Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă: „Carnea în exces scurtează viața, iar depresia poate duce la cancer”

8 October 2018

Academicianul Leon Dănăilă sau „sculptorul de creiere”, așa cum este supranumit, are la activ peste 40.000 de operații și figurează, alături de Einstein, printre cele 500 de genii ale secolului al XX-lea. Acest geniu al neurochirurgiei românești a adus, pentru prima dată, la noi în țară, microscopul operator și laserul, scăzând astfel mortalitatea, în timpul operațiilor pe creier, de la 51%, la 4%.

În cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc, celebrul neurochirurg a povestit despre cât de complicată e activitatea cerebrală și cum ce putem face ca să ne menținem creierul în formă. Academicianul Leon Dănăilă are la activ mai mult de 40.000 de operații pe creier, a scris peste 54 de cărți de neurochirurgie și neuropsihologie și a descoperit o celulă nouă în creier, pe care a numit-o cordocit, dar susține că mai e mult de studiat în acest domeniu.

Leon+Danaila

(…)

Se vorbeşte mult despre puterea autosugestiei în vindecarea bolilor. Un bolnav optimist are șanse mai mari să se vindece decât unul care își acceptă resemnat, sfârșitul?

Fenomenele parapsihologice, autosugestia, sugestia, empatia sunt reale. S-a dovedit că acest creier are o putere foarte mare. Există oameni care au o putere aparte de a influența activitățile unei colectivități. Anumiți conducători, așa cum a fost Hitler, aveau o putere aparte de a hipnotiza masele, de aceea oamenii executau tot ce spunea. Puterea asta de a influența este reală, creierul are niște unde care pot influența. De exemplu, descântecele, care au o bază reală, funcționează în acest fel. Și preoții au această putere de a influența. De aceea, dacă preotul îi citește unui bolnav, sistemul imunitar al acestuia devine mai puternic, el se simte bine. Credința în Dumnezeu îi dă bolnavului o imunitate mai bună, el rezistă mai bine la boală pentru că boala este formată 50% din stare organică și 50% din stare psihică. Oamenii optimiști au un sistem imunitar foarte bun, pe când cei pesimiști se îmbolnăvesc mult mai repede. O stare depresivă poate duce până la cancer, uneori. Și medicii pot influența starea bolnavului prin ceea ce îi transmit. Dacă un medic îl încurajează pe bolnav, îi spune că se va face bine, îi e aproape, îl atinge, aceste gesturi au mare influență asupra bolii. Și persoanele apropiate îl pot ajuta pe bolnav dacă îl îmbărbătează.

(…)

Ce putem face ca să ne menținem creierul sănătos? Cât contează alimentația?

Trebuie să avem un regim de viață ponderat, alimentația influențează foarte mult activitatea cerebrală și comportamentul individului influențează activitatea cerebrală, felul cum vezi lumea, felul cum o percepi, felul cum ai relații cu oamenii din jur, influențează activ cerebrală. Chiar și tu poți să influențezi activitatea cerebrală a colegilor, chiar pe negândite, dacă le dorești răul, chiar așa se întâmplă. Așa e și cu descântelece. Sunt lucruri adevărate, dar nu se știe încă undele acestea, fizica nu le-a descoperit. Pot influența oameni la distanțe foarte mari. Nu se știe prin ce mecanism încă, dar se poate.

(…)

Ați scris prima carte, la noi în țară, despre temuta maladie Alzheimer. Cum o descrieți?

Boala Alzhiemer este foarte greu de tratat. Eu am scris prima carte în România despre această boală. Făceam biopsii unora care aveau boala. E o întrerupere, este un amiloid care se pune pe prelungirile celulelor cerebrale și împiedică memoria, atenția. Țin minte că a venit un profesor de matematică la mine și mi-a zis că e matematician și că a ajuns să uite formulele, asta e adevărată boală Alzheimer, că acum se spune că apare după accidente vasculare. Nu are tratament. Este foarte multă lume care are boala și afectează, în principal, memoria. S-a spus că acidul nicotinic excită acetilpolina care este în legătură cu memoria. Unii au spus că cei cu Alzheimer să fumeze că îi ajută nicotina. Boala poate să apară la 50-60 de ani. Este o disfuncționalitate a întregului creier. Pentru că în creier, totul este legat cu totul. S-a încercat un vaccin împotriva bolii Alzheimer, dar nu s-a reușit până la ora actuală.

Citește articolul întreg aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți memoria – Cum să elimini întrebarea “Ai uitat deja?” din viața ta!

Viața bună se construiește cu relații bune

Luna Nouă în Capricorn – să renunțăm la ceea ce nu mai funcționează


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Adevărul despre nitraţii şi nitriţii din mâncare: sunt cancerigeni sau nu? - Catchy / 13 March 2019 16:46

  […] Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă: „Carnea în exces scurtează viața, iar depresia poate duce la c… […]

  0
  1
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro