Ce bărbat refuză avansurile unei femei?

26 February 2015

Unii au încercat să dovedească științific că, totuși, bărbatul chiar ar avea ceva în ADN-ul lui care-l face mai degrabă poligam decât monogam. Nu prea cred în această teorie, dar cred în teoria bărbatului-vânător. A fost încă de la începutul omenirii și va continua să fie. Există mult prea puțini bărbați care să fie fideli partenerelor, sentimental sau sexual, și în cazul lor am dubii dacă fidelitatea pe termen lung este o dovadă de iubire sau de obișnuință, sau, pur și simplu, e lipsa de opțiuni. Societatea este într-o continuă schimbare, femeia a cucerit noi poziții sociale la care acum ceva vreme nu avea acces sau nu era considerată capabilă să le acceseze altfel decât prin asocierea cu un bărbat. Psihologii au demonstrat că independența de fapt este cauza infidelităților, indiferent că ești femeie sau bărbat, pentru că ea ne asigură alegeri libere, nu ne mai limitează dorințele și acțiunile. Și, pe măsură ce femeia a căpătat un alt loc în societate, a și câștigat în sondajele cercetătorilor mai multe procente la capitolul infidelitate.

Motive de înșelat sunt multe și prea puțini dintre noi ne gândim la consecințe atunci când acționăm. Și bărbații, și femeile înșală de multe ori din nevoia de confirmări, din nevoia de a simți că sunt încă atrăgători, pentru că ceva-ul acela nou aduce un anumit entuziasm chiar dacă este doar ca o briză repede trecătoare. Mulți bărbați însă înșală pentru diversitate, pur și simplu, sau cum ai spus și tu, Nora, e doar o întâmplare nefericită. Prea puțini, însă, ar putea să spună nu, atunci când sunt abordați sexual de o femeie. Indiferent de câtă admirație, atracție și iubire ar simți pentru femeia din viața lor, sunt sensibili la așa ceva. Întotdeauna ne dorim ceea ce nu avem, nu? Și bărbații sunt mai ușor de flatat, iar asta-i face mai sensibili. Chiar dacă sunt adorați deja de o femeie, cedează ușor dacă o alta, frumoasă, inteligentă, tânără, pare că ar putea să-i adore la fel.

Dar trădarea, infidelitatea la modul cu adevărat dureros, este atunci când nu suntem respectați ca oameni, când nu sunt apreciate valorile și acțiunile noastre. Nu văd o mare problemă sau de neiertat infidelitatea în sine, însă atunci când ea are durată în timp cu o altă persoană sunt puține cazurile în care merită o doua șansă.

infidelity1

Ai făcut o încheiere deosebit de frumoasă, Nora. Cum ar trebui să-l prețuim pe cel de lângă noi și cum ar trebui să tratăm relația aceea pentru a o păstra în viața noastră ca pe cel mai prețios diamant. Dar ceea ce ai spus înseamnă foarte mult devotament, foarte multă implicare emoțională, sentimentală, înțelegere, toleranță, prietenie, loialitate. Fără ele nu poți face nimic din toate acestea. Dar, te întreb, ce se întâmplă dacă oferind toate acestea, afli ca în exemplul prezentat de tine, de o relație în paralel care a durat ceva timp. Când afli că, în timp ce tu ofereai din inimă niște lucruri și șlefuiai diamantul ăla pentru a-i da valoarea și strălucire pe zi ce trece, el rupea din timpul tău, se lipsea de momentele tale și de tot ce aveai tu de oferit pentru a se refugia în brațele tale, apreciind poate ceva ce este total neînsemnat pe lângă investiția ta. Oare atunci, diamantul ăla nu se transformă într-un cărbune fără valoare? Mai poți continuă să-l șlefuiești când vezi că nu ai ce?

Eu cred că în astfel de momente se lovește în sacrul relației și o transformă astfel din ceva special în ceva banal, ce se înscrie în multitudinea de relații nefericite pe care le vedem zi de zi.

Dragostea transformă oamenii și ne transformă și percepția. Așa se explică de ce, uneori, după ce am încheiat o relație și ne reîntâlnim peste ceva timp cu fosta/fostul, ne simțim străini și nu înțelegem cum am putut împărți atâta timp, atâtea lucruri, când suntem atât de diferiți. Dar când totul era bine cine să vadă acele diferențe? Iubirea ne face să-l vedem pe celălalt într-o altă lumină: defecte, pe care le blamăm în mod obișnuit la alții, la el ajung să ne placă, îl ridicăm peste uman și-l transformăm în zeitate. Și când îl transformăm în zeitate, îl tratăm că atare, oferindu-i totul. Iar când aflăm că am fost trădați, în formă continuată, cum l-am mai putea trata ca pe un zeu pe cel care ne-a demonstrat că este un muritor de rând, cu slăbiciunile aferente?

Poți ierta, dar nu cred că poți uita că, avându-te pe tine, te-a înlocuit parțial.

Până la urmă trebuie trăit momentul. Adorat cel iubit, fără planuri la orizont, ci lăsând lucrurile să curgă de la sine. Uneori, planurile și așteptările ne afecteaz cel mai mult atunci când suntem trădați. Simțim trădarea la cote mult mai înalte față de cum ar trebui, tocmai pentru că ne așteptam la altceva.

Un cititor, o cititoare? Voi ce credeți? 🙂Citiţi şi

„Iubita, să dai un semn când rămâi singură…”

Cu dragoste și încrâncenare

„Ana are mere. Mama Anei este rea. Ana nu este iubită”.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. alta / 31 May 2015 9:13

  exista cu adevarat barbati care au respect de sine si constiinta…frumos!eu totusi cred ca acestia sunt ori indragostiti,ori dependenti de relatia in care se afla,totul se reduce la asteptari.Asteptarile celui de langa noi altfel dezamagirea e imensa!

  Reply
 2. Kostea / 22 March 2015 16:51

  Realitatea este că între instinctul masculin de a culege tot ce se piate culege şi decizia lui de a rămâne consecvent sentimentelor şi aşteptărilor de fidelitate ale partenerei există uneori un conflict.
  În experiența mea o relație completă şi satisfacatoare cu partenera va inclina balanța de obicei (contrar opiniei autoarei) in directia fidelității.
  Dar este de fapt greu de generalizat.

  Reply
 3. Vlad Dobre / 26 February 2015 17:28

  sau poti sa zici “nu” pur si simplu pentru ca tipa care vrea sex nu e atragatoare dpdv sexual pt tine.
  Se intampla, unora destul de des.
  Nu toti barbatii ard tot ce misca, unii avem si gusturi 😉

  Reply
 4. Romeo / 26 February 2015 15:27

  “Există mult prea puțini bărbați care să fie fideli partenerelor, sentimental sau sexual, și în cazul lor am dubii dacă fidelitatea pe termen lung este o dovadă de iubire sau de obișnuință, sau, pur și simplu, e lipsa de opțiuni.” Datorita acestei replici nu am de gand sa citesc ceva atat de patetic.

  Sunt si barbati care au constiinta si/sau respect de sine.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro