Prietene până când… un bărbat ne va despărţi

8 March 2016

miriam soareNu de multă vreme, am înțeles că familia și prietenii sunt cea mai mare avere a unui om după sănătate. Numai că, sănătatea și familia nu ți le poți alege, pe când prietenii, da. Într-o anumită măsură, de tine depinde să-i ai, și, mai ales, să-i păstrezi. Unele prietenii sunt ca vinul – mai bune cu trecerea anilor. Chiar dacă nu te vezi sau n-ai comunicat de multă vreme, la nevoie, constați că prietenul e acolo pentru tine. Dar oare câte prietenii frumoase, cu promisiuni, cu jurăminte trec testul timpului și, mai ales, al necazurilor? În sinea mea, sunt convinsă că bărbații au mai bine sădit sâmburele prieteniei, sâmbure pe care cam puține femei îl au.

Vio, Mims, Pixi și Lena sunt prietene. Nu orice fel de prietene. Cele mai bune prietene. Toate, trecute de treizeci de ani, toate, singure. Cu istorii traumatizante de viață. Cu multe, mult prea multe experiențe amare în urma lor. Vio e cea mai mare de vârstă și, de departe, cea mai avidă de viață. Are o bună-dispoziție molipsitoare. Un optimism debordant și o convingere de neclintit că soarta ți-e scrisă, orice-ai face. E blondă, înaltă și un pic plinuță, dar și aici e de invidiat. Nu-i pasă. Kilogramele în plus nu o stresează. Se simte atât de bine în pielea ei, încât ar putea ține discursuri femeilor frustrate de un kilogram sau un rid în plus. Mims e slăbuță, calmă, chiar înceată aș zice. E mereu asortată „la sânge”. Totul trebuie să se potrivească. Pixi e cea mai înaltă. Are un păr creț și mereu răvășit care îi dă un aer rebel. Lena e copilul trupei. E micuță tare. Ai impresia că o poți lua în buzunar. E brunetă, slăbuță, zâmbăreață, zici că-i un copil de clasa a V-a fugit fără știrea părinților la club. Vio, Mims și Pixi sunt divorțate și au câte un copil. Lena nu visează carieră, mașină sau vacanță. Singurul ei vis și scopul vieții ei este să devină mamă și nevastă.

Am zâmbit când m-a întrebat dacă nu cunosc vreun tip drăguț cu ochii albaștri sau verzi, pentru că vrea un copil care, musai, să aibă ochii de culoare deschisă. Am zâmbit ca proasta pentru că ea vorbea serios, dar de asta mi-am dat seama mai târziu… nimeni nu-i perfect. Mi-am spus în gând vorba aia luată de la americani cu „ceasul biologic care ticăie”, de parcă în restul limpului ar sta pe loc. Ce bine ar fi să stea!

Fetele astea patru îmi stârnesc invidia. Pe bune! Plecă mereu împreună, la Barcelona, la Dublin, la Roma, prin cluburi, prin vacanțe. Mănâncă împreună măcar o dată pe săptămână. Fac petreceri tematice pe la câte una din ele acasa și se îmbracă în moda anilor douăzeci sau ca pentru prima zi de școală. Fotografiile sunt postate pe Facebook și, privindu-le, le simți bucuria de a fi toate la un loc. Nu o dată și-au ostoit reciproc ofurile. Nu o dată au plâns una pe umărul celeilalte. Și-au jurat prietenie până la moarte. Și-au imaginat și au râs despre cum se vor întâlni toate la club, în baston și cu proteze dentare pe care le vor scăpa în paharul cu gin.

patru femei

În sfârșit, Lena are un iubit. Vrea să li-l prezinte. Prietenele ei nu sunt prea încântate de el. Cam ciudățel, cam tăcut, cam… dar dacă ea e fericită… Lena nu-l iubește. Nici el pe ea și asta se vede clar, dar amândoi sunt în același moment de viață, sunt disperați de ratările sentimentale, de singurătate. Amândoi își doresc cu ardoare un copil. Şi amândoi au obosit să fie întrebați de toată lumea „Dragă, dar tu când te căsătorești? Când jucăm la nunta ta?”. Și fără prea multe sentimente, romantisme și pampoane, stabilesc să se căsătorească. Toată lumea e bucuroasă. Vio, Mims și Pixi, prietenele miresei, sunt în fibrilații. Sunt domnișoare de onoare. Rochii, pantofi, coafor. E o zi mare pentru prietena lor care-și vede împlinit visul și ele se bucură pentru asta.

Trece nunta, trece luna de miere, trece anul. Lena e mereu ocupată. Nu mai are timp pentru ele niciodată. E de înțeles, oarecum, dar… nici chiar așa. Acolo, de-o cafea, „de-o măslină, de-un fursec”, chiar să nu găsești timp!? La un moment dat, ca să le mai închidă gura, vine la o cafea cu tot cu soț. Na, de mai bea cafea! Cum să mai povestești de fraierul cu care vrăjești pe Facebook și de masculul temperamental și cu pătrățele pe abdomen cu care ai dansat aseară în club?

Stau toți în fața ceștilor aburinde de cafea și vorbesc despre vreme, despre ce au făcut la birou și despre copii. Ce să-ți dorești mai mult? Doar că atunci când vine vorba despre copii, Lena, nervoasă, le taie vorba. E un subiect sensibil. Se chinuie să rămână însărcinată, dar nu reușește. Se despart în fața cafenelei. Pupăturile de rigoare și, peste o vreme, prietenele constată că Lena e greu de găsit până și la telefon. Noroc cu Facebook-ul ăsta care ne reamintește ce făceam noi cu un an, doi sau trei în urmă. Vio privește fotografia cu nostalgie. Din ea, zâmbesc patru femei debordând de veselie și, aparent, lipsite de griji. Își amintește cu drag ce zi grozavă au petrecut atunci. Sunt toate patru îmbrăcate ca în anii douăzeci. Sunt absolut delicioase. La statusul acestei fotografii stă scris pentru posteritate „De nedespărțit, Vio, Mims, Pixi și Lena”.

Eh, asta-i viața! Bip, sms de la Lena. Un mesaj sec și tranșant: „Te rog să ștergi poza și să nu mai postezi poze din acea perioada, pentru că nu mă mai reprezintă.” Câtă nimicnicie răzbate din acest mesaj. Câtă minciună și câtă trădare! Cum vorbele tale aruncă la coșul de gunoi oameni, clipe, vise, timp. Când îl întâlnești pe prințul inimii tale, cum să pari tu imaculată și specială, dacă nu ponegrindu-ți prietena cea mai bună? Și uite așa, începi să-ți confecționezi trecutul și viitorul, ca și cum ai deșira fularul ponosit și faci, din melana lui ordinară, o țesătură care pare, doar pare, de mătase. Dacă tu ai avut un iubit cu zece ani mai tânăr după care alergai sute de kilometri ca să vi-o trageți, ai să ții secret, dar îi vei povesti lui iubi, cum prietena ta a avut un iubit cu cinci ani mai tânăr și cum plângea ca fraiera când ăla a părăsit-o. Dacă tu l-ai agățat pe unul prin club și-ai plecat cu el acasă, va fi un secret adânc îngropat, dar dacă prietena ta l-a cunoscut pe unul pe internet și după două săptămâni de tatonări a plecat cu el la mare, tu te vei arăta scârbită de atâta inconștiență. Așa ajunge iubi la concluzia că tu, un mărgăritar de fată, n-ai avut discernământ, mititica de tine, și te-ai băgat în cocină cu de niște scroafe. Noroc că a venit el să facă din tine o doamnă și o nevastă respectată, și să te scape din ghearele vagaboandelor tale de prietene. „Iubita mea, ce cauți tu cu curvele astea!? Tu care ești nepătată, principială, sinceră, cum poți să ai prietene asemenea panarame!?”

Da, Lena și altele ca ea, nenumărate, vor, dacă s-ar putea, să-și ardă trecutul. Le e dor de prietenele lor, dar sunt atât de tâmpite, încât îşi neagă trecutul, viața și amintirile. Le e rușine cu propria lor existență. Vor să înceapă una nouă, în care să nu existe nimic din trecutul care i-ar putea strica imaginea de nevastă a unui oarecare ixulică, de poți crede că s-a măritat cel puțin cu moștenitorul tronului Marii Britanii. Scriu și mă ia, așa, o greață de n-am aer. Familia și prietenii sunt cea mai mare avere, după sănătate! Dar astea nu sunt bogății pe care orice om le poate păstra. Doar oamenii sinceri, de caracter și de calitate își păstrează prieteniile, pentru că doar aceştia le cunosc valoarea. Restul devin nevestele unor încuiați și prietenele nimănui. Unele femei sunt prietene, până când… un bărbat le va despărți.

Pe Miriam o găsiţi întreagă aici

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

La mulți ani, dar neapărat buni!

Nu e nimic în neregulă cu tine dacă nu vrei copii

Nu te-am uitat nici azi, iubitule

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. O alta / 9 March 2016 2:40

  La atatea telenovelele, nu-i pacat sa diluezi esentele cu alte imitatii si mixturi? 🙂

  0
  0
  Reply
 2. Habibi / 8 March 2016 11:50

  Draga mea, e normal ca femeie sau barbat, sa lasi prostiile si greselile in spate, sa vrei sa fii mai bun/buna, sa depasesti nivelul tembel al omului fara raspunderi. Sau nu..fiecare face cum vrea. Dar parca totusi textul tau emana multa frustrare..o zi placuta!

  0
  0
  Reply
 3. Andreea / 8 March 2016 10:22

  o istorie care se repeta din pacate de prea multe ori in zilele noastre…

  1
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro