Iubeşte-mă primăvara!

25 February 2014

Valeria HaşDe câteva zile razele soarelui au intrat în gâlceavă cu gerul. Niciunul nu are buna cuviinţă să-i facă loc celuilalt. Zâmbesc strâmb unul la altul. Primul risipeşte fulgi anemici din neaua mieilor. Celălalt îi alungă pricinos şi, cu degetele încă îngheţate pune pe furiş pe lângă garduri, ghiocei şi brânduşe.

Sfada ţine de vreo două săptămâni. Nimeni nu mai înţelege nimic – când omăt, când soare; când ceaţă, când ploaie. Ba fular, ba jachetă; când tricou, când, din nou, cizme…

Certăreţii împrăştie în neştire strănuturi şi stropi de guturai. Primăvară bolnavă!

Nu se mai hotărăsc odată! Parcă ţi-ai dori să tragă la sorţi. Sau o ruletă rusească…

Dar asta sigur cauzează victime colaterale… de unde ştii de ce parte a norocului vei fi?!

Aşadar, aşteptăm agasaţi, zi după zi, cu urechile pâlnie la prognoza meteo din care nu rezultă decât că avem de-a face cu acelaşi joc frivol ca în fiecare an, neîntrerupt, la vremea asta.

KiEV – Lupte sângeroase pe Euromaidan… I. Timoşenko a fost eliberată… Rada supremă a Ucrainei a abolit legea pentru limbile regionale… Angela Merkel a discutat la telefon cu Iulia Timoşenko… Ucraina la hotarele României…

IUBEȘTE-MĂ! ZDROBEȘTE-MI FRICA – NU VEZI CĂ ÎN JURUL NOSTRU OAMENII MOR PENTRU CĂ NU SE MAI ȘTIU IUBI? ÎȘI ȚIN INIMA PE PILOT AUTOMAT, SUNT DIN CE ÎN CE MAI TRIȘTI, MAI FURIOȘI ŞI MAI DIFORMI. VOR LACRIMI ȘI SÂNGE. E-ATÂTA JALE, ATÂTA FALS ȘI-ATÂT DE MULTĂ URĂ… IUBEȘTE-MĂ DECI, ACUM, CA ȘI CÂND NU NI SE MAI ÎNGĂDUIE O ALTĂ PRIMĂVARĂ…

dansul dragaicei

Cu toate simţurile atârnate pe geam, azi, pe la un prânz şi ceva, mi s-a părut că văd în lungul drumului venind, primăvara.

Dar, nu! Mai întârzie. Din cochetărie sau din te miri ce alte motive, s-a oprit după colţ şi ne lasă doar să-i vedem din când în când poala rochiei, plină de primele flori şi fluturată de zefir. E aproape – îi simt parfumul de zambile.

Vântul se alintă printre ramurile juvenile de salcie argintie, cu gândul la mireasma prin care-şi va răsfira degetele, la timpul potrivit. Ştie deja cum se va parfuma, înainte de a porni să hoinărească prin crânguri, învelit în mantia lui cea mai fluidă.

De la o vreme ninsoarea a devenit ploaie germinatoare. Răsar şi încep a mişuna aproape de pământ vieţuitoare pe care le credeam pierite.

LONDRA – Protest antidiscriminare la Londra al românilor şi bulgarilor “Opriţi şi cereţi scuze!”… Cele mai mari inundaţii din ultimii 60 de ani…

MĂ IUBEŞTI? ATUNCI, FĂ-MĂ SĂ FIU PRIMĂVARĂ-N FIECARE ZI ȘI TOATE ZĂPEZILE TALE TOPITE SĂ DEVINĂ PUHOAIE. SPALĂ-SE TOT RĂUL RĂMAS DIN UMBRELE IERNII… INUNDĂ-MĂ CU PARFUM PROASPĂT DE LILIAC.

Trezită, toată suflarea se va tulbura amorezată simţind boarea de salcie înflorită şi, când luna se va desface ca o floare, va fi semnul că poate începe rânduiala ancestrală a împerecherii pentru toate vieţuitoarele.

De obicei carnavalul zălud al naturii începe pe la echinocţiu, când culorile zăpăcesc spiritul cu simfonii suprapuse, aproape hormonale. O nebunie generală în care te laşi pierdut plin de recunoştinţă de fiecare dată, în fiecare an. Încă eşti acolo cu toată lumea, în toată rânduiala.

RIO DE JANEIRO – A început carnavalul de la Rio, simbolul bucuriei de a trăi… Papa Francisc a primit-o pe preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff…

IUBEŞTE-MĂ CU PATIMĂ. PENTRU TINE AM SĂ ÎNFLORESC DIN NOU ÎN CULORILE CURCUBEULUI. AM SĂ ÎMI COS CĂMAŞĂ CU RÂURI ŞI FLORI ALBASTRE ŞI ALBE ŞI-AM SĂ DANSEZ CA O DRĂGAICĂ, SMINTINDU-TE DE-ATÂTA PRIMĂVARĂ!

Mai este însă până atunci. Mai este un bob zăbavă.

Deocamdată, privesc cu inima cât o buburuză cum zefirul adulmecă vişinul de sub fereastra mea. Mugurii stau bob, ca sfârcurile de fată mare, visând la aroma florilor ce vor coace în pântece sâmburii cu gust dulce-amărui, de peste vară. Sunt semne bune – pământul miroase de pe acum a vară fertilă.

Pare că totul este rânduit. Noi nu avem decât a aştepta smeriţi momentul acela când, poate tot într-o noapte, o fermecată ninsoare de petale se va isca din senin şi, primăvara fetişcană îşi va împodobi cozile verzi cu flori de sânziene devenind o femeiuşcă cu talie zveltă şi mers semeţ, ce va dansa nebună de iubire pe miriştea proaspătă, în trilul mierlei, ce vieţuieşte în fiecare vară, vis a vis de speranţa noastră în aşteptare.

BUCUREŞTI – Coaliţia majoritară de la guvernare se dezmembrază?… Pensiile de stat, o problemă tot mai mare pentru buget… Un bărbat a murit duminică dimineaţă, după ce s-a aruncat sub metrou, la staţia Eroilor din Bucureşti… Cupluri de îndrăgostiţi şi-au reînnoit legămintele de iubire în Centrul Vechi… Klaus Iohannis

NOI NE VOM IUBI DIN NOU DUPĂ CE CRIVĂŢUL DIN TINE SE VA FACE BOARE DEZMIERDĂTOARE, IAR OCHII MI SE VOR ÎNVERZI PROASPĂT, ODATĂ CU URZICILE DE PE LÂNGĂ ULUCI. CULEGE-MĂ, ADUNĂ-MĂ DIN ZĂVOAIE CA PE TRIFOIUL DE NOROC. EU TE VOI IUBI PLOAIE. VOI FI PENTRU TINE NINSOAREA ROZ DE LA CAPĂTUL LIVEZILOR ŞI VOI RODI FRUCTUL TRUPULUI TĂU.

Paris – manifestări violente ale populaţiei, forţele de ordine au ripostat cu tunuri de apă.

Venezuela – Demonstraţii de amploare la Caracas. Guvernarea autoritar-populistă scârţâie din toate încheieturile.

New York – Primarul oraşului New York a fost surprins trecând pe roşu şi depăşind viteza…

LUMEA STĂ SĂ POCNEASCĂ ÎN LOCUL BOBOCILOR DE FLOARE. CU MULT MAI URÂT. FETID. DINTR-O ALTFEL DE TULBURARE A MINŢII. DIN CAUZA UNUI METABOLISM BOLNAV, AUTODISTRUCTIV.

CUM AM PIERDUT ÎN RĂTĂCIREA NOASTRĂ PRIMĂVERILE CU CARE GHEEA NE DĂRUISE ÎN MOD NECONDIŢIONAT?

PĂMÂNTUL SE VA PUTEA ROTI LA FEL DE BINE ŞI FĂRĂ NOI, VIRUŞII. UCIGAŞI AI FRUMUSEŢII.

VOM AFLA DOAR DE VA FI ÎNGĂDUIT. CÂND SE VA COACE TIMPUL… POATE!Citiţi şi

Eu te-am ales

Rușinos. Umilitor. Inutil

Anihilare de Michel Houellebecq a ajuns în librării

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro