Medicii sunt o bună țintă pentru orice ghiolban

13 August 2015

Constantin CucuDecizia sistemului juridic de a echivala statutul medicului care lucrează la stat cu cel al funcționarului public și al ”plicului” pe care acesta îl primește uneori ca fiind o mită, la fel ca cea pe care ai da-o (eventual) vameșului sau polițistului ca să închidă ochii, profesorului ca să îți treacă loaza, funcționarului ca să dea aprobarea sau judecătorului ca să înțeleagă speța mai bine, a cauzat o anumită confuzie în mintea publicului.

Elementele de bază ale acestei confuzii sunt, în opinia mea, trei:

Pe de o parte, deși marea majoritate a medicilor nu condiționează în nici un fel actul medical, mulți dintre ei făcând tot ce se poate (și uneori și ceva în plus), indiferent de primirea sau nu a unui stimulent, publicul a asimilat mai nou ideea falsă că ”Dacă nu îi dai, nici nu se uită la tine”.

În fapt, adesea, în existența noastră profesională, am intervenit, dacă a fost nevoie, pe lângă colegi pentru vreun caz amărât, și marea majoritate a noastră am tratat profesional pacienții în funcție de severitate și riscuri, mai degrabă decât în funcție de grosimea plicului.

Nu mai vorbesc de colegi mai slabi de înger care au mai luat câte un sandwich vreunui pacient amărât sau i-au plătit taxiul la externare.

Personal am refuzat adesea plicuri și sacoșe de la persoane care, evident, nu aveau de unde da, deși acest fapt este cu două tăișuri, putând fi cu ușurință interpretat ca ingratitudine, atitudine de prinț sau de nesătul, nemulțumire exprimată brutal, sau dezarmare în fața prognosticului nefast.

În al doilea rând, de banii pe care eventual îi primește medicul, el nu face ceva necinstit sau neonorabil; nu neg că mai sunt pensionări sau adeverințe la mișto dar, pentru vasta majoritate a actelor medicale gratificate de plic, medicul acționează într-un mod pozitiv și benefic, și nu prejudiciază prin acțiunile sale pe nimeni, nici măcar statul.

Dacă stau să mă gândesc singurul prejudiciu pe care îl mai aduc statului este faptul că uneori accept să consult persoane neasigurate.

Eu personal mereu îi internez pe cei care sunt de internat, îi externez pe cei care sunt de externat, cer analizele care mi se par necesare și suficiente, și prescriu tratamentul adevărat, indiferent că pacientul este sultanul Bruneiului sau ultimul șomer din Teleorman, și fac asta pentru că am o datorie față de imaginea din oglindă și nu una față de plicul din buzunar.

Dacă recunoștința pacientului ia și forma biletelor cu iscălitura lui Isărescu, a pungii de cafea, a covrigilor de Buzău sau a sticlei de whiskey contrafăcut, foarte bine, este loc, har domnului, în portofel, dacă nu, ce pot face? Să îi sfâșii rețeta, să pun brancardierii să îl bată sau să îl acționez în judecată pentru daune emoționale?

În al treilea rând, s-a transmis ideea că aceste plicuri sunt de obicei groase și primirea lor, rodul unei adevărate industrii; niște deștepți pe internet au făcut o medie a consistenței plicului și o demascare a sistemului mafiot de estorcare. Niște sume pe care, dacă le-aș fi primit constant, aș fi scris aceste rânduri din Caraibe, stațiunea aceea mai ieftină decât Mamaia unde Ponta, bugetarul nostru șef, din inteligență și economie, și-a făcut vacanța.

În fapt, vasta majoritate a plicurilor conțin sume foarte mici, de la oameni foarte amărâți, mulțumiți în felul lor de a fi arătat medicului care le-a ascultat problemele și a întreprins măsuri benefice că, dincolo de diferența de statut, de sănătate, de școală și de postură au, în fapt, demnitatea și bunăvoința de a-și exprima, pe măsura posibilităților, recunoștința și gândul bun.

360791

Sacoșele conțin de obicei câte o sticlă de țuică, un kil de brânză sau o generație de puișori încă neeclozați (deși pe aproape), pe care câte unul a decis în seara dinainte de a pleca la București, după o consfătuire cu familia, că reprezintă singura modalitate prin care ar putea și el să conteze în fața medicului. Cum aș putea să le spun că băutura ajunge la portari, ouăle la bucătăria institutului și că mie, personal, îmi place doar brânza din pizza, fără să stric feng shui-ul și concepțiile unei întregi colectivități de agricultori neaoși, români, care încearcă să mă omagieze?

Percepția publicului că ”fără bani nu se uită la tine” vine, de fapt, de la alte elemente și carențe, de data aceasta ale pacientului român:

– dorința de prioritizare, de a fi luat primul, tratat ca urgență și discriminat pozitiv în defavoarea oricărui altuia, cu probleme mai mari sau mai mici; refuzul medicului de a se conforma este suspect de șpăgism.

– dorința de a nu fi contrazis în credințele și autodiagnosticele deja puse; de a obține de la medic simultan și confirmarea acestora, dar și acea explicație logică ce pare a lipsi în evoluția sănătății lor. Cine a încercat să trimită câte un ”deficit de calciu” la psihiatru, vreo ”glandă bolnavă” la dietă și exercițiu fizic sau a încercat să nu scoată inutil uterul sau colecistul, știu despre ce este vorba.

– dorința de a fi răsfățat, scutit de răspundere și, pe cât posibil, tratat ca un copil mare, cu asumarea minimă a responsabilităților proprii și eforturilor de orice fel (dietă, schimbare stil viață, complianță la tratament) față de starea de sănătate, bazată pe omnipotența presupusă a unui medic bine plătit.

Să ne înțelegem – nu pretind că toți medicii sunt riguroși, că toți explică cum trebuie și că nu există variații de la om la om, dar și ale aceluiași om, în ce privește starea de empatie necesară interacției cu pacientul. Nici nu pretind că toți pacienții sunt iraționali, copii mari, răsfățați și dominați de prejudecăți și gândire mitologică.

Pretind doar că, cel puțin în experiența mea, cel mai des așa este.

Și mai susțin că, dincolo de o bună practică medicală, dacă nu oferă și elementele de mai sus un medic, indiferent de nivelul lui de acuratețe și de dedicare, nu va primi prea multe plicuri.

Toată această confuzie de care vorbesc aici este expresia populismului de proastă factură ce a fost inoculat publicului de 50 de ani de comunism și 25 de ani de democrație originală, ani în care, pe de o parte, conștiința acestuia a fost bombardată de mesaje egalitariste și vindicative, de ură față de oamenii mai răsăriți și de dispreț sau indiferență pentru profesioniști în general iar, pe de altă parte, a fost învățat că sănătatea, în general, este ceva ce se obține cu ușurință, ar trebui să fie gratis și este un drept al oricărui bețiv cu țigara în gură.

Multe persoane din țărișoara asta sunt capabile să urască mult mai mult decât să aprecieze și, prin statutul lor mai liberal, nivelul intelectual și apartenența la o castă închisă, cu reguli speciale și judecăți bazate pe fapte, nu pe păreri și impresii, medicii sunt o bună țintă pentru orice ghiolban fără educație și fără școală de a-și manifesta aceste umori.

Suntem se pare, în România mileniului 3, un neam de oameni pe care mulți și-i doresc dezbrăcați, umiliți și aneantizați, fie și numai pentru că acesta este exemplul pe care, de câțiva ani cu precădere, politicul, justiția și mass media îl repetă în mod cotidian și îl potențează cu fiecare an ce trece.Citiţi şi

Nu pot să mulțumesc decât o persoană pe zi. Astăzi, mă aleg pe mine

Tristețea de a fi o pițipoancă ratată

Exercițiile fizice, una dintre soluțiile de luptă cu cancerul?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. plicdublu / 14 August 2015 5:05

  salarii incepand de la :

  …infirmiera 300 euro
  …asistenta 600 euro

  …medic rezident 3000 euro….( debutant )

  …medic specialist 7000 euro

  …medic primar 10000 euro…

  ………aceste salarii in domeniul medical ar putea fi lesne platite ,
  daca banii alocati acestui domeniu ar ajunge exact acolo unde trebuie….
  ….medicii nu s ar mai umili ….
  ………plicul reprezinta , clar , o umilinta pentru acesti oameni minunati ,
  la care noi pacientii ne uitam ca la dumnezeu….

  ps ….exista…exista bani….banii de la casa de sanatate sa ajunga unde trebuie…
  ………banii de la minister…exact unde trebuie…..
  ……………..vezi investitii…vezi aparatura medicala…vezi firmele …vezi ce s a facut cu fondurile….vezi cine si ce…..

  ………obs…vezi ministrul sanatatii…
  eugen nicolaescu….contabil de cap….ec agriculturii ( se intra cu 4,50 )
  vs. dr.irinel popescu , vs. dr branisteanu , dr popa florin….etc..
  …………te apuca rasu-plansu…..

  0
  0
  Reply
 2. plicdublu / 14 August 2015 5:05

  salarii incepand de la :

  …infirmiera 300 euro
  …asistenta 600 euro

  …medic rezident 3000 euro….( debutant )

  …medic specialist 7000 euro

  …medic primar 10000 euro…

  ………aceste salarii in domeniul medical ar putea fi lesne platite ,
  daca banii alocati acestui domeniu ar ajunge exact acolo unde trebuie….
  ….medicii nu s ar mai umili ….
  ………plicul reprezinta , clar , o umilinta pentru acesti oameni minunati ,
  la care noi pacientii ne uitam ca la dumnezeu….

  ps ….exista…exista bani….banii de la casa de sanatate sa ajunga unde trebuie…
  ………banii de la minister…exact unde trebuie…..
  ……………..vezi investitii…vezi aparatura medicala…vezi firmele …vezi ce s a facut cu fondurile….vezi cine si ce…..

  ………obs…vezi ministrul sanatatii…
  eugen nicolaescu….contabil de cap….ec agriculturii ( se intra cu 4,50 )
  vs. dr.irinel popescu , vs. dr branisteanu , dr popa florin….etc..
  …………te apuca rasu-plansu…..

  0
  0
  Reply
 3. Virginia Mihalcea / 14 August 2015 0:05

  Ok.Autocritica.Domnul este un medic superprofesionist.Nu vrea mita.Nu vrea spaga.Nu vrea atentii.Nu conditioneaza.Ok.Agresivitate verbala?Ce spuneti de”spalati pe creier”,”ghiolban”,”loaza”.Deja e clar. Nu conteaza.Exemplu:cancer de col uterin.Operatie,medic,anestezist,buzunare deschise,plicuri,infirmiera,plic,chemio,radio,plicuri,plicuri,plicuri.Fine.
  Medic oncolog unu:”la ce dracu’ o mai aduceti la mine,ca e gata,crapa!”Spital de Oncologie.Trombosa,apoi hemoragie.Sange ioc.Donatori din familie,plicuri,plicuri,buzunare dreapta,buzunare stanga.Dureri cumplite.Ioc medicamene.Lacrimi.Bancnote.Urlete.Bancnote.Nu mai avem medicament.Bancnote.Acum este medicament.Oncolog doi.”Luati-o acasa,e moarta deja.Nu avem medicamente.”Multumim frumos,stim.Sa o lasam sa moara ca un caine.Acasa.Zi de nastere,30 de ani,”La multi ani,surioara?!” Dureri cumplite….Ambulanta,terapie intensiva.Doctorita Urgente.Nu plic.DA MEDICAMENTE.COMA.Preot,maslu,bancnote.Oncolog due,plic.Morga,bancnote..Dati-mi va rog,sora inapoi.Popa,dascal buzunare ,plicuri,euro,nu lei,ca da mai bine.Cruce.Trei copii mici.Punct.

  0
  0
  Reply
 4. Alina / 13 August 2015 23:19

  Ca tot omul, am avut partea mea de plimbari prin spitale cu tot neamul. Aproape ca nu a ramas spital din Bucuresti pe care sa nu il fi vizitat. De la ulcer si probleme oftalmologice pana la probleme cardiace si cancere. Am intalnit medici care au conditionat actul medical de primirea acelui plic (in modul cel mai neobrazat sau in modul cel mai prietenos), am intalnit medici care doar au lasat de inteles ca s-ar impune o atentie, am intalnit medici care m-au intrebat de la obraz despre situatia mea financiara ca sa stie cat sa imi ceara, am intalnit medici care au primit cu reala bucurie atentiile pe care le-am considerat eu de cuviinta, am intalnit medici care au refuzat politicos, dar categoric orice atentie, am intalnit medici care au luat pacienti acasa si le-au dat sa manance.
  Concluzia dupa intalnirea atator medici?! Generalizarile nu isi au rostul, iar ostracizarea unei intregi categorii profesionale este nociva pentru societate.

  0
  0
  Reply
 5. Alice C / 13 August 2015 17:47

  Stimata doamna va invit sa cautati definitia cuvantului mita (este evident ca nu aveti proprietatea acestui termen) si va atentionez asupra faptului ca aceasta agresivitate verbala absolut gratuita, pe care sunt convinsa ca o afisati si in fata medicului, nu va ajuta cu nimic. Sunteti exemplul cel mai elocvent al cetateanului spalat pe creier despre care vorbea domnul doctor in articolul de mai sus.. si spun asta cu parere de rau. Abia astept ziua in care toti profesionistii din sistemul medical se vor refugia in sectorul privat, scarbiti de atitudinea oamenilor ca dvs.. Credeti ca va fi mai bine..?

  0
  0
  Reply
  • increat / 14 August 2015 8:22

   Stimata doamna ,
   abia astept ziua in care sistemul de sanatate privat , sa fie privat ;
   fara privatizari pe munca mea ;
   fara nici un fel de contributie de la cas;
   fara nici un fel de favorizari de la minister;
   fara nici un fel de licitatii trucate gen oprescu-galea;
   fara privatizarea spitalelor de stat care ar trebui renationalizate , ca si laboratoarele…laboratoarele sa fie private in localurile si in dotarile exclusiv private fara nici o letcaie de la stat;…nu pe munca mea doamna…
   asiguratii sa opteze intre sistemul de stat si cel privat ;
   ………….
   Abia astept ziua , doamna , cand medicii nu vor mai fi dezbinati ,
   cand sistemul medical va reveni , macar , la ceea ce a fost ;
   cand sistemul medical din bucuresti , cel care de obicei da tonul , nu va mai fi jungla actuala .

   Abia astept ziua
   in care medicii , acesti oameni minunati la care ne uitam ca la Dumnezeu ,
   ne vor scoate in strada ,
   ca sa i aparam …

   Doamna stimata ,
   ar fi un inceput de normalitate !

   0
   0
   Reply
  • Dana / 15 August 2015 13:17

   Da, cred ca va fi mai bine. Cand am nascut, am cautat un medic care sa lucreze doar la privat, tocmai ca sa nu am experiente de genul “last minute call” la clinica de stat.

   Pe de alta parte, am avut parte in mediul privat de mai multi medici care incercau sa ma atraga catre stat sub motive diverse, este evident ca e mai convenabil sa incasezi banii direct decat sa ii plateasca pacientul la receptie. Motiv din care sustin din toata inima “separarea apelor”.

   0
   0
   Reply
 6. Koste / 13 August 2015 13:45

  Ba put al dracului

  0
  0
  Reply
 7. Virginia Mihalcea / 13 August 2015 12:29

  Aveti mare tupeu dumneavoastra sa faceti morala.Cine a trecut prin spitalele romanesti stie adevarul.Faceti apologia mitei,(va place,sau nu,asa se cheama).Spuneti ca prestatia medicala nu este conditionata.Marturiile si statisticile va contrazic.Si pana la urma banii “ghiolbanulu” sunt buni,ca n- au miros..

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro