Marie Curie

13 November 2017

ANIISOARA MELNICFilmul prezintă viața femeii de știință Marie Curie după ce primește o puternică lovitură de la destin – decesul subit al soțului, Pierre. Incident pe care Marie îl resimte foarte dureros datorită legăturii strânse emoționale și afective dintre cei doi. În plus, Marie îl pierde, în aceeași persoană, pe partenerul de cercetare alături de care a descoperit radiul, pentru care au primit împreună Premiul Nobel în 1903.

Rămasă de una singură, aceasta se găsește în situația de a înfrunta scepticismul bărbaților din mediul academic, care îi minimalizează contribuția în cercetările realizate umăr la umăr cu soțul său. Posibilitatea de a obține un post de profesor în Universitatea de la Sorbona îi este îngrădită din motiv că e femeie, iar reprezentantele acestei specii sunt considerate nedemne de asemenea poziții.

C7D9ufTWkAAzhpB

Marie este o femeie incomodă, care încearcă să-și facă loc într-o lume a bărbaților, datorită curiozității minții, muncii asidue, perseverenței de a-și urma visul, dar și țelului de a face știință în scop umanist. Pentru prima dată în istorie, descoperirile din domeniul fizicii și chimiei sunt aplicate în medicină.

35119_43_Marie_Curie_c_NFP_marketing_und_distribution_GmbH_01WAHL

Marie reușește prin îndrăzneala de a nu se alinia prejudecăților vremii și mentalităților fundamentate de-a lungul secolelor despre rolul anodin al femeii în societate. Aceasta iese în evidență nu doar datorită cercetărilor inovatoare, dar și prin imprudența de a iubi un bărbat căsătorit. Și, mai ales, felului în care o face, deschis, emancipat, impetuos. Conduită ce-i aduce nu doar oprobriul public, dar și riscul de a fi descalificată din mediul științific. Pentru că astfel de comportamente sunt considerate amorale și inadmisibile în cazul femeilor, dar cel puțin trecute cu vederea, în cazul bărbaților.

marie-curie-the-courage-of-knowledge

Marie Curie este o femeie emblemă care a izbândit prin curajul de a cunoaște misterele universului, de a înfrunta o societate stăpânită de prejudecăți, de a urma încrâncenat drumul anevoios spre desăvârșirea cercetărilor sale și, în final, obținerea celei mai înalte distincții, acordate pentru prima dată unei femei – Premiul Nobel pentru Chimie, în 1911.

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.

 Citiţi şi

Toată lumea cunoaște fericirea, dar câți au trăit-o?

Cel mai puternic ingredient într-o relaţie de dragoste

Când timpul nu ține seama de noi

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
833 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro