Manual despre cum să-ţi baţi soţia

4 June 2013

În martie 2012, publicarea unei cărţi de sfaturi pentru cuplurile islamice proaspăt căsătorite a stârnit vâlvă în lumea occidentală, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când legile musulmane se arată nedrepte faţă de femei. Într-un capitol, autorul scria fără remuşcări că bărbatul trebuie să-şi bată soţia “cu mâna sau cu băţul” sau să o tragă de urechi dacă este indisciplinată.

Dacă în lumea occidentală se publică tomuri întregi de cărţi şi reviste despre seducţie, în cea islamică sfaturile au un cu totul alt scop: disciplinarea femeii. La începutul acestui an, tema abuzului fizic, legitim în lumea islamică, a fost reluată la un post de televiziune arab. Clericul Sa’d Arafat a fost rugat să răspundă la câteva întrebări legate de drepturile bărbatului asupra femeii. Răspunsul lui a fost dureros: „Bătaia este o binecuvântare dată de Profet femeilor. Nu ai voie să o răneşti, să îi rupi oasele, sau să îi laşi urme pe faţă când o baţi. Iar dacă o loveşti cu palma, trebuie să o faci din dreptul pieptului, nu să o ridici deasupra capului. Poate fi bătută cu obiecte, atât timp cât nu laşi semne vizibile. Şi este permisă atunci când femeia refuză să se culce cu bărbatul ei”.

Deşi sunt revoltătoare, afirmaţiile clericului şi ale autorului cărţii „A Gift for Muslim Couple” sunt acceptate în lumea musulmană şi justificate prin Coran. În pasajul 4:34 din cartea sfântă a arabilor scrie negru pe alb:

Bărbaţii sunt protectori şi îngrijesc de femeile lor, pentru că Allah a dăruit unuia mai multă putere decât celuilalt şi pentru că femeile trăiesc de pe urma averii soţilor lor. Prin urmare, o femeie cinstită este ascultătoare devotată şi se îngrijeşte, în absenţa bărbatului ei, de ceea ce Allah a însărcinat-o să se îngrijească. Cât despre acele femei din partea cărora bărbatul poate să identifice semne de neloialitate şi moravuri greşite, trebuie să fie întâi admonestate, apoi să li se refuze să doarmă în acelaşi pat cu bărbatul, şi în cele din urmă să fie bătute. Iar dacă devin din nou ascultătoare, să facă tot posibilul să nu mai creeze disensiuni.”

Profetul Mahomed ignoră plângerile pe care i le aduc femeile pentru violenţa la care sunt supuse de soţii lor şi întoarce de fiecare dată vina împotriva lor. Tocmai din acest motiv, o femeie care i-a greşit soţului ei şi nu l-a ascultat are un statut aproape identic cu un infractor, un om acuzat de ofensă de un tribunal islamic sau o adulterină. Iar în aceste cazuri şi în acela în care „bărbatul a ajuns la capătul puterii pe care o oferă alte mijloace de pedeapsă”, bătaia este singura soluţie.

Consecinţele acestor drepturi pe care bărbatul le primeşte de la Allah, care ajung chiar până la moarte, sunt crunte. Cazurile de violenţă în rândul femeilor musulmane ajung la cote îngrijorătoare chiar dacă sunt luate în calcul cele puţine care au curajul să se adreseze unor fundaţii sau să răspundă la întrebări. Se ştie astăzi că 90% dintre femeile afgane sunt bătute sau violate de soţii lor. 66% dintre iranience recunosc că au fost bătute la începutul căsătoriei şi că abuzurile la care au fost supuse au mers de la muşcare, legare cu funia şi biciuire până la smulgerea părului, zgâriere şi înfometare. 80% dintre femeile care nasc în Pakistan spun că au fost abuzate chiar şi în timpul sarcinii sau că pruncul a fost conceput în urma unui viol. Situaţia este similară şi în Qatar sau Turcia, unde procentele de femei supuse la violenţă fizică merg de la 15 la 50.

Iar ceea ce vedem este doar vârful unui aisberg care apasă, direct sau indirect, pe conştiinţa fiecăruia dintre noi.Citiţi şi

Povestea Mondialului

E vina ta! Zău?

Psihopatul din viața mea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. camelus / 25 November 2014 19:06

  Idioți!
  Nu pot sa cred așa ceva!
  Cum acești oameni sunt considerați credincioși,eu nu înțeleg!
  E de neconceput,dă-o dracu de cultura…!
  Când auzi…’alta cultura!’,ti se face sila!!!!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro