Ideea din măruntaiele Rusiei. De unde încep crimele

7 April 2022

Primitivismul și crimele de război ale odioasei armate ruse sunt o expresie a unui cumplit decalaj istoric. Și Putin e secreția aceluiași decalaj.

 

Rusia n-a intrat niciodată în modernitate, a rămas un stat pre-modern, în care barbaria nu este excepția, ci norma. Un stat care își capturează cetățenii și face din ei sclavi. 

Disprețul pentru viața omului este suveran în Rusia, așa e de milenii. Iar marea cultură rusă, care nu e vorbă-n vânt, s-a născut din suferință. Rusia îndură, își îndură mai ales dictatorii, care mor doar pentru a renaște mai îngrozitori. 

Țară nesfârșită, nefericită și blestemată

Niciun om care a trăit pe pământ în ultimele sute de ani n-a dus o viață întreagă fără ca undeva, mai aproape sau mai departe, rușii să fie azvârliți într-un război. Putin, un criminal ordinar, e doar un apendice al unei istorii tragice, care, fiindcă nu se poate vindeca, se reproduce sub alte chipuri, tot mai hidoase. 

Țară nesfârșită, nefericită și blestemată, Rusia este marea ecuație nerezolvată din ultima mie de ani.

Ce fac acum rușii în Ucraina este oribil, fără să fie diferit de ce s-a întâmplat de atâtea ori în istoria, groaznica istorie a oamenilor pe pământ. Putin trebuie să cadă și va cădea, dar pericolul nu va trece: Rusia își va găsi repede alt tătuc necruțător, care după douăzeci de ani la putere să pornească altă baie de sânge.

Problema nu e în afara Rusiei, e în adâncul ei, atât de adânc încât trebuie căutat dincolo de mumia lui Lenin, dincolo de tunurile de la Kremlin, dincolo de bisericile ei cu turle poleite în aur.

Acolo se află o idee: ideea că rușii sunt norodul ales să mântuiască, prin bici, în numele lui Hristos, lumea. E o idee la fel de plină de potențial ucigaș ca Jihadul. 

Atât că Măicuța Rusie nu e expresia unei civilizații superioare, așa cum greșit și criminal se crede la Moscova. E un biet stat-moșie care n-a cunoscut libertatea și toate ale ei. Și nici adevărul.

Europa nu e lumea liberă, dar măcar nu e un lagăr

De aici și ușurința cu care statul rusesc minte cu nerușinarea mafioților, a gangsterilor care administrează resurse uriașe în folos propriu. 

Pentru binele umanității, Rusia trebuie, în sfârșit, oprită din a-și mai devora fiii și fiicele, în a mai hăitui fantomele imperiului (cu adevărat al răului), în a ataca bezmetic Europa, care nu e lumea liberă, dar măcar nu e un lagăr cu gaze naturale și petrol.

Putin va pierde războiul, dar Rusia trebuie ajutată să se nască din nou, vindecată de pasiunea pentru nedreptate și moarte. Altfel, peste patruzeci de ani vom fi tot aici, înotând în sânge până la genunchi.

Poporul rus, poate cel mai oprimat și mai violent popor din partea noastră de lume, merită, în sfârșit, o întâlnire cu mileniul al III-lea, așa înspăimântător cum poate să pară el din peștera beznei medievale. 

Secolul XXI chiar există, dincolo de minciunile care țin loc de realitate în Rusia. E departe de a fi perfect, dar măcar e mai puțin brutal.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy!🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Când bate gongul în ring, soarta este în mâinile lor

Scrisoare către Charles Bukowski

Cât de departe ai merge pentru a păstra un secret?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro