Clandestin

16 August 2017

ilinca berneaToată istoria marilor povești de dragoste ale civilizației este una a relațiilor clandestine.

Vezi celebrele cupluri Tristan și Isolda, Abelard și Eloise, Lancelot și Guinevere, Tess D’Urbervilles și Angel Clare etc.

Constructele de idei din filosofia social-morală au în vedere formule de coexistență acceptabilă și echitabilă, iar cele care privesc etica cuplului nu fac excepție.

Zici că ești împotriva adulterului, poligamiei, relațiilor inegale și injuste, că vrei un parteneriat onest și avantajos, dar când te îndrăgostești nu mai contează nimic, accepți bucuros să fii și câinele lui, doar ca să îl poți vedea. Și atunci cum e? Cum poți, fără să fii ipocrit, să te mai declari adeptul sau opozantul unui tip de relaționare?

Pentru acela devii orice își dorește și te transpui în orice rol care te poate ține în contact cu el. Accepți orice fel de măsură, din lipsă de măsură. Dragostea nu lucrează cu rigla și compasul și nu e echitabilă decât accidental. Cum să te mai declari pan-sexual sau monogam sau mai știu eu cum? Ce mai contează socoteala din lumea cea perfectă a raționamentelor rezonabile? Nu e nimic rezonabil în pasiune, dar nimic… Totul e exces, risipă, dorință, dincolo de limite.lovers in the moonlight marc chagal

Marc Chagall – Lovers in the Moonlight, 1938

Și atunci întreb, cum poți predica socialmente iubirea ca principal catalizator al cuplului și totodată echitatea? Căsătoria? Cum poți predica amorul și condamna poligamia? Cum să fii atât de ipocrit sau de ignorant încât să predici dragostea și să condamni poligamia? Accepți absolut orice, semnezi orice, îți dai și viața pentru acela, faci pușcărie în locul lui sau al ei, cu dragă inimă, ești gata oricând să iei un glonț pentru el sau pentru ea! Cum să nu accepți să-i fii amant ilegitim sau sclav sau servitor sau câine???

Iubirea erotică e defrânare, în esență, oricât s-ar strădui teologiile și moralele lumii să sugereze altceva, în vreme ce morala de cuplu e o permanentă negociere, îngrădire, o exercitare a controlului și a frânelor… Ele nu pot coexista într-una și aceeași conștiință decât alternativ, în momentele de somn sau de eclipsă ale pasiunii. Cum aluneci din ea, cum te ia în primire simțul echității.

Istoria cuplului oscilează între sălbăticie și civilizație, între patosul amanților și sobrietatea soților, adulterul este incorporat în însuși genomul uman, în această ființă care nu poate iubi moderat și nu poate raționaliza dorința.

Pe Ilinca o găsiți și aici

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Aţi observat că atunci când vă indrăgostiţi vă pierdeţi mare parte din putere?

Extraordinara Monica Lovinescu și minunata ei mamă Ecaterina Bălăcioiu

Care este explicația pentru care un bărbat apare-dispare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Belle d”Imagination / 17 August 2017 10:09

  Cuplurile enumerate mai sus nu au nimic de-a face cu dragostea reală.
  Țin doar de tipare comportamentale sinucigașe și care au beneficiat de menestreli care să scoată lacrimi din partea audienței.

  0
  0
  Reply
 2. Florin / 16 August 2017 19:19

  Logica de adulterin/a. Serveste scopului: let’s make it! Anyway, anywhere… well… cand esti tanar si nelegat oficial… logica asta o fi buna. Dupa… o fi logica doar un instrument pentru inima. Totusi, cand busola iti zice ca nordul e in spate si tu mergi inainte… insemna ca asta vrei. Atunci, follow your heart! Chiar daca asta inseamna sa sari de pe pod… si care mai e diferenta fata de prostitutie?…

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro