Bărbat sau mitocan?

11 November 2013

“Va fi mereu o diferență între “ce bună-i aia!” și “ce frumoasă e femeia asta!“…”, îmi ridică Radu Dumitrescu mingea la fileu. O domnişoară, iritată de vreo zi proastă sau de o programare mentală stranie, îi răspunde că asta e diferenţa între bărbat şi mitocan. Şi sângele meu de amazoană pornită să apere bărbatul într-o lume în care e agresat subtil de femeie începe să clocotească.

Aveam vreo 14 ani şi purtam cupă D. Imaginaţi-vă prin ce experienţă treceam în fiecare zi, plecând şi revenind acasă pe lângă posturile în care stăteau de pază soldaţi “la termen lung”. O puştoaică subţire, cu un decolteu impresionant. Aş fi vrut să devin invizibilă şi, treptat stăteam din ce în ce mai cocoşată, ca să compensez avântul băieţilor plini de imaginaţie. Într-o zi, bunica, femeie crescută la pension, care nu ar fi pronunţat cuvântul sex nici sub tortură, mă ia deoparte şi îmi spune, cu diplomaţie: “Fiecare femeie trebuie să îşi cultive genul. Să nu te jignească niciodată omagiul fizic al unui bărbat.” Eram deja în faza în care îmi luam bluze-clopot, preferam să par grasă decât să mai trimit mesaj vizuale fruntaşilor din colţ.

M-am căsătorit şi am devenit invizibilă, cumva. Parcă toate butoanele care comunicau că sunt interesantă se stinseseră. Abia după divorţ, traversând strada ca să merg la sala de fitness de vis-a-vis de birou, primesc din nou un compliment gros, gen Dorel. Am fost surprinsă, apoi fericită. Perioada mea de transparenţă se încheiase. Şi, în ciuda felului cum fusese formulată, sugestia era una profund admirativă. Mi-am amintit de vorbele bunicii, am îndreptat coloana şi am mers mai departe.

Unul dintre lucrurile pe care le uităm, iar şi iar, e că bărbatul este altfel programat. Poveştile cu cenuşărese din copilărie şi gunoiul gen sandra brown din adolescenţă, fie administrat pe cale video sau prin tipar, ne-a transformat în militante pentru siropul romanţios, love for ever, gen. Efectul imediat e transformarea judecăţilor şi împărţirea bărbaţilor în domni şi mitocani. Bărbatul e programat să îşi transmită genele, şi va răspunde imediat la stimuli care duc, de obicei la afirmaţii de tipul “bună, tipa asta!“. E un trigger subconştient, vine din ADN, şi cei care reuşesc să îl depăşească sunt, cu adevărat, maeştri în arta de a se stăpâni. Nimic greşit dacă vine acest omagiu fizic.

Un bărbat are nevoie de timp ca să depăşească faza asta iniţială, în care e condus de scriptul genetic de reproducere exact ca un taur pe care îl tragi de inelul din nas şi te urmează fără să ezite. Şi tu ai nevoie de timp, ca să poţi demonstra acele calităţi care trag linia între “bună” şi “frumoasă”. Să nu judecăm un bărbat care a avut doar 30 de secunde la dispoziţie. Dacă stăm puţin să ne gândim, “bun” e un cuvânt extraordinar în limba română. Gustos, delicios, profund bun. Aşa că, dragile mele Doamne, acordaţi clemenţă complimentului fizic, neşlefuit. După el poate urma ceva surprinzător. Iar despre gentlemani şi farmecul lor, altă dată. La urma urmei, în secret sau nu, tuturor ne plac bărbaţii puternici. 🙂

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Trei motive pentru care sunt tot mai mulți bărbați singuri pe termen lung

Dacă aș avea o putere…

Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au căsătorit fără tam-tam

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Zanea / 9 June 2016 23:11

  Sa fim seriosi (seriose) tuturor ne place un compliment fie el grosolan sau bine crescut. Mai ales femeilor îngropate în rutina casatoriei, a copiilor, serviciului, nu.mi spuneți ca nu va ridica moralul chiar și un compliment de la Dorel, care nu poate mai mult, nu.ți trezește nici un interes, nu te face decât sa iti acorzi tu ție un punct în plus de rating.

  Reply
 2. Labi / 9 June 2016 9:12

  Dacã ai fi fost vreodatã în situatia de a fi tratatã ca “bun de larg consum”, ai fi realizat cã: 1. E o diferentã inimaginabilã între un compliment “gen Dorel” si a fi pipãitã, urmãritã insistent sau alte asemenea comportamente deviante, si
  2. NIMENi, orice ar face sau oricum ar fi, nu meritã abuzul, nu meritã sã piardã controlul a ceea ce face cu corpul sãu.

  …Si mai am o idee: haideti sa fim cu adevãrat “ladies”, si dacã împrumutãm cuvinte din limbi strãine, mãcar s-o facem corect.

  Reply
 3. Stefania / 27 March 2016 1:12

  Tare imi e mila de femeile care au primit atat de putin de la barbatii din jurul lor, incat sa ajunga sa se bucure de astfel de comportamente grobiene.
  Daca acceptam aceste “complimente neslefuite”, de ce am ingradi cu norme de buna crestere si alte porniri naturale, ca de exemplu flatulenta, sau mancatul cu gura deschisa? Hai sa tindem catre rafinamentul suprem, nu?! Unde ne vine…acolo sa facem!
  Este oare atat de mult sa cerem de la barbati stapanirea de sine pe care o demonstreaza si un Azorica bine dresat?

  Reply
 4. facefook / 4 April 2014 23:55

  Eu zic mai mult : cu asemenea atitudine n-o sa apara niciodata in randul nostru specia superioara lui Dorel si anume “gentleman”-ul. Simplu, din lipsa acuta de “ladyes”.

  Reply
 5. Ana-Maria / 27 December 2013 16:28

  In unele tari civilizatia s-a impus cu severitatea legii: privirile insistente sunt taxate ca fiind primul stadiu al hartuirii sexuale.
  Poate de-aia in Romania este posibil violul ziua in plin centru al capitalei, pentru ca mitocania este la ordinea zilei si privita ca normalitate si pentru ca unele chiar isi merita soarta de bunuri de larg consum.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro