Lumea se schimbă de la o zi la alta, totul este o continua transformare, însă principiile care guvernează existența ființei umane au rămas și vor rămâne același. Majoritatea oamenilor sunt în căutare de stabilitate și siguranță, în căutarea unui punct fix, a unui sistem de valori în care să își ancoreze viața. Atâta vreme cât acest deziderat nu este îndeplinit, individul este susceptibil la furtuni emoționale, mai mult sau mai puțin dăunătoare corpului fizic. Emoțiile sunt cele care dezechilibrează organismul, mai mult decât orice fel de intervenție din exterior.
Stabilitatea trebuie să facă parte din noi înșine, fiindcă indiferent cât de stabile ar fi condițiile exterioare, ele nu pot rămâne neschimbate o viață întreagă.
Cum apar dezechilibrele energetice interne
Emoțiile sunt niște tipuri de energie care acționează permanent asupra corpului nostru. Dacă ele sunt benefice sau dimpotrivă, dăunătoare, ține în primul rând de amplitudinea lor. Spre exemplu, dacă o aversiune moderată poate fi purificată si echilibrată destul de ușor, o furie care depășește limita autocontrolului devine otrăvitoare pentru persoana care o nutrește. În acest fel se intră într-un cerc vicios, fiindcă o ființă “otrăvită” la nivel energetic va prezenta, în viitorul nu foarte îndepărtat, afecțiuni la nivelul organelor interne. Cum o stare de boală în organism nu poate face pe nimeni să devină senin și tolerant (mai ales pe cel care a ajuns aici din considerente de aversiune), cercul se închide.
Cum eliminăm emoțiile impure și cum ne apropiem de starea în care echilibrul este predominant
Având în vedere faptul că emoțiile sunt tipuri de energie, purificarea corpului de tiparele energetice dăunătoare apare ca răspuns firesc. Tehnicile prin care liniștim energia organelor interne afectate de emoțiile exacerbate sunt diverse și pot lua diverse forme, precum tehnicile qigong (care pot fi exerciții fizice conștiente din punct de vedere energetic, sau tehnici de respirație la fel de conștientă).
Aceste tehnici nu pot fi învățate din cărți sau din filmulețele prezente online, fiindcă forma, chiar dacă ajunge să fie bine executată (ceea ce oricum este puțin probabil să se întâmple fără îndrumare), este nimic fără fondul reprezentat de aspectul energetic conștient, controlat și coordonat de o stare relaxată a minții. Ce este comod este rareori și bun.
Schimbarea nu este vreodată ușoară, fiindcă nicio tehnică nu rezolvă lucrurile prin ea însăși, ci doar prin contopirea ei cu spiritul practicantului (proces anevoios și de durată), însă orice călătorie începe cu primul pas. Călătorie care nu se încheie printr-o atingere a stării de sănătate fizică și mentală, care reprezintă un scop mărunt și efemer în sine. În fapt, adevărata călătorie abia atunci începe, fiindcă suntem mult mai mult decât obișnuim să percepem prin limitatele organe de simț, orbiți de egoismul propriei existențe iluzorii.
“Lăsați deoparte teoriile sterile și evenimentele efemere. Lucrați susținut și Experimentați; faceți Sacrificii din plăcerile umane și plăceri din Adevărurile care vi se revelează.
Fixați-vă scopul ultim, nu obiective meschine provizorii. Nu vă bucurați că ați sărit peste o groapă, fiindcă saltul peste obstacole nu trebuie să reprezinte un scop în sine. Când ajungi să creezi un scop dintr-o treaptă, te risipești într-o mie de zări și energia ți se disipă fără vreun rost.
Privind orizontul ultim,
toate obstacolele devin ridicole.
Identificându-ne cu acest orizont,
toate obstacolele dispar.”
Citat din cartea suport de curs “Yoga Daoistă – Qigong Pentru Începători și Avansați – Forme Energetice pentru Cultivarea Trupului și Spiritului” – Ovidiu Pescărașu
Citiţi şi
Ea ar fi trebuit să vadă, să știe, să mă vadă
Părinți reglați emoțional, copii alfabetizați emoțional
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.