controlate pentru fiecare suprafaţă pe care o decorează, este un gest a cărui simplitate intră în contrast cu efectul propus. Coniferele ? Un plus de formă şi semnificaţie, compoziţie şi intenţie. Admirabil.

Fantezii
Globurile nu sunt întotdeauna nişte sfere fără personalitate, care îşi bazează farmecul doar pe culoare şi sclipici. Iată cât de bufante pot fi, cam ce proporţie îndrăzneaţă pot încerca şi ce ţinută de ocazie impecabilă au!

Albul şi familia sa


Luminos. După cum ţi-ai dat seama până acum, rubrica de astăzi îşi doreşte o bucurie discretă, din umbră, aproape. Trebuia să contrasteze cumva, aşa că îi dau puţin curaj, cu multe luminiţe şi clipociri, cu abundenţe conifere şi acea aşteptare care face întotdeauna sosirea teribil de plăcută.

Pur şi simplu
Un cadou vizual de o delicateţe fără margini, care poate foarte bine să treacă neobservat, dar care odată privit cu ochii toleranţi ai emoţiei poate ajunge să detroneze ghirlande încărcate şi moşi cu nasul roşu şi gura până la urechi. Mesajul poate câştiga şi prin simplitate, fără pic de ostentaţie.

Asocieri
Blue Christmas este ceea ce-ţi doresc numai din perspectivă cromatică. Deloc tradiţional, dar nu mai puţin puternic. Rece, aproape glacial, dar cu un mesaj la fel de simpatic şi prietenos. Dispunerea compoziţională a cadourilor, avantajată de proporţia serviabilă a mesei, compune un background la fel de interesant şi sugestiv ca şi prim planul.

Diafan

Forme, decupaje, mărgele, filigranuri şi cristale, toate descompuse de lumini pentru un efect de cleştar, întocmai ca regatul celei mai mari fiice a anului. Somptuos, abundent şi copios, pretenţios şi împodobit în adevăratul sens al cuvântului.

Fezabil

Lista cu invitaţi – oameni dragi, atârnaţi în copacul vieţii tale. O ciudaţenie de superstiţie pe care merită să o inventezi şi să o respecţi, an de an.

Golden clasic

Auriul este cazul aparte al Crăciunului. Îi aparţine în totalitate, de generaţii şi generaţii. O soluţie care merge la sigur. Grămada de cadouri frumos ambalate la picioarele unui mănunchi de crenguţe tratate invernal, rezolvă colţul de poveşti fără a mai fi nevoie de o… gură a sobei.

La păstrare
Crăciunul aduce cu sine dorul de închipuiri şi de basme demult uitate. Globul de cristal îmi aduce aminte de grija cu care Bestia pusese trandafirul fermecat la păstrare. Sigur şi tu vei dori să conservi puţin spirit festiv şi pentru primele zile din ianuarie. Te susţin, astfel te vei bucura mai mult timp de ceea ce abia începi să te bucuri acum.

La urmă
Punem coroniţa ninsă pe uşă şi facem o pauză până săptămâna viitoare, când vom deschide cutia cu jucării şi efecte pentru a continua să ne îmbrăcăm de sărbătoare şi să aşteptăm şi cu mai mare nerăbdare Ajunul.Citiţi şi

Cum recunoști oamenii care au murit, deși sunt vii

Aventura

Mănâncă desertul primul!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro