Harababura planetară – Don’t Look Up

29 December 2021


Ca să înțelegi mai bine efectul de mash-up și delirul co(s)mic, merită să vizionezi pelicula semnată recent de Adam McKay: Don’t Look Up. Bunăoară, ironia corozivă din Mars Attacks, dar fără extratereștri, frenezia fictivă politică a lui Spielberg din 1941 sau pathosul unui pasionat de astronomie precum profesorul Miroiu din Steaua fără nume sau farsa intelectuală din piesa românească interbelică Ultima oră – toate acestea, în dezordine totală, mutate la… Casa Albă.

Cineastul mixează cu umor și ironie motive precum rețelele sociale, tehnologie, încălzirea globală, celebritate  sub cupola temei – existența umană. În timp ce tocmai se gândea deja la un spin-off pentru seria Parasite, regizorul, scenaristul și producătorul de la Vice caută o idee pentru un nou film la jumătatea anului 2019. Așa se face că, inspirat din volumul The Uninhabitable Earth: Living With 4°C More, Adam McKay se angajează într-un proiect tentant, alături de David Sirota, în spatele ideii originale care stă la baza scenariului: o cometă va distruge Pământul, dar nimănui nu-i pasă. Așa s-a ivit ideea proiectului, iar distribuția a fost alcătuită la începutul lui 2020, cu vedete incontestabile: Jennifer Lawrence a fost prima care a acceptat, urmată de Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jonah Hill, apoi o serie de celebrități de la Hollywood, una mai faimoasă decât cealaltă. A urmat martie 2020 și celebra pandemie de Covid-19. Așadar, Adam McKay ancorează temerarul proiect în realitatea imediată. După o analiză atentă, realizatorul nu se lasă, ba chiar alege să meargă puțin mai departe cu această nebunie” și să se inspire de Covid pentru a-și completa povestea. Și, să fim sinceri, acesta este cel mai simpatic cadou de Crăciun pe care ni l-a putut oferi, știind bine că oamenilor nu prea le mai pasă de știrile proaste despre viitor.  De departe, succesul rezidă în acel duo actoricesc incredibil: Jennifer Lawrence & Leonardo DiCaprio, amintind cumva de profesorul Andronic și de studenta sa, Magda, din textul scris de Mihail Sebastian.

Revenind la sursă, cu The Big Short și Vice, Adam McKay a demonstrat deja că este capabil să îmbine cu măiestrie comedia (pură) cu o doză sănătoasă de dramă. Probabil că încă nu găsise dozajul optim așa cum a făcut în Don’t Look Up. Al optulea film al lui Adam McKay este, fără îndoială, unul dintre cele mai provocatoare producții ale anului 2021, fiind în același timp unul care invită la o mai atentă reflecție. Încă din primele minute, lungmetrajul ia o direcție destul de dramatică odată cu descoperirea făcută de Kate Dibiasky (uimitoarea Jennifer Lawrence), o tânără doctorandă în astronomie, și a profesorului ei, doctorul Randall Mindy (Leonardo DiCaprio excelează într-un contre-emploi: un om de știință anxios, dependent de Big Pharma, dar din familia spirituală a profesorului Miroiu) – o cometă «ucigașă de planete» se îndreaptă inevitabil spre Pământ și va distruge omenirea în șase luni.

Iată, așadar, un punct de plecare tragic luat în serios de cei doi oameni de știință, conștienți de periculozitate, care îi conduce aproape instantaneu la Casa Albă pentru a-l avertiza pe Președinte și pe cei din  Statul Major. Doar că întâlnirea cu Președintele/Președinta Statelor Unite, un fel de amestec hilar al lui Donald Trump în trupul unei posibile Hilary Clinton (chiar dacă ne gândim mai ales la Sarah Palin), magistral interpretată de Meryl Streep, se transformă într-un adevărat coșmar, pentru că nimeni nu îi ia în serios. Între o interminabilă  așteptare, abuzul de putere al unui șef de Stat major și un permanentizat jemenfișism/«nu-mi-pasă» din administrație, spunând că nu este momentul să se discute despre dezastre (suculente discuțiile despre acea plauzibilitate de 99,78% nu este 100%, așa că nu-ți face griji”), Președinta tergiversează situația. Prin urmare, cei doi oameni de știință vor decide să scurgă informațiile în mass-media, cu excepția faptului că lumea este mult mai nebună decât și-au imagina”. De aici, pelicula deschide larg ușile burlescului, satirei, devoalând mari hibe ale lumii contemporane. Pe măsură ce absurditățile din lumea administrației sau a mass-mediei îi înconjoară pe cei doi oameni de știință, filmul devine un veritabil «loc de joacă» pentru realizator. Într-un fel, Don’t Look Up se transformă într-o adevărată căutare, un fel de Candide al vremurilor moderne, în care oamenii onești nu sunt eroii, ci lumea coruptă din jurul lor. Adam McKay nu va refuza nimic, apoi decide să atace «tot ce mișcă», conform întâlnirilor stabilite de Kate și Randall.

 

Deloc surprinzător, filmul devine o virulentă critică a politicii americane (îndeosebi a liderilor republicani). Astfel, Președintele și enervantul ei Șef de Cabinet – care este și fiul ei (!) sociopat – vor decide să vorbească despre sfârșitul lumii atunci când vor considera ei că electoratul lor e pregătit pentru astfel de «știri». De unde acel anunț, cu artificii, despre existenței cometei, răsucit spre gloria Statelor Unite, o ceremonie militară și alegerea unui «erou al națiunii rasiste». Pe lângă politicienii corupți și teribil de incompetenți, filmul năpădește și sfera media – în special mass-media de la Fox News (Cate Blanchett și Tyler Perry străluciți în postura unor animatori insuportabili), fără a ezita să pună la aceeași înălțime un dezastru de amploare mondială și reconcilierea dintre două vedete ale showbiz-ului (Ariana Grande este superbă în propria caricatură). Rețelele de socializare preiau și ele – la rândul lor – cumplita veste, la fel ca celebritățile, conspiraționiștii, populiștii și falșii profeți care își ascund fondul capitalist: celebrul Peter Isherwell, întrupat de un înfricoșător Mark Rylance, amestecând un soi de Steve Jobs și Elon Musk. Cineastul aliniază în fața publicului puternicii lumii care înșală și oamenii fragili și creduli (săracii părinți ai lui Kate cred mai mult în cuvintele omului de afaceri hrăpăreț decât în propria lor fiică astronomă despre pericolul cometei).

Așa cum a fost în mod clar intenția sa, Don’t Look Up folosește satira pentru a stimula o conversație despre eventuala ignorare a unei crize până când nu este prea târziu. Este un mesaj plin de seriozitate, dar unul care ne vine prin prisma unui film neuniform. Cu informații despre varianta Omicron Covid în știri zilnice, comedia produsă de Netflix sosește fie în cel mai bun, fie în cel mai rău moment.

Timp de două ore și mai bine, se râde copios, într-o simpatică înlănțuire de glumițe, dar și atacuri virulente. Într-o mare tradiție științifico-fantastică, Don’t Look Up folosește cadrul filmului «dezastru» ca metaforă pentru o criză bazată pe realitate, cu o cometă uriașă care se îndreaptă spre Pământ, ca un surogat al indiferenței față de abordarea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, satira plină de stele, extrem de provocatoare, uneori se îndepărtează de la sine, subminându-i parțial calitățile admirabile prin amploarea tonului. Multiplele critici la adresa politicienilor, rețelelor de socializare, presei, conspirațiilor, meme-urilor nu sunt tocmai originale, dar unghiul de abordare al lui Adam McKay are capacitatea sa de a zgudui complet codurile genului «dezastru». Cineastul ne avertizează încă o dată despre modul în care dezinformarea a devenit o cauză politică sau despre cum scandalurile sunt adevăratul opiu pentru mase, indiferent dacă este vorba despre un star pop, o vedetă de cinema sau chiar Președintele unui stat. Adam McKay oferă un tratat foarte clar despre starea disfuncțională a politicii și a mass-media actuale, în care toată lumea este atât de miopă încât nu se poate concentra asupra unei amenințări existențiale. Titlul reflectă această abordare: majoritatea caută să-și îngroape capul în nisip în fața pieirii iminente.

Pe Mădălina o puteți găsi și aici

Regizor: Adam McKay

Scenariul: Adam McKay după The Uninhabitable Earth: Living With 4°C More de David Sirota

Imaginea: Linus Sandgren

Montaj: Hank Corwin

Muzica:Nicholas Britell

Distribuția:

Leonardo DiCaprio – Dr. Randall Mindy, Profesor la Michigan State University

Jennifer Lawrence – Kate Dibiasky, doctoranda care a descoperit cometa

Rob Morgan –  Dr. Teddy Oglethrope

Cate Blanchett – Brie Evantee, crainica de la The Daily Rip

Meryl Streep – Janie Orlean, Președinta Statelor Unite ale Americii

Jonah Hill – Jason Orlean,

Mark Rylance – Sir Peter Isherwell

Tyler Perry – Jack Bremmer

Timothée Chalamet – Yule

Distributor: Netflix

Data premierei: 24 dec. 2021

Durata: 2h 20 min.



Citiţi şi

Dragostea, puterea, Chaplin și timpul trecut al marilor visători

Aceste fotografii, aceste momente în timp…

Eu cu cine votez?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro