Poliția vedetelor

3 August 2020

De o vreme încoace mă tot gândesc să încep o serie de articole care să aibă drept scop analiza și evaluarea machiajelor vedetelor autohtone. Alături de vestimentație, machiajul  și hairstyling-ul întregesc imaginea oricărei femei, fie ea vedetă ori ba. Prin urmare, degeaba ai votul unui stilist vestimentar, dacă la capitolul machiaj sau hairstyle rezultatul este catastrofal! Toate fac parte dintr-un domino, fiecare piesă se sprijină și o susține pe cealaltă. Sau nu: pică una, pică toate!

Nu voi pendula în abstract spunându-vă ce ar trebui să evitați pentru că am facut-o deja în articolele anterioare, v-aș sugera însă să recitiți 5 greșeli pe care să nu le mai faci în 2020.

Încă din start țin să fac o precizare: dreptul de participare la această rubrică nu se câștigă ușor, e nevoie de mai multe abateri! Nu am ales deci cazuri izolate de machiaje prost executate, ci doar cazuri de perseverență.

Baza de date este una generoasă. Pentru început am ales la întâmplare câteva machiaje AȘA NU, purtate de vedetele noastre. Le voi prezenta în ordine alfabetică:

Anghel Monica

Talentul Monicăi Anghel este invers proporțional cu imaginea ei după ce iese din cabina de machiaj. Nu știu cine o machiază, cum de altfel nu știu make-up artistul nimănui dintre cele pe care le voi aduce în discuție, însă mi se pare că o carbonizează și o transformă într-un pamflet. Mă aștept din secundă în secundă să cânte Chim chim cheree precum Dick Van Dyke proaspăt ieșit din coșul cu fum. Negrul intens îi accentuează pungile de sub ochi și contrastează nefericit cu blondul platinat din păr. Sfatul meu ar fi să renunțe la nuanțele de negru și albastru de la ochi în favoarea unor nuanțe mai calde: camel ori nuanțe de brun, dacă tot vrea să rămână în registrul smokey eyes. În opinia mea nu este deranjant dacă, atât ochii, cât și buzele, sunt statement, atâta timp cât cromatica este una echilibrată. Niște smokey eyes în tonuri de maro se echilibrează cu roșu intens, nuanțe de marsala ori vișină putredă, în timp ce un smokey realizat cu albastru, culoare primară, respinge altă culoare primară pentru buze.

Culorile primare au nevoie de non culori (alb, negru) sau culori neutre pentru a se echilibra între ele. La un machiaj cu albastru buzele pot fi nude, beige, piersică sau roz pastel.

Bahmuțeanu Adriana

Spre deosebire de Monica Anghel, unde pot suspecta că de cele mai multe ori se machiază singură, Adriana Bahmuțeanu pare să aibă un make-up artist. Cel mai probabil, un începător!

Prin 2007, cursurile de machiaj în România erau susținute de rusoaice sau ucrainence și traduse de fete din Republica Moldova. Cred că make-up artistul Adrianei Bahmuțeanu a fost la un curs fără traducător.

Altfel nu îmi explic matematica culorilor de la ochi ori coada de xipho altoit la împerechiere care iese diform din colțul ochilor. Nici machiajul faraonic nu se mai poartă de pe vremea faraonilor.

Învingător la puncte este machiajul sprâncenelor! Cu o privire de dambla, clipesc blajin rostind o mantra în poziție yoghină, sinapsele intră în colaps, cât să nu pot găsi vreun termen de comparație. Aș fi indulgentă dacă aș spune AȘA NU, pentru că este de VAI, NU!

Sprâncenele au de regulă două segmente: unul ascendent, care urcă dinspre nas înspre arcadă, și unul descendent, care coboară din arcadă înspre tâmple. Eu la Adriana văd un arc de cerc înspre pleoapa imobilă și deasupra arcadei se întrevede un prim segment ascendent care sfârșește iar în arc de cerc. O fi un curent al avangardei sprâncenelor și nu îl cunosc!

 

 

 

Pentru mai multe informații despre forma corectă sprâncenelor în funcție de fizionomie vă recomand un articol anterior.

Bădulescu Raluca

Aici chiar mă îndoiesc că și-ar face singură machiajul, mai ales că activează într-un domeniu care nu duce lipsă de artiști. Ca și în cazul Monicăi Anghel cred că pe make-up artista Ralucăi Bădulescu o cam ia valul. Eyelinerul pare trasat dintr-o poziție incomodă iar machiajul ochilor o transformă într-o creatură sublunară. Raluca pare un personaj asumat, așa că nu mă voi lua și de sprâncene.

Misha

Fata asta este atât de frumoasă nemachiată, încât nu găsesc nicio explicație logică de ce vrea ea sub orice formă să-și pună 28 de straturi de fard. Spre deosebire de cazurile anterioare aici identific un make-up artist de prin Arabia Saudită care încă nu a reușit să se adapteze tendințelor europene. Româncele nu au nici pielea nici ochii arăboaicelor, nu poartă nici burka nici hijab, prin urmare, nu au nevoie nici să-și accentueze peste măsură machiajul ochilor. Peste măsură au mers și buzele la Misha! Am văzut-o la mai multe emisiuni cu același tip de machiaj și cântau niște buze mai mici circumscrise într-un cerc mai mare! Inițial am crezut că e o licență poetică, o intenție deliberată de a transcende norme estetice în scop artistic, dar cred că m-am pripit!  Până de curând, se măreau buzele prin depășirea conturului natural cu ajutorul unui creion de buze, acum e un trend cu îndepărtarea cât mai mult de conturul natural. Pentru a avea niște buze mai groase unele ajung chiar la nas.

Între buza superioară și nas trebuie să existe un spațiu egal cu înălțimea unui ochi. Ochiul persoanei pe care o machiem, desigur. Încălcând această regulă distrugem proporțiile și, în opinia mea, nu ăsta este rolul machiajului.

 

Rădulescu Mihaela

Am văzut-o de foarte multe ori pe Mihaela machiată dubios. Am impresia că folosește un burețel pentru blendingul culorilor de pe pleoapă și e un instrument atât de primitiv, încât nu știu de ce ar vrea make-up artistul ei să rămână în epoca bronzului. Mă uitam la Românii au talent și nu înțelegeam de ce pe Andra au facut-o cum trebuie și la ea s-au grăbit. O fi având Mihaela vreo alergie și se scarpină la ochi înainte să intre în emisie?…nu știu de ce arată atât de mâzgălit?! Sprâncenele au același ton de la bază până la capătul lor și orice make-up artist știe că înspre nas, intensitatea culorii descrește pentru a imita densitatea naturală a firelor de păr, mai rare către interiorul nasului. La buze e bine. De obicei are un luciu.

Eu cam atât am avut de menționat, pe vedete le sfătuiesc să refuze barterele cu make-up artiști lipsiți de talent. E contra productiv! Iar pentru make-up artiști: mergeți la cursuri cu translator!

Eu vă aștept la mine, pe pagină ori la machiaj sau la cursurile mele de machiaj!

make-up Anca RadulescuCitiţi şi

Infantilizarea globală

A arăta mai bine ne face uneori mai fericiți

Sfaturi și trucuri de machiaj pentru a găsi formula adecvată tenului tău

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro