Pentru prietenele mișto ale Petronelei

24 October 2014

Radu Tudor CiorneiIeri, pe cînd îmi făceam rondul printre scrierile peisajului virtual, am dat în Catchy peste două articole. Unul scris de Ovidiu Ivancu, iar altul de Petronela Rotar. Ambele bine scrise, însă numai unul generase un “buzz” consistent pe facebook. Unul aplaudat, comentat și distribuit cu mare satisfacție de către femei, altul ascuns în cvasianonimatul din dreapta paginii, la categoria “și altele”. Unul cu zece mii de like-uri, altul cu cîteva sute amărîte. Ambele abordează teme foarte trendy din catalogul eternei controverse a relației dintre sexe, însă doar unul m-a făcut să îmi scot pălăria. Articolul lui Ovidiu atinge cu eleganță de prestidigitator problema spinoasă a dispariției pasiunii în cuplu în contextul presiunii sociale exercitate asupra cuplurilor care muncesc și au și copii în același timp. Diferență e clară încă din titlu: pe cînd Ovidiu se întreabă elegant “Unde ne dispar iubitele ” Petronela afirmă răspicat “Nu cred în bărbații însurați“.

Pe Petronela o știu de ceva vreme, era imposibil să rămîi în afară isteriei furtunii de aplauze create de lansările ei de carte și a întîlnirilor lacrimogen-efuzive cu admiratoarele ce se regăsesc plenar în scrierile-i. Mi-a plăcut, la început, stilul ei alert, franchețea povestirilor, duritatea și reziliența sa. Petronela Rotar e o femeie frumoasă, conștientă de frumusețea ei, deșteaptă și răzbătătoare. O femeie adorată de semenele ei care o gratulează constant și consistent cu sacoșe pline de adjective și exclamații admirative. Însă, încet-încet, am văzut-o căzînd pe panta egolatriei, misandriei și a judecăților globale. Știu că e foarte greu să reziști tentațiilor dîmbovițene pe care ni le întinde generoasă gloriola generată de ovațiile unui cor de muieri care aplaudă și fluieră mai abitir ca la meciurile Rapidului atunci cînd eternul feminin aplică niște palme răsunătoare masculior luați că ansamblu.

Muieret care te copleșește cu ovații cînd creezi cuvinte de genul “coaieless“, te laudă deșănțat sub fiecare fotografie și sub fiecare bă*ină din existența cotidiană de single mom with balls, dar povestită cu un talent demn de Elizabeth Gilbert. Pentru că asta e Petronela. Elizabeth Gilbert a României. Nu am să va spun cine este Elizabeth Gilbert, cei care nu știți – ferice de voi! Petronela, însă, e femeia frumoasă, deșteaptă, talentată, sportivă și devreme acasă care povestește NUMAI despre ea, care e mirosită la fund de hoarde de masculi imbecili ce încearcă să o agațe internautic, iar ea îi castrează din două vorbe, apoi îi plesnește cu boașele sîngerînde peste față.

love

 În contextul actual în care misandria e aplaudată la scenă deschisă de femei pățite și trecute prin dezamăgiri conjugale sau cvasimaritale, Petronela hrănește din plin ego-urile lezate ale unei categorii de cititoare mereu flămînde de amănunte picante. În ea se regăsesc aplaudînd mii de femei frustrate care cred că și ele sunt la fel de frumoasedesteptetalentatesexyindependente, dar, pentru că masculii e porci și se ocupă numai cu vizionatul de meciuri, scuipatul de sămînță, scărpinat la coa*e și grohăieli (asta cînd nu rup inima susmentionatelor preaminunate), ele rămîn singure, contemplînd viața din turnul lor de fildeș, unde abundă eleganța, bunul gust, judecata, mătura, frumusețea simplității. Toate, bineînțeles, contrastînd cu imaturitatea celor din regnul definit și expus de Petronela: coaieless.

Dar să o lăsăm pe autoare să ne vorbească: “Am câteva prietene singure, divorțate și mișto. O bucată babană din viață, eu însămi am făcut parte din această categorie. După ce treci de 30 de ani, șansele să găsești bărbați superbi, inteligenți, manierați, rezolvați psihic, gladiatori în pat și liberi sunt zero. Zero. Toți bărbații mișto sunt luați. Ăia care rămân, de cele mai multe ori, au o problemă. Ori încă locuiesc cu mama, ori i-a lăsat de curând nevasta/iubita și suferă aprig și cu muci după ea, ori sunt niște pierde vară cu care mai bine nu te încurci.

Dintru-nceput Petronela sapă un hău cît groapa Marianelor între fetele mijto (între care se număra, bineînțeles, și ea) și neterminații care populează piața relațiilor. Fetele sunt de la super OK în sus, iar ei niște ciurucuri tarate, plini de probleme, de boli, de bube și, colac peste pupăză, dependenți (mvai!) de țîțele scrofuloase ale bătrînelor și enervantelor lor mame. Înșiruirea de calități pe care trebuie să le aibă bărbații ăștia care s-ar porivi de minune cu fetele mijto și libere e absolut impresionantă. Mă distrează la culme faptul că în mod voit a lăsat la o parte chestia care cred că e subînțeleasă: independența financiară. Iar chestia cu rezolvatul psihic, în contextul povestirilor generoase ale autoarei, m-a făcut să slobod un hohot homeric. Prietenii știu de ce. Sunt fascinat de o bună bucată de vreme de modul în care numeroase femei de vîrste cît de cît apropiate (cam între 30 și 50 de anișori), cu grupul de suport aferent, încep să creadă că ele chiar sunt opusul masculilor debili prezentați de Petronela. De ăia, din regnul coaieless, regnul immaritabilis. Adică ele sunt, dragă Doamne, femei nu cu una, ci cu două sau chiar trei perechi de cojones ce le atîrna greu în prohabul umflat al blugilor skinny pe care și-i poartă prin tîrg cu mare mîndrie. Long story short: ele – niște ladies, ei – niște tîrîie p*la.

În continuarea expozeului, onor Petronela începe să dezvolte motivele pentru care a lăsat ouăle la clocit cîteva săptămîni bune înainte de a le sparge în capul infamei categorii. Să luăm aminte: “Toate prietenele mele singure, divorțate și mișto atrag stoluri de bărbați enervant de puțin însurati și fooooarte nefericiți în căznicie. Care nu au de gând să divorțeze, dar au de gând să mai iubească cel puțin o dată, mai ales că trec prin cumplita criză de patruzeci, care se știe că este o boală necruțătoare, care a făcut nenumărate victime. Printre femei. Eu însămi am fost o astfel de victimă, nu mă dau neatinsă de molimă.

Se poate observa la o privire superficială franchețea stilului direct al mărturisirii dublată de încadrarea sinelui în conștiința colectivă a victimelor. Căci asta sunt ele. Niște victime ale unor prădători alunecoși ce atrag cu promisiuni concupiscente suflete pure, ființe de lumină, ce mai la deal la vale! Aici, trebuie să recunosc, există legiuni întregi de bărbați care de cînd lumea și pămîntul păcălesc niște găini cu aceeași placă învechită. Că sunt nefericiți, că divorțează curînd, că scorpia nu îi înțelege și în chiloți au plase de păianjeni pe care poate să se urce însuși Spiderman Magnificul. Da. Există. Și nu puțini. În cazul în care fantele minte ca o precupeață că nu e căsătorit atunci e clar: omul e o jigodie. Dar acum stau și mă întreb: în splendoarea și inteligența voastră, azaleelor, miștoacelor, luminatelor, frumoaselor și deșteptelor, și cum vă mai place vouă să vă gratulați pe sub poze vechi și noi pe facebook, și pe unde va prindeți una pe alta, în toți acești ani de viață nu ați auzit NICIODATĂ de trucul asta? În lungile conversații pe care le purtați prin cafenele, tîrguri și lansări de carte, nu v-a trecut pe lîngă urechi vreo poveste asemănătoare? Nu ați văzut vreun film sau n-ați citit în vreo carte o aventură tristă cu o tînără femeie căreia îi lucește inocență și tinerețea în priviri, ca apoi să fie sedusă și abandonată de zmeul urît, bubos și mincinos ? Haida-de ! E cel mai vechi truc din tot manualul de seducție, e lecția numărul unu din abecederul fantelui căsătorit și totuși hoarde de bărbați nu au nevoie să dea vreodată pagină și să ajungă la lecția numărul doi.

Oare de ce? Din ce motive absconse și de nepătruns nu își fac visuri de cuibărit alături de melteanul cu moacă pătrată, gen Victor Slav, cu pătrățele pe abdomen, care are mătărînga la fel de tare ca bicepsul, și poate presta în alcov mai dihai ca Spartacus, așa cum scrie Petronela în descrierea bărbatului potrivit pentru femeile mijtoace libere și divorțate? De ce, după trei cupe de Mojito și două de Sex on the beach, nu le mai interesează nici cultura, nici rezolvările freudiene sau jungiene ale armăsarului, ci plătesc în viteză taxiul către hogeacul de o noapte? Pentru că atunci ELE decid. Însă, dacă biletul de loterie cu omul foarte însurat (și din întîmplare foarte stabil financiar) nu le iese, de ce chiraielile din care se desprind cel mai bine cuvintele ” victimă” și ” monstrul” se aud încă de la Chitila și Periș ?

Sunt sătul de ipocrizie și de judecăți globale, de la oricine ar veni ele. Pentru fiecare femeie realistă și cu bun simț, care are capul pe umeri, ce vrea să dea și să și primească înțelegere și afecțiune, sunt sigur că există un bărbat pe potrivă. Așa cum pentru fiecare fată mijto care vrea (eufemistic vorbind) nici mai mult nici mai puțin decît masculul ce e echivalentul unui Ferrari, dar ea nu are nici măcar bani de benzină, se va găsi un vulpoi care să îi sucească gîtul și să o lase cu ochii lăcrimînd amar în soarele arzător al singurătății. După care va susține sus și tare, a mia oară, că ea nu face niciun fel de compromisuri. Pînă cînd, sastisită de așteptare, se va cupla cu un taximetrist solvabil și va citi, lăcrimînd, articolele scrise de femei cu c*aie.

Estimp, o femeie deranjant de normală, poate și ea divorțată, dar nici pe departe atît de mișto precum Petronela și prietenele ei, va adormi zîmbind în brațele unui bărbat. Nu știm dacă e superb, inteligent, manierat, rezolvat psihic sau gladiator în pat. Dar e al ei. 100% al ei.

PS: după toate sentimentele generate de articolul Petronelei Rotar, citirea articolului lui Ovidiu Ivancu e ca sărutul lui Vodă acolo unde a scuipat boierul.Citiţi şi

9 din 10 bărbați “bine” de pe Tinder, 35+… nu-s vaccinați!

Tristețea de a fi o pițipoancă ratată

Ce am eu și nu ai tu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Bla / 24 November 2016 11:47

  Radule, la cat e de slab articolul Petronelei, ma mir ca ai scris asa recenzie. Deci e o reclama mult peste fondul, in primul rand, dar si forma celui vizat, poate ca ar fi trebuit sa primesti niste banuti de la autoare. Articolul ei e doar un racnet din frustare, isi pierde logica, si-i al dracului de copilaros. Nicio femeie inteligenta, frumoasa si sensibila nu da doi bani pe asemenea randuri, pur si simplu, ori nu are timp, ori chiar a trecut de mult peste tema dezbatuta, sunt descrise acolo idei de filme ce le traiesc fetitele, nu femeile de 40 de ani.. Recunosc ca nu-s deloc un iubitor al cartii, nu am citit nimic scris de doamna/domnisoara Petronela, dar dupa articolul tau, ma asteptam si al ei sa fie oarecum mai bun decat recenzia…whatever.
  Adica bun, a gasit, poate cu greu, poate cu usurinta, niste cuvinte -putine ce-i drept- care dau un stil mai matur povestii, dar ideile sunt bolnave rau, ori de gelozie, ori de frustrare, dar cred ca mai mult din oftiga..ori tot pachetul..
  Sa zici tu ca barbatii in criza de patruzeci de ani vor sa mai fie iubiti o data si nu sa iubeasca, sa pui in scris si sa semnezi asa asertiune?! Cred ca doamna a cazut pe scari grabindu-se sa duca gunoiul (lui) dimineata la 7, cand “porcul de patruzeci de ani a dat-o afara ca trebuie sa mai ajunga si la servici, zicandu-i ca nu stie cand se vor mai vedea. :)) Nu poti. N-ai cum sa faci asa ceva! Sa-ti subliniezi rusinea si deznadejdea cum ca astia vor sa fie iubiti si nu se indragostesc ei precum chiorii de voi astea misto :))) voi astea care de la 12 ani vreti sa fiti doar iubite si dupa ce va maturizati, realizati ca aveti concurenta :))
  Nu o cunoasc pe autoare, e prima data cand aud de aceasta doamna/domnisoara-nu mi-e clar statusul si nici nu am timp acum sa ma interesez-dar, se pare ca are foarte multe de invatat, ori de simtit sau de trait, pe fila de “Relatii cu barbatii”, mai ales acum la varsta la care a ajuns si se pare ca si ea si prietenile ei tot pierd in deplasare, si pierd rau 3,4 la 0…adica daca vor mai continua asa, raman drecu’ fara suporteri :))

  2
  0
  Reply
 2. Victoria / 9 August 2016 20:16

  (clap clap clap) Well said! Thank you. lol

  0
  0
  Reply
 3. Milana / 17 July 2016 11:07

  Pe mine ma iau cu racori expresiile “femeie puternica” sau :femeia cu coaie”. De fiecare data apare in contextul dezbaterilor femei versus barbati. La dracu cu razboiul asta! Barbatul si femeia sunt meniti sa se completeze unul pe celalalt, sa aduca ceea ce ii lipseste celuilalt pentru a inchide cercul. Ok, bat cuie, stiu sa folosesc o bormasina, dar prefer s-o faca el. La fel cum si el stie sa-si calce camasile sau sa coase un nasture, dar prefera s-o fac eu. Ca exista parteneriate nefericite este adevarat, dar greselile se asuma si se repara, unde se poate, unde nu….fiecare pe calea ei/lui. Nu este doar el de vina, ci si noi, femeile. “Femeia cu coaie” e aia care isi asuma parte din esec cu fruntea sus si nu le mai repeta ptr ca e desteapta si si-a facut temele.

  6
  0
  Reply
 4. Dia dintre ierni / 16 July 2016 1:40

  Şi între timp, din ciclul “Ce vrăji a mai făcut nevastă’mea” am aflat că s-a făcut nevastă pentru a treia oară, luându-se cu un june nici prea prea nici foarte foarte, dar pentru ea, fireşte, ăl mai cel, că doar avea femeia abilităţi şi virtuozităţi, aşadar măcar un mascul şi-a pierdut, dară, privilegiul de a fi porc.

  2
  0
  Reply
 5. Lilu / 29 January 2016 11:19

  “rezilienţă” şi “deşănţat” nu înseamnă ce crezi tu că înseamnă. pentru mine, a fost genul de articol la care îmi pare rău că am dat click.

  0
  0
  Reply
 6. Andreea / 6 June 2015 9:01

  suuuuuuuperb articol!

  1
  0
  Reply
 7. Marilena Florea / 21 April 2015 11:38

  …Si nu e adevarat ca la 40 toti sint timpiti,singuri betivi ,insurati ,inculti si prosti.Din contra,parerea mea e ca stiu sa se prefaca foarte bine,tocmai ca sa nu va placa voua,femeilor cu …..,sa v-o traga o data si sa va lase-n continuare sa credeti ca sunt niste porci…. Realitatea este ca “porcusorul” daca stii sa l gatesti este cel mai bun animal din lume,si ca nu-i plac momitele….le are pe ale lui .Nu se poate generaliza la nesfirsit pe tema asta.Ar trebui sa existe un pic de respect intre sexe ,opuse,complementare sau egale,nici nu mai are importanzta in ziua de azi.Dar daca vom continua cu ideea asta ca femeia e barbatul cel mai puternic,atunci sa nu ne mai vaitam ca gasim barbati care nu mai vor sa faca altceva decit sala si masaje in timp ce noi ne ocupam de cariera…

  3
  0
  Reply
 8. Anca / 7 March 2015 15:56

  e foarte multa vreme de cand nu citesc un articol atat de “bine” scris…. sincere felicitări autorului care pune punctele pe toate i-urile necesare…

  1
  0
  Reply
 9. euemi / 26 January 2015 20:33

  E foarte bine punctat acest articol. Tocmai il citisem pe cel al Petronelei. Scrie frumos dar realitatea este ca alegerile ne apartin.

  2
  0
  Reply
 10. Mario / 23 January 2015 15:48

  Bine punctat domnule. Si pe mine a inceput sa ma oboseasca in ultima vreme campania impotriva barbatilor. Nu e niciodata bine sa generalizezi, iar Petronela se pare ca o face la greu, in special in ultima vreme. Cum nu toate femeile ie curve, asa nici toti barbatii nu ie porci.

  0
  0
  Reply
 11. Nana / 23 January 2015 3:00

  Ce se poate intelege din articolul asta e ca femeia, “duamne fereste” sa aiba opinii si preferinte sexuale. Draga domule, indiferent de ce Petronele sau Gigi ai cunscut, gusturile nu se discuta (banc prost aici), relatiile DA! Si daca intr-o seara cu luna plina Petronela va vrea sa F*uta un bivol alaskian, e dreptul ei si o va face al naibii de bine. La fel esti si tu indreptatit sa iti infigi sulita intr-o amazoana blonda cu tate mari. Dar cine mama dracului te judeca pe tine atat de aspru? Nu vad (constant, ca asa se apreciaza femeile) deasupra capului tau haloul de virgina neprihanita… Si n-as vrea sa intru in subiectul femeii care iubeste, da, iubeste sexul. N-as intra nici in psihologie, dar “mamicile” pe care le doriti voi fac din copilasii vostrii un fel de perpetua gasca cu 0 c*aie… Va grabiti in a judeca o femeie dupa marimea cupei si nu a IQ-ului, dar va umpleti de spume si frustrari daca nu va futem burtuozitatea, pentru ca baiatu’ mamii merita ce-i mai frumos. Si baiatu’ mamicii nu stie ca ai nevoie de mai mult decat s*erma si tate sa cresti un OM. Si continuarea o vedem in super societatea in care ne ducem veacul. Presupun ca o educatie mai temeinica in abilitatea de a fi mai putin bou si mai mult om e perfect aplicabila indiferent de sex.

  3
  0
  Reply
  • adib / 26 January 2015 7:15

   @Nana

   De unde stii tu cum se f*te Petronela. I-ai fost in pat? Daca da, atunci exista o explicatie la scrierile ei… e “minoritara”.

   Zi frumoasa!

   0
   0
   Reply
 12. George / 22 January 2015 16:51

  bine zici
  eu mi-am dat seama mai demult…eram prieteni pe fb si de multe ori i-am laudat originalitatea si franchetea…pana a scris o prostie gen “toti, absolut toti barbatii e porci” si am comentat pe pagina ei…raspunsul?…la prima observatie de bun simt…fara jigniri…m-a facut marlan si m-a trimis cu vaca…si apoi unfriend…nu block…ca poate-poate o mai citesc:))
  in 27 mai 2014 i-am trimis pe privat urmatorul mesaj..in aceeasi cheie cu articolul de mai sus:
  “daca eram un marlan…dupa 3 beri…imi ceream scuze pt marlanie…dar nu e cazul…am comentat acid la un text f prost al tau…care nu te reprezinta…despre barbati si cum sunt ei…daca spuneai cutare…cu cnp-ul cutare se joaca cu jucariile…sau grupul asta…pe care il stiu…sunt niste imberbi iresponsabili…nu aveam nicio parere contra…dar sa generalizezi…ca toti barbatii…ca asa ti-a zis tie un prieten de incredere mi se pare stupid…si este ceea ce face radufconstantinescu…si se pare ca are succes. Daca te-a deranjat comparatia…e ciudat…caci apareai ca i-ai dat like…tu si inca 3 tipe din lista mea…Pana la urma mi s-a dovedit ca esti amabila doar la laude…si,da….m-am exprimat de multe ori cu laude cand a fost cazul…cu atat mai mult o critica din partea mea…chiar scrisa in stilul textului tau…ar fi trebuit sa te amuze…si asteptam un raspuns ironic pe masura…cand colo…ma trimiti cu vaca…si ma stergi din lista…daca cineva nu e de acord cu o parerea de a ta…nu inseamna ca nu intelege ce scrii…ca doar nu esti vreun Shakespear…si nici marlan nu e…dar atata pricepi…atata ai…o sa ramai cu turma de laudatori whatever ce ineptii scrii uneori si vei fi fericita in egolatria ta…iti urez succes in continuare…si chiar daca imi pari acum o “pizda oarecare” o sa cumpar si alta carte de a ta…de mai produci…numai bine”

  doamna…cam asta e…hatera de masculi:))

  1
  2
  Reply
  • eudindeal / 23 January 2015 18:15

   George, cu toata parerea de rau iti spun ca daca ala e mesajul pe care i l-ai trimis Petronelei, nu cred ca a fost citit. Nimeni in lumea asta nu ar putea sa citeasca ce ai scris tu acolo. Cele 3 puncte de suspensie pe care le folosesti cu atata dragoste nu te vor face nici mai inteligent nici mai inteligibil, doar obositor. Femeilor le place sa fii mai direct, nu sa o lasi in suspans… see what I did there ?

   1
   0
   Reply
 13. Miruna / 16 January 2015 11:47

  Fac parte din categoria “cam intre 30 si 50 de anisori”. Parerea MEA personala este doar atat: EXCELENT PUNCTAT! BRAVO!

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro